aA
Opozicinė Seimo frakcija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rengia interpeliaciją krašto apsaugos ministrui socialdemokratui Juozui Olekui dėl kariuomenei per brangiai pirktų virtuvės reikmenų.
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© DELFI / Domantas Pipas

„Kas čia yra per grupė, kuriai taip sekasi socialdemokratams valdant, ir kokios čia sąsajos – asmeninės, partinės? Tai yra klausimai, į kuriuos reikia gauti atsakymus. Šitų „auksinių“ šakučių ir iš to einančios gijos toliau istorija reikalauja labai aiškių atsakymų, kuriuos turime gauti čia, Seime. Vienintelis kelias, kaip opozicija gali gauti tokius atsakymus, yra interpeliacija, ties tuo dirbame“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

„Mes iš esmės esame apsisprendę (rengti interpeliaciją J. Olekui), tik patį dokumentą sudėlioti laiko užtruks“, – sakė konservatorių frakcijos seniūnas.

Viešųjų pirkimų tarnyba antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus apie įtartinus kariuomenės pirkimus, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei reikalauja atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą J. Oleką.

Socialdemokratų partijos vadovybė pareiškė ministrui pasitikinti.

Krašto apsaugos ministras J. Olekas aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiamasi išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, o pastaroji, jį pradėjusi, vėliau tyrimą nutraukė.

J. Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija šį sprendimą apskundė teismui rugpjūčio 17 dieną. Antradienį Generalinė prokuratūra paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

D. Vilytė: tai viešumo pergalė

Skandalą paviešinusios Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė teigia, kad teisėsaugos tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba kariuomenei perkant virtuvės įrankius – viešumo pergalė.

„Vakarykštė viešumo dozė ir dėmesys šitam reikalui bei galutiniam rezultate prokuratūros pozicija atnaujinti tyrimą vertintina kaip viešumo pergalė“, – BNS trečiadienį sakė D. Vilytė.

Ji teigė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba prokuratūros prašymu nuo šių metų birželio nagrinėjo kariuomenės 2014 metais vykdytą pirkimą, o atsakymą teisėsaugai pateikė rugpjūčio 12 dieną.

D. Vilytė nurodė, kad po savaitės, o vėliau ir dieną prieš tarnybai paviešinant pirkimo detales, prokurorai patvirtino, kad ši medžiaga gali būti pateikta visuomenei, o tai dažniausiu atveju reiškia prokurorų ketinimus nebetirti su viešinama medžiaga susijusių aplinkybių.

„Vadinasi, kai kurias atvejais viešumas gali būti labai galingas ginklas“, – kalbėjo tarnybos vadovė.

Ji stebėjosi, kodėl krašto apsaugos ministras savo iniciatyva nepaviešino ministerijos ir kariuomenės kontakto su teisėsauga ir veiksmų, vykdomų jau dvejus metus.

„Truputį keista, kad politikas, šiuo atveju ministras, turėdamas visą tą informaciją, ja nepasinaudojo ir nepranešė, kad nustatė piktnaudžiavimo atvejų ir nubaudė darbuotoją. Mano supratimu, tai būtų buvus adekvati politiko reakcija“, – sakė D. Vilytė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.