aA
Šią vasarą du mano pažįstami jauni gydytojai rezidentai keliavo dviračiais po Suomiją. Užsukę į vieną ligoninę sulaukė kvietimo atvykti dirbti. Pasiūlytas darbo užmokestis – nuo 3000 eurų.
Rasa Baškienė
Rasa Baškienė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Grįžę į Lietuvą jaunuoliai pasakojo, kad pasirinkimas buvo tikrai labai viliojantis. Kurgi ne – Lietuvoje šešerius metus mokslus krimtę būsimieji daktarai tegauna 300 eurų atlyginimo ir dar 360 eurų stipendiją iš valstybės.

O po visų ketverių rezidentūros metų jaunųjų gydytojų pajamos netgi nusmunka žemyn, nes stipendija jiems nebepriklauso. Tad nereikia stebėtis, kad, pasiteiravus apie ketinimą išvykti į užsienį, tokį norą deklaruoja bent 30-40 procentų gydytojų rezidentų, kišenėse jau dabar nešiojančių užsienio kalbų vadovėlius.

O kaip mūsų valstybė rengiasi sulaikyti jaunus gydytojus nuo masinio išvykimo į Suomiją, Norvegiją, Airiją? Gal planuoja racionaliai naudoti mūsų visų sveikatai skiriamas lėšas bei skaidriai vykdyti viešuosius pirkimus?

Gal siūlo pagalbą būstu provincijoje, į kurią niekas itin nesiveržia? Bet kur tau – ūsuotų bebrų bendruomenei yra labiau tinkančių ir patinkančių variantų. Į trasą išeina Vyriausioji tarnybinės etikos komisija su pasiūlymu įteisinti ir netgi apdėti valstybiniais mokesčiais legalias pakišas gydytojams. Ai ai, atsiprašau, dovanas...

Nepriklausomybės metais užaugusių būsimųjų gydytojų karta į pasiūlymą sureagavo žaibiškai: Jaunųjų gydytojų asociacija jau išreiškė susirūpinimą, atsiradus pranešimams dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rengiamo plano įteisinti pacientų dovanas gydytojui.

Jaunus gydytojus žeidžia pati mintis, kad galima imti materialias dovanas iš piliečių, iš kurių sumokamų mokesčių išlaikoma valstybinė sveikatos priežiūros sistema.

Įdomu, kokio atsakymo Suomijoje būtų sulaukę tie mano pažįstami daktariukai, pasipasakoję apie mūsų VTEK-o rac. pasiūlymus? Ir kaip tiems skaidrumu garsėjantiems skandinavams būtų atrodę mūsų valdžios priduriamos stipendijos gydytojams rezidentams, paliekant juos plazminėje nei studento, nei darbuotojo būsenoje su prievole patiems nusipirkti instrumentus savo darbui ar likti su 150 eurų pašalpa mėnesiui išėjus auginti vaikelio...

„Reikės pasidomėti, kaip čia yra...“ – krapšto pakaušį sveikatos apsaugos viceministras V. Gavrilovas, iš žurnalistų išgirdęs tokias naujienas. Būtų puiku, jei dar pasidomėtų milijonais, išleidžiamais super brangiai ir ne visuomet labai reikalingai aparatūrai ar kompensuojamiems vaistams padidintomis kainomis.

Ar bent pasiūlytų būdą, kaip gydytojams rezidentams tapti normaliais gydymo įstaigų darbuotojais, kaupiančiais būsimą savo neminimalią pensiją ir nutuokiančiais, kokios algų augimo perspektyvos jų laukia kad ir po penkerių metų.

Išeitį, kaip padidinti gydytojų rezidentų motyvaciją gydyti ligonius (mus!) Lietuvoje siūlo patys rezidentai, kviesdami būsimus Seimo narius kartu formuoti sveikatos politiką.

Ne paskutinę vietą čia užima raginimas atsižvelgti į užsienio šalių gerąją praktiką ir galų gale sukurti normalią sveikatos paslaugų apskaičiavimo metodiką bei užtikrinti skaidrius viešuosius pirkimus.

Medikų atsparumą korupcijai turėtų užtikrinti orūs sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų atlyginimai. Pacientų padėkos susilaukę gydytojai ją pajustų ne per anonimines dovanas, o per premijas.

Rodykim daugiau pagarbos jauniems gydytojams, negrasinkim jiems pasitikėjimo telefonais kaip vėzdu, neviliokim anoniminiais įteisintais kyšiais kaip meduoliu. Gerbkim savo daktarus ir pasitikėkim, kol jiems dar neataušo noras dirbti vardan tos, Lietuvos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.