aA
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pažadėjo vienodai atkakliai kovoti tiek su grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistais, tiek su Sirijos kurdų pajėgomis, jau penktą dieną tęsiantis dideliam Ankaros puolimui, nusinešusiam dešimtis žmonių gyvybių.
R. T. Erdoganas: Turkija vienodai ryžtingai kovos su IS ir Sirijos kurdų pajėgomis
© Sputnik/Scanpix

„Dėsime bet kokias pastangas, kad pašalintume „Daesh“ (IS) iš Sirijos“, – R. T. Erdoganas sakė per susitikimą pietiniame Gaziantepo mieste, netoli sienos su Sirija.

„Kalbant apie PYD (Demokratinės sąjungos partijos) teroro grupuotę Sirijoje, esame nusiteikę vienodai ryžtingai“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje pagrindinę kurdišką partiją Sirijos šiaurėje ir jos sukarintą sparną – Kurdų liaudies apsaugos dalinius (YPG).

Sekmadienį turkų pajėgos suintensyvino puolimą: karo lėktuvai ir artilerija bombardavo kurdų pajėgų pozicijas netoli miesto, iš kurio praeitą savaitę buvo išstumti IS kovotojai.

Ankara sako, kad per jos reidus žuvo 25 kurdų „teroristai“, o armija daro viską, ką gali, kad išvengtų aukų tarp civilių.

Vis dėlto Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad mažiausiai 40 civilių žuvo per smūgius dviejose teritorijose. Šis pranešimas apie reikšmingas civilių aukas buvo pirmasis nuo operacijos „Eufrato skydas“ pradžios.

Padėtį Sirijoje stebinti SOHR taip pat nurodė, kad mažiausiai keturi kurdų kovotojai žuvo, o dar 15 buvo sužeisti per bombardavimą į pietus nuo Džarabuluso miesto, išvaduoto nuo IS per Turkijos palaikomą arabų sukilėlių puolimą praeitą trečiadienį, kai prasidėjo „Eufrato skydas“.

Kreipdamasis į tūkstančius vėliavomis mojuojančių savo šalininkų Gaziantepe, R. T. Erdoganas sakė esantis „pasiruošęs ir pasiryžęs išvalyti mūsų regioną nuo teroro grupuočių“.

„Jokiu būdu neleisime jokios teroristinės veiklos prie mūsų sienų arba netoli jų“, – pabrėžė prezidentas.

Gaziantepo mieste ankstesnį savaitgalį susisprogdinus mirtininkui vienoje vestuvių šventėje žuvo 55 žmonės.

Turkija dėl šios atakos kaltino „Islamo valstybę“. R.T.Erdoganas sekmadienį pakartojo savo ankstesnį pareiškimą, kad sprogdintojas buvo 14-metis.

Praėjus kelioms dienoms po šio išpuolio Ankara pradėjo operaciją Sirijoje, paskelbusi, kad siekia išvalyti pasienio teritoriją tiek nuo IS, tiek nuo kurdų kovotojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.