aA
DELFI.lt ir Žinių radijas tęsia projektą "Rinkimai 2000". Šiandien nuo 9:45 val. DELFI.lt pokalbių kambaryje chat'as su Lietuvos centro sąjungos nare Jūrate Matekoniene.
Jūratė Matekonienė atsako į 10 žurnalo "Veidas" pateiktų klausimų.

1. Kodėl nusprendėte tapti Seimo nare?

Šiuo metu dar ir esu Seimo narė, o būdama opozicijoje dirbau daug, bet įgyvendinti pavyko ne viską. Turiu daug realių projektų, idėjų ir norą juos įgyvendinti.

2. Ar pritariate, kad Lietuva turi dėti visas pastangas, jog taptų NATO ir ES nare? Kodėl?

Pritariu stojimui ir į NATO, ir į ES, bet manau, kad tai turi būti orus žingsnis, o ne nuolankus durų rankenų klebenimas.

3. Rinkėjams žadate geresnį gyvenimą. Ką darysite, kad sumažėtų bedarbystė, padidėtų darbo užmokestis, pensijos?

Esu ekonomistė ir ekonomikos mokslų daktarė, todėl nežadu, bet sakau, kad tik laisvas žmogus laisvai vystys verslą, kurs darbo vietas, mažins bedarbystę. Ir tuomet didės ne tik darbo užmokestis, bet ir pensijos. Esu už darbą, darbo skatinimą, bet ne skolinimąsi iš visokeriopų užsienio fondų.

4. Jūsų nuomone, ką reiškia posakis "buldozerinė politika"?

Toks balsavimas Seime, visiškai atjungiamas mąstymas, o įtempiamas regėjimas, kad pamatyti, kaip balsuoja JIS.

5. Seimo narys V.Čepas prieš populizmą kovoja populizmu. Kaip Jūs atsispiriate populizmui?

Čepo populizmas - unikalus ir nepakartojamas. Aš pati - analitinė, todėl laikau save realiste.

6. Jeigu Jus išrinks į Seimą, ką atsakysite savo ar partijos rėmėjui, kai šis pareikalaus jo verslui palankių sprendimų?

Mane remia daug rėmėjų ir nedidelėmis sumomis. Jeigu palankius visai verslo visuomenei sprendimus man pakuždės ar rėmėjas, ar šiaip kas iš šalies, aš tik ačiū pasakysiu.

7. Ar esate nusiteikęs kovoti prieš azartinius lošimus, prostituciją, dirbtinį apvaisinimą, pop kultūrą ir visas kitas negeroves užplūdusias Lietuvą?

Iš visų išvardintų "blogybių" tik prostitucijos legalizavimo nepalikau, nes tai per daug subtilu, individualu ir vulgaru. Azartiniai lošimai - paprasčiausiai verslas. Šiuo metu jis yra bet pogrindyje. Legalizavus tik padidės įplaukos į biudžetą. Pop kultūra - puiku, tai - jaunimo šmaikštavimas. Ir tik nuo kūrėjo priklauso, ar jis kuria pop kūrinį, ar kičą.

Dirbtinis apvaisinimas - labai rimta problema. Tai šeimos apsisprendimo reikalas, šiuolaikinio mokslo pasiekimas. Davatkiškumas šioje vietoje - ne dorybė.

8. Ką labiau mylite, sutuoktinį ar automobilį?

Net kai turėjome vieną automobilį, pirmumas juo naudotis buvo suteiktas man. Dabar, kai kiekvienas vairuojame savo, problemos nėra. Todėl sutuoktinio meilei ir autoritetui automobilis nebuvo ir nėra varžovas.

9. Kaip įsivaizduojate savo dienotvarkę, jei būsite išrinktas Seimo nariu?

Kaip dirbau, taip ir dirbsiu

10. Mėgstamiausias Jūsų anekdotas arba juokingiausias Jūsų gyvenimo įvykis?

Pirmąją darbo dieną KPI ėjau į auditoriją skaityti savo pirmos paskaitos. Lipant laiptais į viršų pavijo du studentai ir klausia: "Į kurią auditoriją".

Sakau: "Į 504".

Vienas iš jų griebė mane, pasikišo po pažastim, įėjo į 504 auditoriją ir sako : "Chebra, pas mus grupėj - pana".

Tai buvo liejininkystės studentai, gyvenime pas juos merginos nesimokė.

"Durniai, paleiskit, aš - dėstytoja".

Jie pastatė mane ant grindų ir sako "Trelini".

Paskaitos tą dieną neskaičiau.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.