aA
Dėl siautusio škvalo šeštadienį 7 val. elektros tiekimas buvo sutrikęs maždaug 60 tūkst. vartotojų, pranešė dujų ir elektros skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).
Aiškėja škvalo padariniai: laisvėje lakstė dešimtys žirgų, o darbo pakaks visam savaitgaliui
© DELFI / Domantas Pipas

Popiet pranešta, kad 12 val. elektros tiekimas buvo sutrikęs maždaug 45 tūkst. ESO klientų.

Gedimai fiksuoti elektros skirstymo ir perdavimo tinkluose. Juos daugiausia lėmė gūsingo vėjo nutrauktos oro linijos, ant jų virtę medžiai ar šakos.

Penktadienio vakarą gamtos stichija daugiausia žalos padarė Alytaus, Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir Utenos regionams. Vėliau – naktį iš penktadienio į šeštadienį – gamtos stichija smogė Klaipėdos ir Šiaulių regionams.

Kaip skelbia ESO, Kauno regione elektros tiekimas buvo sutrikdytas 20 tūkst. klientų, Klaipėdos regione – 10 tūkst. klientų. Alytaus regione situaciją po penktadienio vakaro pavyko kiek stabilizuoti ir elektros neturinčių klientų skaičių sumažinti iki 10 tūkst. Vilniaus regione be elektros buvo likę 6,4 tūkst., Utenos regione – 4,6 tūkst., Šiaulių ir Panevėžio regionuose – po 3 tūkst. klientų.

ESO Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Alytaus regionuose paskelbė ekstremalią padėtį.

Bendrovė teigia telkianti maksimalias pajėgas gedimų nustatymui ir jų šalinimui. Šiuo metu visoje Lietuvoje gedimus šalina 190 brigadų, kurios suburtos iš ESO ir rangovų darbuotojų.

ESO primena, jog pastebėjus gedimus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pastebėjus nutrūkusį elektros oro linijos laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau kaip 8 metrus. Negalima artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių, užkritusių šakų ar nuvirtusių oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

Šalinti nulaužtų medžių ugniagesiai per parą visoje Lietuvoje vyko apie 300 kartų.

„Tai dar gali būti negalutiniai skaičiai. Vykstama pagal svarbumą – kur medžiai nuvirto ant elektros linijų, garažų ir kitų pastatų“, – šeštadienį BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente.

Daugiausia iškvietimų buvo Kauno, Vilniaus, Alytaus apskrityse.

Laisvėje lakstė žirgai

Šeštadienį bei sekmadienį Dargužiuose turėjo vykti Atviro Lietuvos konkūrų čempionato 2016. VMG taurės varžybos. Deja, audra šiuos planus sugadino.

Aiškėja škvalo padariniai: laisvėje lakstė dešimtys žirgų, o darbo pakaks visam savaitgaliui
© DELFI / Tomas Vinickas

„Įsismarkavusi audra apie 2 val. nakties nugriovė dvi žirgų palapines. Šiuo metu visi žirgai sugauti ir saugiai važiuoja namo. Atviro Lietuvos konkūrų čempionato 2016. VMG taurės organizacinis komitetas priėmė sprendimą nutraukti čempionato vykdymą. Renginio perkėlimas šiuo metu nėra svarstomas“, - DELFI informavo viena renginio organizatorių Kornelija Kuklytė.

Šeštadienį laukia daug darbo

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus duomenimis, daugiausia gelbėtojų iškvietimų buvo Kauno regione - apie 70. Vilniaus, Alytaus ir Klaipėdos - maždaug po 50. Beje, uostamiestyje ir jo apylinkėse iškvietimų itin padaugėjo po vidurnakčio.

Planuojama, kad šeštadienį ugniagesiai-gelbėtojai visą dieną važinės po atokesnes vietoves nuo kelių ir pastatų šalindami užvirtusius medžius (pirmiausia buvo tvarkomi pagrindiniai keliai ir miestų gatvės).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.