aA
Norvegija paskelbė penktadienį savo planus apie didžiausias savo karinės galios atnaujino pastangas po šaltojo karo laikų, kad sustiprintų savo gynybą nuo „vis labiau neprognozuojamos“ Rusijos.
Norvegija nori stiprinti gynybą prieš „neprognozuojamą“ Rusiją
© twitter.com

Ši Skandinavijos šalis ir NATO narė planuoja įsigyti naujų naikintuvų ir povandeninių laivų, kad sustiprintų savo gebėjimą apsiginti nuo savo didžiulio kaimyno, su kuriuo Norvegija turi bendros sienos atkarpą Arktyje.

Per 20 metų Norvegija padidins savo gynybos biudžetą 165 mlrd. kronų (17,5 mlrd. eurų), nurodoma vyriausybės pateiktame karinių programų įstatymo projekte.

„Deja, geopolitinės aplinkybės pastaruoju metu pasikeitė ryškiai, blogąja prasme“, – sakė ministrė pirmininkė Erna Solberg per spaudos konferenciją Osle.

„Mes turime vis labiau neprognozuojamą kaimynę rytuose, kuri stiprina savo karinę galią ir rodo pasiryžimą panaudoti karinę jėgą kaip politinę priemonę“, – pridūrė ji.

Parengtame įstatyme ketinama atnaujinti ginkluotąsias pajėgas ir panaudojant turimus išteklius, ir perkant naują įrangą. Numatoma įsigyti 52 naikintuvus F-35 ir keturis povandeninius laivus, taip pat naujų karinio laivyno žvalgybos laivų, kurie pakeistų dabar turimus senus šešis orlaivius P-3 „Orion“.

Papildomas gynybos finansavimas artės prie 2,0 proc. BVP, kaip numatyta NATO, nors kol kas nesieks šio lygio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.