aA
Gelbėtojų įspėjimai buvo vertingi, o sinoptikų prognozės pasitvirtino - penktadienį Lietuvoje žemė maišėsi su dangumi, stichija nusiaubė sostinę, Kauną, pietų Lietuvą, grėsmingi debesys sukiojosi ir pajūryje. Vilniuje buvo sužeista moteris, Kaune ant namo nuvirto medis, visuose Druskininkuose dingo elektra.
Stichija siautėjo negailestingai: pagalbos prireikė šimtus kartų
© DELFI montažas

Pirmieji škvalo padariniai užfiksuoti Pietų Lietuvoje. Čia ne vienas žmogus kreipėsi į policiją, ugniagesius, Vilniuje ne kartą iškvietimus gavo ir „Grindos“ darbuotojai.

DELFI primena, kad 13.22 val., Vilniuje, Savanorių prospekto pradžioje, visuomeninio transporto stotelėje, vėjo nuverstas medis užvirto ant jaunos moters (gim. 1985 m.).

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad reiktų pasirūpinti savo gyvybės ir turto saugumu. Sinoptikų prognozės kelia nerimą: daugelyje rajonų prognozuojama perkūnija, škvalas, vėjo gūsiai 20-25 m/s.

DELFI skaitytojai škvalo padarinius Vilniuje išvydo sugrįžę į namus po darbų.

Be elektros - 23 tūkst. klientų

Vakarop škvalas ėmė siautėti Kauno, Varėnos ir Druskininkų rajonuose. Druskininkuose gyvenantys žmonės liko be elektros, vėtros išversti medžiai nutraukė elektros laidus.

Elektros sutrikimai fiksuojami visoje Lietuvoje. Apie tai DELFI informavo Martynas Burba, Energijos skirstymo operatoriaus „Eso“ atstovas.

19 val. elektros tiekimas buvo sutrikęs maždaug 23 tūkst. „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) klientų.

Labiausiai dėl gamtos stichijos nukentėjo Alytaus regionas – šiame regione elektros tiekimas sutriko 13 tūkst. klientų. Vilniaus ir Kauno regionuose elektros neturėjo po 5 tūkst. klientų. Kituose regionuose taip pat fiksuoti pavieniai gedimų atvejai.

„Darbuotojai daro viską, kad kuo greičiau sutvarkytų sutrikimus“, – sakė M. Burba.

Bendrovė primena, jog pastebėjus gedimus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pastebėjus nutrūkusį elektros oro linijos laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau kaip 8 metrus. Negalima artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių, užkritusių šakų ar nuvirtusių oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

Papildyta: M. Burba pranešė, kad kiek po 19-valandos vakaro Druskininkuose buvo atnaujintas elektros tiekimas.

Visgi škvalo padaryti nuostoliai žmonėms nemaži ne tik dėl nutrūkusių elektros laidų.

Nuniokotą Jaunimo užimtumo centro pastatą nuotraukose užfiksavęs Druskininkų savivaldybės Tarybos narys Vilius Semeška sakė: „Labiausia gaila visai neseniai už ES bendrijos paramos lėšas įrengto Jaunimo užimtumo centro, kuris nemenkai apgadintas. Tikiuosi, kad vietos valdžia buvo apdairi ir savivaldybės turtas yra apdraustas nuo stichijų bei kitų nelaimių, todėl nuostolius kompensuos draudimo bendrovė“.

Škvalo padariniais pasidalino Vilniaus, Birštono, Kauno, Gargždų bei kitų miestų gyventojai.

Vienas skaitytojų pasidalijo vaizdo įrašu iš Kaišiadorių.

Širvintų rajono gyventojai DELFI pranešė, kad nuvirtę medžiai Bagaslaviškyje taip pat pridarė nemažai žalos. Dingusi elektra, kai kur vėtra net nuplėšė stogus, išdraskė ir sugriovė šiltnamius.

Papildyta: dėl nuvirtusių medžių sutriko ne tik automobilių eismas. Ties Kaišiadoriais mašinistui teko stabdyti traukinį, nes medžiai užvirto ant bėgių. Į pagalbą mašinistas pasikvietė keleivius ir su keliais vyrais atlaisvino bėgius. Dėl šio incidento kiek vėlavo traukinys Šiauliai-Vilnius.

Situacijų koordinavimo skyriaus duomenimis, apie 20.30 val. dar nebuvo aiški, kiek kartų teko šalinti škvalo padarinius. Iki šio laiko visos šalies ugniagesiams gelbėtojams mažiausiai šimtą kartų žmonėms prireikė jų pagalbos. Tikslūs duomenys turėtų būti tik šeštadienį ryte. Sinoptikai prognozuoja škvalą ir per naktį.

Dėkojame skaitytojams už gausybę įspūdingų nuotraukų !

Užfiksavote vėjo padarinius? Nukentėjote nuo šėlstančios stichijos? Prašome informacija pasidalyti el.paštu pilieciai@delfi.lt!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.