aA
Norite pranešti pareigūnams apie mokykloje platinamus narkotikus? Atsakingoms tarnyboms ruošiatės parašyti apie galimas korupcijos apraiškas? Pamatėt už vairo girtą vairuotoją ir informavote apie tai policiją? Tuomet Jūs skundikas.
Sergejus Tichomirovas
Sergejus Tichomirovas
© Asmeninio albumo nuotr.

Atrodo, kad tokia yra Vytauto Bako, buvusio vidaus reikalų ministro patarėjo, į Seimą labai norinčio patekti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos štabo savanorio logika.

„Psichologai ir pedagogai aiškina vaikams, kuo skiriasi skundimas nuo pranešimo apie blogą poelgį. Skundimas yra tada, kai siekiama pakenkti žmogui, kuris įskundžiamas. Pranešimas apie blogą poelgį yra tada, kai prašoma pagalbos ar norima padėti kitam žmogui pasitaisyti“, - sako p. Bakas.

Jūsų, skaitytojai, nori paklausti kelių klausimų. Ar dažnai į Jus pagalbos kreipiasi narkotikų prekeiviai arba girti vairuotojai? O gal informuodami policiją apie narkotikų prekeivius ir girtus vairuotojus Jūs galvojote ne apie savo vaikų ar aplinkinių saugumą, o apie būtinybę padėti šiems nusikaltėliams? Turbūt ne. O jei ne, tuomet net nedrįskite apie tai informuoti pareigūnus. Nes Jūs skundikas, norite pakenkti žmogui, kurį įskundžiate. Atrodo, kad būtent taip mano ponas Bakas.

Tylėkite. Nes Jūs norite ir siekiate pakenkti narkotikų prekeiviui.
Tylėkite. Nes Jūs siekiate pakenkti korumpuotam valdininkui.
Tylėkite. Nes Jūs siekiate pakenkti girtam vairuotojui.
Tylėkite, moko ponas Bakas. Tokia savotiška omerta, tylėjimo įstatymas – itališkos mafijos garbės kodekso norma. Žalia valstietiška versija.

Kelia nuostabą tai, kad panašia logika vadovaujasi ne bet kas, o buvusio Vidaus reikalų ministerijos vadovo pavaldinys, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų garbės narys!

Bet palikime ramybėje pono Bako logiką. Liūdna ne tik dėl to. Ponas Bakas kvestionuoja mano, kaip Lietuvos piliečio ir vartotojo, teisę gauti atsakymus į man rūpimus klausimus. Esu įsitikinęs, kad demokratinėje Lietuvoje kiekvienas gali klausti ir tikėtis gauti atsakymus į savo klausimus. Vieniems gali rūpėti, ar jų perkamuose traškučiuose nėra GMO pėdsakų. Kitiems – ar jų pamilta kosmetika nėra išbandoma ant gyvūnų.

Man gi nuoširdžiai rūpi, kokios nuomonės dėl rasistų, antisemitų ar homofobų yra vienas ar kitas prekės ženklas. Po kabutėmis pasislėpęs homofobas Julius Panka dirba prekybos centre „Lidl“.

Man, kaip „Lidl“ vartotojui, nuoširdžiai rūpi, kokia yra šio tarptautinio prekės ženklo pozicija dėl homofobų. Ir jeigu kažkam tinka darbuotojai homofobai, rasistai ar antisemitai, tai jų teisė. Bet aš žinau, kad ten daugiau neužsuksiu. Gaila, kad ponas Bakas negali (o gal nenori) suprasti, kad man tokie dalykai gali rūpėti ir būti svarbūs. Bet jį galima suprasti: rinkimai artėja, o idėjų stokojantiems valstiečiams dabar reikia išnaudoti bet kokią galimybę patekti į viešąjį eterį.

Kaip ir visi socialdemokratai, esu labai tolerantiškas. Turėkite savo pažiūras, skleiskite jas, traukite šalininkus į savo pusę. Manau, kad kiekvienas mąstantis žmogus pritartų, kad bet kokios grupės, kurios atsiranda neapykantos kitoms legaliai veikiančioms ir pripažintoms bendruomenėms pagrindu, yra nepriimtinos. Niekada nesuprasiu žmonių, kurie gaminasi marškinėlius „Taip, aš rasistas“, „Taip, aš antisemitas“, „Taip, aš homofobas“ ir šaukia, kad tai yra jų teisė, reikia juos toleruoti. Deja, tačiau čia nėra nieko bendro su žmogaus saviraiškos laisvėmis ir nuomonių pliuralizmu, mat tie žmonės pasirinko neapykantos kelią. Visa jų pasaulėžiūra suformuota ant neapykantos kitiems pagrindo.

Ar galima toleruoti tuos, kurie nekenčia tolerancijos, ją niekina ir juokiasi iš jos? Atrodo, kad ponas Bakas ne tik nori toleruoti tokius veikėjus, bet ir apsiėmė jiems advokatauti.

Tuo pačiu norisi priminti Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitą. Joje buvo teigiama, kad kraštutinių dešiniųjų organizacijų veikla naudojasi užsienio valstybių remiamos bei koordinuojamos visuomeninės organizacijos ir žiniasklaidos priemonėmis, siekdamos bloginti Lietuvos kaip demokratinės valstybės įvaizdį.

Ponui J. Pankai VSD ataskaita ir joje išvardinti teiginiai nepatiko, ją jis labai kritikavo. Tačiau, atrodo, ponui Bakui nei VSD ataskaita, nei J. Pankos veikla yra nė motais. O gal ir ne? Galbūt pildosi apžvalgininkų, teigusių, kad į Lietuvos politinį gyvenimą įskrieję žalieji gandrai buvo gerai papenėti Rytuose, įžvalgos? Norisi tikėti, kad tai nėra tiesa, o tėra asmeninė pono Bako iniciatyva. Pagyvensime, pamatysime.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.