aA
Ar rusai pasinaudos ypač galingu radaru, kad įvarytų baimės NATO šalių lyderiams, kurie lėktuvais atvyks į Varšuvą? Aljanso kariškiai svarsto ar Maskva panorės parodyti savo galią NATO lyderių susitikime – skelbia Onet.pl.
Prieš NATO viršūnių susitikimą – įspėjimai dėl Rusijos
© Reuters/Scanpix

Primename, jog rusai savo vakariniame pasienyje turi ypač galingą radarą S-400, kuris gali matyti taikinius Lenkijos sostinėje.

Radaras gali „apšviesti“ Varšuvos tarptautiniame oro uoste besileidžiančius lėktuvus su NATO šalių vadovais – taip lenkų svetainei neoficialiai sakė aukšti NATO valdininkai, kurie aptaria Rusijos planus, vykstant susitikimui.

Ne paslaptis, jog NATO viršūnių susitikimas tai „krislas“ Vladimiro Putino akyje. S-400 radaro panaudojimas, ekspertų nuomone, taptų aiškia provokacija, kokių pastaruoju metu iš Rusijos pusės NATO atžvilgiu netrūksta.

Kaip sako Europos politikos analizės centro direktorius Marcinas Zaborowskis, iš Rusijos galima laukti pačių netikėčiausių provokacinių žingsnių.

Pasak analitiko, „propaganda bus ne tik informacinio pobūdžio, tačiau iš Rusijos galima susilaukti ir karinio pobūdžio incidentų, nes ji norės parodyti, kad yra pajėgi mums pakenkti“.

M. Zaborowskis mano, jog V. Putino sprendimas šių metų vasario mėnesį sustiprinti savo rytinį sparną, tai konflikto su Vakarais eskalacija.

Pasak analitiko, NATO viršūnių susitikimas Varšuvoje – tai politinis, o ne karinis įvykis, todėl iš Rusijos laukiame taip pat politinio atsako.

Pasak buvusio Lenkijos Gynybos ministro Tomaszo Siemoniako, realiai Maskvos susidomėjimą kelia pratybos Anakonda-16 ir karinės bazės statyba Redzikove, tačiau priduria, kad rusai daug kalba, tačiau jų deklaracijos nebūtinai išsipildo 100 procentų ir kaip pavyzdį nurodo Iskanderio tipo raketų dislokavimą Kaliningrado srityje.

Jo nuomone, Rusijos komentarai ir kai kurie žiniasklaidos pranešimai prieš NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje „bus Maskvos informacinio karo dalis“.

„Suprantama, NATO planuotojai turi numatyti įvairius scenarijus, taip pat užtikrinant NATO šalių vadovų saugumą, tačiau, manau, kad Kremliaus atstovai artimiausiomis dienomis ims kalbėti apie Rusijos rytinių sienų stiprinimą ir glaudesnį bendradarbiavimą su Baltarusija“ – sako T. Siemoniakas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.