aA
Šiemet trečią kartą vasaros atostogas Amerikoje planavusi praleisti lietuvė Simona vos atvykusi į JAV atsidūrė situacijoje, kurios nelinkėtų niekam. Mergina ne tik nebuvo įleista į šalį, bet pasakojo patyrusi pažeminimą ir pasijutusi it kriminalinė nusikaltėlė.
Čikaga, JAV
Čikaga, JAV
© Vida Press

Savo ruožtu JAV ambasados Lietuvoje atstovai pakomentuoti konkrečiai šios situacijos tikina negalintys – tai daryti draudžia Amerikos įstatymai. Tačiau atkreipia dėmesį, kad ESTA patvirtinimas ir galiojanti viza tėra leidimas pasienyje prašyti įvažiavimo į JAV, tačiau patekimo į šalį negarantuoja.

Apkaltino, kad dirbo, nors buvo atvykusi kaip turistė

„Šiemet trečią kartą planavau praleisti vasaros atostogas Amerikoje. Šį kartą nusprendžiau aplankyti savo lietuves pusseseres, gyvenančias Čikagoje. Atskridau per Vilnių į Vieną, iš jos į Čikagą. Ten mane pasitiko pasų kontrolėje dirbantis asmuo, kuris išsiuntė mane į sustiprintos sienų apsaugos skyrių papildomai apklausai apie mano kelionės tikslą. Čia viskas ir prasidėjo“, – DELFI pasakojo Simona.

Jos teigimu, po ilgo skrydžio apklausos ji eilėje laukė 5 valandas. Dar prieš ją iš merginos buvo atimtas mobilusis telefonas, ji buvo apieškota.

„Ir tuomet prasidėjo tardymas. Jie norėjo sužinoti, koks buvo mano praėjusios kelionės tikslas. Praėjusią vasarą buvau apsistojusi Vašingtone pas savo draugę. Jie nusprendė, kad nelegaliai dirbau, nors buvau atvykusi su turistine viza. Jų įrodymai buvo: bilietų nuotraukos, draugės vaikų nuotraukos, iš kurių jie nusprendė, kad dirbau aukle, mano specialybes su jos panašumas, todėl nusprendė, kad taip pat nelegaliai dirbau ir salone kirpėja. Mano turistinę vizą atšaukė“, – stebėjosi Simona.

Jautėsi kaip nusikaltėlė: tualetas be durų, emocinis smurtas ir šaltis

Tačiau baisiausia, merginos teigimu, net ne tai. Netrukus po šio sprendimo iš jos, pasakoja, buvo atimti visi daiktai, net akiniai, nors šie jai būtini, neleista pasiimti vaistų, šiltų drabužių – nieko.

„Mane nuvedė į kamerą, kuri stebima visą parą. Turėjau miegoti ant čiužinio, kuris buvo numestas ant grindų, be pagalvės, šiltos antklodės. Kameroje buvo labai šalta, tualeto zona buvo be durų, nebuvo dušo, nieko. Tokiomis sąlygomis, kaip nusikaltėlę, mane dar su 4 nelegalais laikė parą laiko. Negalėjau susisiekti su savo šeima, pasakyti, kad aš gyva ir sveika. Prieš mane naudojo emocinį smurtą, šaipėsi, vadino melage“, – tikino mergina.

Anot Simonos, tik kitą dieną apsauga ją palydėjo į lėktuvą, skrendantį į Vieną. Tik čia ji atgavo savo dokumentus, pasą.

„Šiuo metu esu Vienoje ir laukiu skrydžio namo. Štai kaip jie elgiasi su turistais, keliaujančiais aplankyti giminaičius. Niekam nelinkėčiau tokios patirties, kuri privertė jaustis kriminaline nusikaltėle“, – aiškino ji.

Neįleidžia į šalį ir jei „jaučia“, kad keliautojas ketina nusižengti

DELFI primena, kad pagal galiojančią tvarką, kelionių į JAV bevizio režimo programa leidžia lietuviams į JAV vykti be vizos ne ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui verslo reikalais arba turistiniais tikslais. Tokiais atvejais tereikia gauti elektroninį leidimą keliauti – ESTA patvirtinimą.

Nors konkretų atvejį ambasados atstovai komentuoti atsisako, tikimės straipsnį papildyti jų komentaru, ar iš tiesų į JAV neįleistiems asmenims tenka naktį praleisti tokiomis sąlygomis, apie kurias pasakojo Simona.

Savo ruožtu anksčiau komentuodami panašų įvykį ambasados atstovai aiškino, kad neturi duomenų, kiek Lietuvos piliečių kasmet atsisakoma įleisti į JAV.

„Bendrai kalbant, asmuo gali būti neįleistas į šalį, jei imigracijos pareigūnas jaučia, kad keliautojas ketina pažeisti ESTA leidimo ar vizos sąlygas, tokias kaip nelegalus darbas JAV“, – buvo rašoma jų atsakyme.

Taip pat pažymima, kad asmenys, kuriems atsisakyta išduoti ESTA arba neleista įvažiuoti, gali kreiptis vizos. Konsulinis pareigūnas sprendimą priims atsižvelgęs į visus faktus.

„Svarbu priminti, kad ESTA patvirtinimas ir galiojanti viza tėra leidimas pasienyje prašyti įvažiavimo į JAV. Be to, nei ESTA patvirtinimas, nei galiojanti viza negarantuoja įvažiavimo ar neapibrėžia buvimo JAV trukmės. Valstybės saugumo departamentas dėl kiekvieno asmens sprendžia jam atvykus“, – taip pat aiškino jie.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.