aA
Didžiosios Britanijos parlamento narė Jo Cox, šalies narystės Europos Sąjungoje kampanijos dalyvė, pasisakiusi ir už didesnę Britanijos pagalbą pabėgėliams iš Sirijos, buvo nužudyta gatvėje savo rinkimų apylinkėje ketvirtadienį.
Jo Cox
Jo Cox
© AP/Scanpix

Nusikaltimo vietoje rasti ginklai, tarp kurių buvo ir šaunamasis, policija sulaikė vienintelį įtariamąjį.

Britų parlamentarės žudikas buvo neonacių šalininkas

Įtariamas Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjos Jo Cox žudikas buvo „uolus Jungtinėse Valstijose veikiančio neonacių judėjimo šalininkas“, ketvirtadienį pranešė JAV pilietinių teisių organizacija.

Organizacija „Southern Poverty Law Center“ (SPLC) nurodė, kad Thomas Mairas, kurį britų žiniasklaida įvardija kaip parlamentarės užpuoliką, yra seniai žinomas kaip baltųjų nacionalizmo propaguotojas.

„Remiantis dokumentais, kuriuos gavo „Southern Poverty Law Center“, Th. Mairas buvo uolus Nacionalinio aljanso (NA), kuris anksčiau ne vieną dešimtmetį buvo svarbiausia neonacių organizacija Jungtinėse Valstijose, šalininkas“, – rašoma teisių gynimo organizacijos tinklalapyje.

41 metų J. Cox, opozicinės Leiboristų partijos parlamentarė ir pabėgėlių teisių aktyvistė, buvo nužudyta ketvirtadienį dienos metu savo rinkimų apygardoje Jorkšyre Šiaurės Anglijoje.

Policija informavo, kad vyksta tyrimas nužudymo motyvui nustatyti.

Dėl šio išpuolio likus savaitei iki referendumo dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje buvo sustabdyta agitacinė kampanija, kurioje vienas daugiausiai aistrų keliančių klausimų buvo migracija.

SPLC pranešė, kad Th. Mairas už daugiau nei 620 JAV dolerių buvo įsigijęs skaitymui skirtos medžiagos iš NA, kuris ragino sukurti išimtinai baltųjų kraštą ir išnaikinti žydus.

Šokiruojantis nužudymas sustabdė sukrėstos Britanijos referendumo kampaniją

Didžioji Britanija penktadienį vis dar yra ištikta šoko po parlamentarės nužudymo kaimo gatvelėje, kuris sustabdė kampaniją per patį karštligišką jos piką, likus vos savaitei iki referendumo dėl šalies narystės Europos Sąjungoje (ES).

41 metų Jo Cox, buvusi pagalbos darbuotoja ir Britanijos narystės ES šalininkė, kuri agitavo ir Sirijos pabėgėlių naudai, buvo nužudyta ketvirtadienį, prie bibliotekos, kur nuolat susitikdavo su rinkėjais savo gimtajame Berstolo kaime Anglijos šiaurėje.

Liudininkai vietos žiniasklaidai pasakojo, kad į smulkutę dviejų vaikų motiną buvo ne kartą šauta ir kad jai taip pat buvo ne kartą smogta peiliu.

Ir Britanijos narystės ES šalininkų, ir priešininkų stovyklos paskelbė, kad iš pagarbos sustabdys savo kampanijas, o komentatoriai kelia klausimus, ar kampanijos tonas skaldė visuomenę.

J. Cox nužudymas anksti penktadienį užtemdė opozicijoje esančios jos Leiboristų partijos pergalę papildomuose rinkimuose Londono Tutingo rajone.

„Atsižvelgdama į siaubingus šiandienos įvykius ir šokiruojančią Jo Cox žūtį, neketinu sakyti kalbos, – balsų skaičiavimo centre pasakė naujai išrinkta parlamentarė Rosena Allin-Khan. – Jos mirtis primena mums, kad mūsų demokratija yra didelės vertės, bet trapi, (kad) mes privalome niekada nepamiršti jos branginti.“

Anksčiau dešimtys žmonių buvo susirinkę prie parlamento rūmų paminėti J.Cox. Dalyvavo Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas ir partijos kolegos.

„Tai, kas įvyko, labiau nei pasibaisėtina. Mes čia – tyliam jos netekties atminimui“, – pasakė J. Corbynas prasidedant lietui.

„Ji buvo bebaimė kampanijos dalyvė, bebalsių balsas. Mes jaučiamės sukrėsti“, – sakė 23 metų Fatima Ibrahim, pilietinės organizacijos „Avaaz“ aktyvistė.

Žavioje Berstolo gatvelėje užpuolimo vieta buvo aptverta, matėsi, kaip policininkai apžiūrinėja batą ir rankinę. Žmonės netoliese paliko gėlių.

Policija sakė, jog aiškinasi nužudymo motyvą. Tai pirmas parlamentaro nužudymas nuo 1990 metų, kai per IRA padėtos bombos sprogimą žuvo Ianas Gow.

Yra tam tikrų požymių, kad 52 metų Thomas Mairas, kurį britų žiniasklaida vadina užpuoliku, linko į itin kraštutines dešiniąsias pažiūras.

J. Kerry: britų parlamentarės nužudymas - puolimas prieš demokratiją

Johnas Kerry
Johnas Kerry
© AFP/Scanpix


JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį britų parlamentarės Jo Cox nužudymą, likus savaitei iki Didžiosios Britanijos referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), pavadino puolimu prieš demokratiją, rašo AFP.

„Kartu su jumis reiškiu didelį sielvartą, kad jauna parlamentarė, be abejonės, turėjusi didžiulį talentą, buvo nužudyta atlikdama pareigas savo rinkimų apygardoje. Tai puolimas prieš visus, kuriems rūpi demokratija ir kurie tiki ja“, - sakė J. Kerry.

Kas šiuo metu žinoma:

– Kas buvo Jo Cox? –

41-erių J.Cox buvo parlamento narė, atstovaujanti Betlio ir Speno rinkimų apylinkę Vakarų Jorkšyre, Anglijos šiaurėje.

Į parlamentą ji buvo išrinkta 2015-ųjų gegužę per visuotinius rinkimus.

Ji buvo iškili agitatorė už pabėgėlių teises ir kartą rėžė galingą kalbą parlamente apie Alepo krizę.

Ji buvo viena iš neseniai suformuotos įvairių partijų parlamentinės grupės Sirijos reikalais pirmininkų.

J. Cox taip pat dirbo parlamentinėse grupėse, nagrinėjusiose Palestinos, Pakistano, Kašmyro ir Jorkšyro ekonomikos klausimus.

Kaip dauguma leiboristų partijos parlamentarų ji agitavo už tai, kad Britanija liktų Europos Sąjungoje, balsuojant referendume birželio 23 dieną.

Šokiruojantis D. Britanijos parlamentarės J. Cox nužudymas: kas atsitiko
© AFP/Scanpix

– Kas atsitiko?

Išpuolis buvo Berstole, dideliame jos rinkimų apylinkės kaime. Tai atsitiko prie bibliotekos, kur ji rengdavo susitikimus su rinkėjais.

Policijai buvo paskambinta apie 12 val. 53 min. vietos (14 val. 53 min. Lietuvos) laiku ketvirtadienį – pranešta apie incidentą, per kurį viena keturiasdešimtmetė moteris patyrė sunkių sužeidimų ir buvo sunkios būklės.

Pasak britų žiniasklaidos, į ją šovė ir jai dūrė vyras, šaukdamas „Britanija pirmiausia“.

Pasak policijos, toje vietoje rasta ginklų, tarp kurių buvo ir šaunamasis.

Kad J.Cox mirė, 13 val. 48 min. (15 val. 58 min. Lietuvos) laiku pranešė gydytojas, dirbantis greitosios pagalbos brigadoje, kuri atvyko prie jos.

Dar vienas asmuo, 77-erių vyras, buvo sužeistas, bet jo gyvybei pavojus negresia.

– Kas buvo areštuotas?

Uniformuoti pareigūnai areštavo 52-ejų vyriškį netoli įvykio vietos. Pasak britų žiniasklaidos, vietiniai jį vadino Tommy Mair, o vienas kaimynas sakė, kad jis buvo „vienišius“.

Policija tvirtino daugiau nieko, kas būtų susijęs su šiuo išpuoliu, nebeieškanti.

Pasak pareigūnų, tai „lokalizuotas incidentas“. Tyrimu bus stengiamasi nustatyti motyvus. Apklausta daugybė liudininkų.

– Kaip dažnai žūva parlamentarai?

2010 metais viena 21 metų studentė, islamo ekstremistė, peiliu dukart dūrė į pilvą leiboristui parlamentarui Stephenui Timmsui už tai, kad jis balsavo už Didžiosios Britanijos invaziją į Iraką 2003 metais. Parlamento narys liko gyvas, o užpuolikė buvo nuteista kalėti iki gyvos galvos

Po Antrojo pasaulinio karo lig šiol eidami savo pareigas buvo nužudyti penki parlamentarai.

Ianas Gow (Ajwenas Gou) buvo ankstesnis, nužudytas Airijos respublikonų armijos (IRA) kovotojų 1990 metais.

1984 metais IRA nužudė Anthony Berry per sprogimą Braitono viešbutyje „Grand Hotel“, kur buvo apsistojusi ministrė pirmininkė Margaret Thatcher su savo kabinetu.

– Kas buvo J.Cox artimieji?

Ji buvo ištekėjusi už Brendano Cox, premjero Gordono Browno patarėjo Afrikos ir tarptautinės plėtros klausimais. Anksčiau jis buvo labdaros organizacijos „Save the Children“ („Gelbėk vaikus“) strategijos ir rėmimo reikalų direktorius.

J.Cox turėjo du jaunus vaikus: Lejla ir Cuilliną. Jie gyveno perdirbtoje baržoje netoli Tauerio tilto Londone.

Jos vyras ir vaikai trečiadienį dalyvavo agitavimo už ES flotilėje prieš Temzėje žvejų surengtus protestus prieš narystę ES.

Šokiruojantis D. Britanijos parlamentarės J. Cox nužudymas: kas atsitiko
© Reuters/Scanpix

– Kaip reaguota į jos mirtį?

„Šiandien prasideda naujas mūsų gyvenimo skyrius. Sunkesnis, skausmingesnis, mažiau džiugus, mažiau kupinas meilės“, – sakė jos vyras Brendanas Coxas.

„Jo tikėjo geresniu gyvenimu, ji kovojo už tai kiekvieną savo gyvenimo dieną su tokia energija, kuri išsekintų daugumą žmonių“, – pridūrė jis.

„Ji dar virš visko norėjo dviejų dalykų: pirma, kad mūsų brangieji vaikučiai būtų apgaubti meilės, ir antra, kad mes visi susivienytume kovai su neapykanta, kuri pražudė ją“, – sakė jos vyras.

„Mes netekome didelės žvaigždės. Ji buvo nuostabi, agituojanti parlamentarė, labai užjaučianti, plačios širdies, – sakė konservatorius ministras pirmininkas Davidas Cameronas. – Ji buvo daug nuveikusi rūpindamasi pabėgėliais, ir labai domėjosi tuo, kaip mes galėtume pasirūpinti pabėgėliais iš Sirijos ir teisingai veiktume šiame pasaulyje“.

„Labai teisingai darome, kad sustabdome agitavimo kampaniją šiame referendume“, – pridūrė premjeras.

„Visa leiboristų šeima, ir tikrai visa šalis yra sukrėsta ir liūdinti, – sakė Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas. – Nes netekome visų mylimos kolegės, pasišventusios agitavimui už socialinį teisingumą ir taiką“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.