aA
Turkijos prezidentas Recepas Tayypas Erdoganas, nepaisydamos tvyrančios įtampos su Europos Sąjunga (ES), yra už visavertę savo šalies narystę Bendrijoje.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas
© AP/Scanpix

„Tai Turkijos strateginis tikslas“, – pareiškė jis Ankaroje susitikęs su verslininkais ir ambasadoriais, informuoja agentūra dpa.

Kartais kyla problemų, kurios liūdina Turkiją, sakė R. T. Erdoganas. Tačiau tai esą neturėtų nuolat temdyti santykių su ES. Prezidentas pabrėžė, kad laikinas problemas reikėtų atidėti į šoną ir susikoncentruoti į savo strateginius tikslus.

Tai pirmieji taikingi R. T. Erdogano žodžiai per pastarąsias savaites. Dar gegužės pabaigoje jis grasino sužlugdyti susitarimus su ES. Pagrindiniai ginčytini punktai tarp ES ir Turkijos yra kovą pasirašytas susitarimas dėl pabėgėlių ir su tuo susijęs planuojamas bevizis režimas turkams.

Susitarimas numato, kad Turkija priims atgal pabėgėlius, kurie iš čia persikėlė į Graikijos salas. Už kiekvieną grąžintą sirų pabėgėlį ES nori priimti vieną Turkijoje jau esantį sirą.

Be to, turkams turėtų būti panaikintas bevizis režimas. Tačiau Ankara atsisako sušvelninti kovos su terorizmu įstatymą. Tai viena iš 72 sąlygų, kad turkams būtų atšauktos vizos.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.