aA
Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, Vilniaus miesto tarybos narys Mykolas Majauskas nusprendė ateiti į šeštadienį vyksiančias eitynes „Už lygybę“.
Į eitynes ateis ir konservatorius
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Man daug svarbiau ir įdomiau šeimos šventės, tačiau įvykiai Orlande ir rodoma neapykanta neleidžia likti abejingu. Niekuomet nebuvau priešiškas eitynėms ir paradams. Esu dalyvavęs ir anksčiau, ir prieš daugiau kaip dešimt metų dar mokydamasis Sidnėjuje ar dirbdamas Londone.

Nežygiuosiu su iškelta vėliava, bet, kaip ir paprastai, ateisiu pabendrauti su draugais ir pažįstamais. Manau, šią minutę turime solidariai parodyti, kuriame istorijos puslapyje mes esame – tamsos ir neapykantos, ar užuojautos aukų artimiesiems ir supratimo“, – DELFI sakė M. Majauskas.

Nors konservatorių gretose yra pirmasis atviras Seimo narys gėjus Rokas Žilinskas, iki šiol konservatoriai garsėjo gana homofobiškais pasisakymais. Naujasis partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis eitynėse nedalyvaus, tačiau kalba apie būtinybę kurti pagarbos atmosferą.

„Nežadėjau“, – į klausimą, ar žygiuos eitynėse, atsakė G. Landsbergis. Jis teigė viena ausimi girdėjęs, kad eitynėse bus žygiuojančių partiečių ir jis tame nematantis jokios problemos – tokia žmonių teisė.

G. Landsbergis taip pat teigia, kad partija nėra fobiška ir jei koks žmogus yra nekultūringai šia tema pasisakęs, jam dėl to nesmagu,. „Manau, mes turime valstybėje kurti pagarbos atmosferą, tokią stengiuosi palaikyti tiek partijoje, tiek Lietuvoje“, – sakė konservatorių lyderis.

DELFI jau rašė, kad nei valstybės vadovai, nei Vilniaus meras Remigijus Šimašius eitynėse nedalyvaus. Tiesa, R. Šimašius eitynių dalyviams atsiuntė vaizdo sveikinimą. Iš Seimo narių eitynėse ketina žygiuoti socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė ir liberalė Dalia Kuodytė.

Eitynėse žygiuos būrys socialdemokratų atstovų, taip pat Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus žmonės, tarp jų – Vilniaus miesto tarybos nariai Vincas Jurgutis, Aušrinė Armonaitė, Markas Adamas Haroldas.

Eitynėse„Už lygybę!” laukiama 12 užsienio valstybių ambasadų atstovų: Didžiosios Britanijos, Italijos, Suomijos, Norvegijos, Danijos, Austrijos, Prancūzijos, Kanados, Izraelio, JAV, Švedijos ir Nyderlandų.

Eitynes savo dalyvavimu pagerbs ir patys ambasadoriai – žygiuos Jungtinės Karalystės, Italijos, Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Nyderlandų ambasadų vadovai.

Paramą eitynėms deklaravo Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Vakarų šalių ambasados Prie šios iniciatyvos neprisidėjo keturios ambasadas Vilniuje turinčios Europos Sąjungos (ES) šalys – Lenkija, Vengrija, Rumunija ir Graikija.

Eitynių dalyviai šeštadienį nuo Lukiškių aikštės Gedimino prospektu žygiuos Bernardinų sodo link, kur bus surengtas mitingas. Eitynėse laukiama iki 1000 žmonių.

Pagrindinis eitynių šūkis – „Mes esame žmonės, ne propaganda“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.