aA
Nikolajui sunku suprasti, kodėl keliama tiek triukšmo dėl muštynių Europos futbolo čempionato metu. Jis sako matęs baisesnių dalykų. Toks jo teiginys nekelia abejonių – juk jis yra buvęs „savanoriu“ separatistų pajėgose Ukrainoje.
Rusų ir anglų futbolo sirgalių susirėmimai Prancūzijoje
Rusų ir anglų futbolo sirgalių susirėmimai Prancūzijoje
© AP/Scanpix

Prieš dvejus metus Slovianske ir Kramatorske Nikolajus tvirtino, kad jis atvyko padėti sužeistiesiems ir dalinti paramą, o ne dalyvauti kovose. Dabar jis tvirtina, kad į Prancūziją atvyko žiūrėti futbolo, o ne veltis į muštynes, rašo independent.co.uk.

Prancūzijos policija pranešė, kad po muštynių prieš ir per varžybas su Anglijos komanda Marselyje deportuoti 29 rusų sirgaliai. UEFA skyrė baudą Rusijos futbolo federacijai, taip pat skyrė suspenduotos diskvalifikacijos bausmę.

„Jie nori išspirti daugiau nei 50 žmonių, o ne 29, kaip patys sako. Įskaitant ir moteris. Tie žmonės padoriai keliavo. Jei nori nubausti muštynių iniciatorius, manau, ne tuos žmones išsiunčia“, – tvirtina Nikolajus.

Prancūzai jau uždraudė šešiems žmonėms įvažiuoti į šalį. Buvo užsakomasis skrydis iš Rusijos į Marselį, o prancūzai šešių žmonių neįleido, nes pareiškė, kad jie – chuliganų vadeivos. Tai įvyko praėjusį penktadienį, dieną prieš rungtynes su Anglija. Bet anglų sirgaliai jau buvo susimušę ir kaltino prancūzų sirgalius. Tada kodėl kalti rusai? Dabar jie sako, kad gali būti muštynių Lilyje. Rusai žais Lilyje, ne britai. Mes važiuosime. Jei atvyks anglai, kas bus kaltas dėl provokacijos? Žmonės neturėtų provokuoti, kai kurie žmonės įpyksta, kai juos provokuoja“, – dar prieš rungtynes Lilyje aiškino jis.

Rusų ir anglų futbolo sirgalių susirėmimai Prancūzijoje
Rusų ir anglų futbolo sirgalių susirėmimai Prancūzijoje
© AP/Scanpix

„Neneigiu, kad yra rusų sirgalių, kurie linkę į muštynes, dalis jų labai agresyviai elgėsi. Tai neturi pasikartoti. Tačiau tas pats pasakytina apie anglų sirgalius, ir apie kitų tautybių sirgalius. Per prieš tai buvusį futbolo čempionatą (Euro 2012) buvau Varšuvoje, mus užpuolė lenkų sirgaliai. Tai buvo organizuotas išpuolis, daugelį sužalojo, tačiau to per daug neviešino.“

Kai prieš porą metų pirmą kartą susitikome su į trečią dešimtį įžengusiu Nikolajumi Rytų Ukrainoje, jis mielai pasakojo apie namus Maskvos priemiestyje, savo religingumą, tarnybą Rusijos karinių jūrų pėstininkų kuopoje ir solidarumą Donbaso separatistams. Dabar Marselyje jis nenori viso to prisiminti, nes yra įsitikinęs, kad „britų žiniasklaida nori negatyviai pavaizduoti rusų sirgalius“.

Nikolajus nori pabrėžti, kad jis nėra organizuotos futbolo gaujos narys, tiesa, sako žinantis apie futbolo chuliganizmą Rusijoje ir aršių rusų sirgalių motyvaciją. „Gal Vakaruose nežino, tačiau dabar Rusijos valdžia gana griežtai baudžia gaujas. Stadionuose, miestuose nedažnos muštynės. Jiems tenka organizuoti muštynes lauke, miškuose. Miškuose jie ruošiasi muštynėms, boksuojasi, užsiiminėja kovų menais, todėl jie keliauja būriais, gali surengti pasalą“, – sakė jis.

„Marselyje jie ir anglai susitiko tose pačiose gatvėse. Taip prasidėjo bėdos. Gal prancūzai turėjo pasidomėti, kaip elgiasi besimušantys sirgaliai. Žiniasklaida irgi neteisingai esmę nušvietė. Visus vadina „ultra“. Tikri chuliganai niekaip savęs nevadina. Ultra truputį pasimuša ir garsiai šaukia“, – teigė Andrejus.

Rusijoje gal ir pažabotas futbolo chuliganizmas, bet žiniasklaida mirga rusų pareigūnų pranešimais, kuriuose ginamas arba šlovinamas rusų sirgalių kovingumas. FTB ekvivalento Rusijoje atstovas spaudai Vladimiras Markinas suvertė kaltę prancūzų policijai dėl to, kas įvyko Marselyje.

Taigi nepanašu, kad rusų futbolo komandų „Lokomotivas“, „Spartakas“, CSKA bei „Zenitas“ sirgaliai būtų skatinami padoriau elgtis. Bijoti jie nebijo, juk nepanašu, kad tėvynėje jų lauktų sankcijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.