aA
Praėjus kelioms dienoms po šaudynių JAV gėjų klube, Belgijos specialiosios tarnybos įspėjo apie džihadistų suaktyvėjimą ir galimus naujus teroro išpuolius Belgijoje ir Prancūzijoje. Jų duomenimis, „Islamo valstybės“ teroristai jau išvyko iš Sirijos į Europą, praneša DH.de.
Teroras Briuselyje
Teroras Briuselyje
© AFP/Scanpix

Visoms Belgijos teisėsaugos institucijoms buvo išsiųsti įspėjamieji laiškai. „Islamo valstybės“ teroristai, manoma, paliko Siriją maždaug prieš pusantros savaitės, siekdami per Turkiją ir Graikiją be dokumentų prasibrauti į Europą“, – teigiama laiškuose.

„Jie gali pasidalinti į dvi dalis: vieni vyksta į Belgiją, kiti – į Prancūziją, kur ketina vykdyti išpuolius nedidelėmis grupėmis po du žmones“, – teigiama specialiųjų tarnybų pranešimuose.

Žvalgybos duomenimis, teroristiniams išpuoliams būtinus ginklus jie „jau galėjo įsigyti“. Belgijos specialiosios tarnybos pareiškė, kad jų mėginimai įvykdyti teroro išpuolius „neišvengiami“.

Taikiniais Belgijoje teroristai gali pasirinkti didelį prekybos centrą Briuselyje, vieną iš kokio nors amerikiečių greito maisto tinklo restoraną ar policijos nuovadą.

Prancūzijoje jau įvyko išpuolis, kuris buvo pripažintas teroro aktu. Vėlų birželio 13 dienos vakarą į šiaurės vakarus nuo Prancūzijos sostinės esančiame Magnanville mieste 25 metų prancūzas Larossi Abballa nužudė policininką priešais jo namus, smogdamas kelis kartus peiliu į pilvą, o paskui paėmė įkaitais jo žmoną ir vaiką. Moterį po kurio laiko jis taip pat nužudė.

Pridursime, kad Belgijos valdžia jau pranešė apie galimą „Islamo valstybės“ džihadistų, pasirengusių įvykdyti teroro išpuolius, išvykimą į Belgiją. Tada, balandį, specialiosios tarnybos teigė, kad teroristai planuoja surengti teroro išpuolius Europos pliažuose.

Balandžio pradžioje „Islamo valstybė“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame grasino naujais teroro išpuoliais Europoje. Teroristai pažadėjo surengti teroro atakas Berlyne, Romoje ir Londone.

Priminsime, kad vieni didžiausių pastarojo meto teroro išpuolių Europoje surengti Paryžiuje ir Briuselyje. Belgijos sostinėje 2016 metų kovo 22 dieną nugriaudėjo du sprogimai: Briuselio oro uoste ir Malbeko metro stotyje. Per išpuolius žuvo 32 žmonės. Taip pat verta paminėti, kad Belgijos specialiosios tarnybos likus penkioms dienoms iki teroro išpuolių gavo iš Nyderlandų valdžios informacijos apie sprogimus įvykdžiusių brolių Ibrahimo ir Khalido Bakraoui ryšius su teroristais, taip pat jų kriminalinę praeitį.

Teroro atakos Paryžiuje buvo įvykdytos 2015 metų lapkričio 13 dieną. Islamistų grupuotė surengė visą eilę išpuolių. Trys džihadistai susprogdino „mirtininkų diržus“ prie stadiono „Stade de France“, jame vykstant draugiškoms Prancūzijos ir Vokietijos rinktinių rungtynėms, kuriose dalyvavo ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as. Teroristai taip pat užpuolė kavinę „La Belle Equipe“, piceriją „La Casa Nostra“, barą „Le Carillon“, restoraną „Le Petit Cambodge“ ir teatrą „Bataclan“. Per šiuos teroro išpuolius žuvo 130 žmonių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.