aA
Atsistatydino Europos Sąjungos (ES) pasiuntinys Turkijoje Hansjorgas Haberis. Šias pareigas pasiuntinys ėjo trumpiau nei vienerius metus, rašo AP.
Įtampa tarp ES ir Ankaros auga: atsistatydino ES pasiuntinys Turkijoje
© DELFI / Šarūnas Mažeika

H. Haberio pasitraukimas rodo augančią įtampą Ankaros ir Briuselio santykiuose, nors abi šalys bando laikytis susitarimo, kuriuo siekiama sumažinti į Europos Sąjungą plūstančių migrantų srautą.

„Patvirtiname, kad ambasadorius atsistatydino“, – sakė naujienų agentūrai AFP atstovas apie sprendimą, kurį patvirtino ir ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

H. Haberis, aukšto rango vokiečių diplomatas, kuris vadovavo ES delegacijai Ankaroje, susilaukė kritikos po gegužės 13 dienos pareiškimų žiniasklaidai, kuriuose jis sukritikavo Turkijos vyriausybės elgesį įgyvendinant minėtą migrantų susitarimą.

Šiose pareigose H. Haberis dirbo nuo praėjusio spalio.

ES pasiuntinys Turkijoje Hansjorgas Haberis
ES pasiuntinys Turkijoje Hansjorgas Haberis
© AFP/Scanpix

Turkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad ES diplomato pareiškimai sukėlė „pasipiktinimą“.

„Mes turime posakį: pradėk kaip turkas ir užbaik kaip vokietis. Bet čia viskas yra atvirkščiai“, – skelbė turkų žiniasklaida.

Atrodo, kad savo pareiškime jis kalbėjo apie Turkijos profesionaliai pradėtas derybas dėl migrantų sutarties ir vėlesnį jos perėjimą prie derėjimosi taktikos.

Šie žodžiai pasirodė labai įžeidžiantys Turkijoje, kurioje iš ambasadoriaus tikimasi ypatingos pagarbos turkų kultūrai.

Lankydamasis Slovakijoje Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas pareiškė, kad ES ambasadorius pažeidė pagrindines diplomatijos taisykles.

„Diplomatijos esmė yra pagarba prezidento administracijai ir šalies (kurioje tarnauja diplomatas) vertybėms“, – sakė jis televizijos reportaže.

O. Celiko pirmtakas Volkanas Bozkiras, kuris tuo metu buvo Turkijos ES reikalų ministras, pareiškė, jog H.Haberis sulaužė „pirmąją diplomatijos taisyklę“.

„Nė vienas ambasadorius neturi teisės žeminti žmones šalies, kurioje jis dirba arba ką nors kalbėti apie jos prezidentą“, – sakė tuometinis ministras, kurį citavo dienraštis „Hurriyet“.

Laikraštyje taip pat buvo rašoma, kad šis ginčas nuvylė F. Mogherini, kuri pagaliau išreiškė norą, kad H. Haberis atsistatydintų. Įtampos nesumažino net Vokietijos įsikišimas, rašė „Hurriyet“.

Susitarimas dėl vizų pavojuje?

Europos Komisijos atstovė Maja Kocijancic patvirtino, kad H. Haberis atsistatydino, ir pareiškė, kad jis išvyks rugpjūčio 1 dieną, o netrukus bus paskirtas jo įpėdinis.

M. Kocijancic atsisakė pateikti daugiau informacijos, tik pridūrė, kad „mes ir toliau bendradarbiausime su Turkija“ kaip su svarbia partnere ir šalimi kandidate.

Trečiadienį Europos Komisija turėtų paskelbti savo antrą ataskaitą apie ES ir Turkijos susitarimo įgyvendinimą, kurioje taip pat bus įvertinta Turkijai iškeltų sąlygų dėl bevizio režimo įvedimo įgyvendinimo pažanga.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.