aA
Prokurorų įtarimai dėl 25 tūkst. eurų kyšio iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio Darbo partijos atstovui parlamentarui Vytautui Gapšiui kelia šypseną.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys
© DELFI

V.Gapšys pripažįsta, kad yra derėjęsis su koncerno atstovais dėl nuolaidų politinei reklamai koncerno valdomose televizijose, tačiau teigia tai daręs nepažeisdamas įstatymų. Be to, tai buvo jo tiesioginis kaip partijos rinkimų štabo vadovo darbas.

„Tai, apie ką jie kalba, man kelia tam tikrą šypseną netgi. Argi rinkimų štabo vadovo funkcija nėra derėtis dėl nuolaidų žiniasklaidos kanaluose? Aš manau, tai vienas pirmųjų darbų, kuriuos daro bet kurio rinkimų štabo vadovas. Esu derėjęsis su turbūt visais kanalais, kanalų vadovai žino, kad esu pakankamai aštrus derybininkas, mes turime kompaniją, kuri konsultuoja, kokios yra kainos, kiek vienas ar kitas kanalas vertas tos reklamos, bet mes tai darome taip, kaip leidžia įstatymai“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė V.Gapšys.

Jis taip pat tvirtino nematantis priežasčių, kodėl turėtų atsisakyti Seimo nario mandato dėl prokurorų vykdomo tyrimo.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė, kad R.Kurlianskis įtariamas V.Gapšiui davęs 25 tūkst. eurų kyšį. Pirmadienį į prokuratūrą atvykusiam R.Kurlianskiui pateikti su šiuo epizodu susiję papildomi įtarimai dėl papirkimo bei prekybos poveikiu.

Prokuratūros duomenimis, nuo praėjusių metų rudens iki šių metų sausio pabaigos Vilniuje per susitikimus su V.Gapšiu už koncernui „MG Baltic“ palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, t. y. už įtaką frakcijos Seime nariams ir asmenišką balsavimą Seime, R.Kurlianskis tiesiogiai pasiūlė, pažadėjo, susitarė duoti ir davė iš viso 25 tūkst. eurų kyšį.

Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, turimi duomenys leidžia manyti, kad tai galėjo būti padaryta per kelis galbūt apsimestinius sandorius.

Įtariama, kad vienu atveju tai atlikta per uždarąją akcinę bendrovę, kuri buvo įgaliota atstovauti partijos interesams transliuojant per televiziją politinę partijos reklamą, suteikus 10 tūkst. eurų nuolaidą už dvejose šio koncerno valdomose televizijose transliuotą politinę reklamą. Dar 15 tūkst. eurų – per galbūt apsimestinę paramos sutartį tarp vienos viešosios įstaigos ir koncerno valdomos bendrovės.

Anksčiau teisėsauga V.Gapšio namuose ir darbo vietoje Seime teisėsauga yra atlikusi kratas. Jis apklaustas specialiuoju liudytoju. Šis statusas suteikiamas esant duomenų apie galimą nusikaltimą, bet nesant galimybės pateikti įtarimų. V.Gapšys, kaip Seimo narys, turi teisinę neliečiamybę. Ją panaikinti gali tik Seimas.

Paklaustas, ar bus kreipiamasi į Seimą dėl V.Gapšio neliečiamybės panaikinimo, bylą tiriantis prokuroras Justas Laucius pirmadienį žurnalistams sakė, kad tai yra generalinio prokuroro kompetencija – peržiūrėjęs bylos medžiagą jis įvertins, ar pakanka duomenų tokiam prašymui.

R.Kurlianskis taip pat įtariamas papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi. Teisėsauga įtaria, kad jis perdavė 106 tūkst. eurų kyšį tuometiniam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui.

R.Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.