aA
Konstitucinis Teismas (KT) pirmadienį viešame posėdyje išnagrinėjo bylą dėl Vyriausybės nutarimo, kuriuo pernai panaikintos kurortų apsaugos zonos. Nutarimą planuojama skelbti iki liepos 8 dienos, BNS informavo KT atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.
Tarp uosto ir kurorto įsprausto parko apsauginė zona pamažu tankiai apstatoma gyvenamųjų namų kvartalais. Dalios Račkauskaitės nuotr.
Tarp uosto ir kurorto įsprausto parko apsauginė zona pamažu tankiai apstatoma gyvenamųjų namų kvartalais. Dalios Račkauskaitės nuotr.
© „Žurnalas apie gamtą“

Viešame posėdyje liudytoju apklaustas aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas. Jis paaiškino Vyriausybės nutarimo priėmimo aplinkybes.

Byla nagrinėta pagal prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą.

Jos teigimu, priimant šį Vyriausybės nutarimą buvo padaryti esminiai ir šiurkštūs Vyriausybės nutarimų projektų rengimui ir priėmimui taikomų procedūrinių reikalavimų pažeidimai, todėl jis prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

Prezidentės prašyme nurodoma, kad Vyriausybės nutarimo projektas buvo pateiktas, apsvarstytas ir priimtas tą pačią 2015 metų rugsėjo 23 dieną per kelias valandas nuo jo paskelbimo Seimo kanceliarijos teisės aktų informacinėje sistemoje.

Šalies vadovė teigia, kad nutarimas turėjo būti derinamas su kitomis institucijomis, tačiau to nevyko. Prašyme taip pat nurodoma, kad Vyriausybės nutarimo nuostatos yra susijusios su teritorijų planavimu, statyba kurortų teritorijose, todėl rengiant šio nutarimo projektą turėjo būti atliktas antikorupcinis jo vertinimas. Pasak D.Grybauskaitės, toks vertinimas atliktas nebuvo, be to, nutarimo projektas nevertintas ir Vyriausybės kanceliarijoje.

Savo ruožtu Vyriausybė gegužės pradžioje atšaukė priimtą nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, siekdama „pašalinti abejones dėl Vyriausybės sprendimo teisingumo ir teisėkūros procesų teisėtumo“.

Tačiau Vyriausybės atstovai sako, kad nutarimas buvo suderintas, jo vertinimai atlikti, kai dokumentas svarstytas kartu su visu nutarimu dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo.

Pernai rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Teisėsauga buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įtardama neteisėtą poveikį naikinant šį teisės aktą. Tyrimas nutrauktas, nes nerasta nusikalstamos veikos požymių. Tačiau paviešinus jame figūravusių politikų ir Vyriausybės narių pokalbių išklotines, paaiškėjo, kad kurortinių zonų panaikinimo siekė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, kuris tuo metu priklausė Socialdemokratų partijai. Dėl to jis ne kartą skambino aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui, kitiems pareigūnams.

Tuo metu teisme vyko viešojo intereso gynimo procesas dėl Druskininkų centre ant Vijūnėlės tvenkinio kranto statomo prabangaus gyvenamojo namo, praminto Vijūnėlės dvaru. Druskininkų savivaldybė šioms statyboms buvo davusi reikiamus leidimus, o prokuratūra siekė jas pripažinti neteisėtomis. To ji siekia ir dabar apeliacine tvarka.

Druskininkų meras yra pripažinęs, kad Vyriausybės nutarimo dalies dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimas bus naudingas teismo procese.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.