aA
Klaipėdos universitete ketvirtadienis – istorinė diena: atidarytas pirmasis Lietuvoje modernus bendrabutis studentams. Tačiau jo nuomos kaina bus įkandama ne visiems, nes per mėnesį gali viršyti ir 100 eurų už vietą.
Naujas Klaipėdos universiteto bendrabutis studentams
Naujas Klaipėdos universiteto bendrabutis studentams
© DELFI (V.Spurytės nuotr.)

Šio bendrabučio statybos truko pusantrų metų. Tai – pirmasis korpusas, planuojama pastatyti dar du, tačiau neaišku, kada galėtų prasidėti jų statybos.

„Sakyčiau, kad tai ne bendrabutis, o trijų ar keturių žvaigždučių viešbutis studentams. Tokių gyvenimo sąlygų galima tik pavydėti“, – sveikinimo kalboje akcentavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Trijų aukšto pastato statybos ir įrengimas kainavo 2,8 mln. eurų. Jame – 170 vietų, kurių kelios pritaikytos ir neįgaliesiems.

Pirmajame pastato aukšte yra didžiulis fojė, kuriame studentai galės organizuoti įvairius renginius. Fojė atskirta pertvara, kurią atidarius atsiveria kelias į erdvią virtuvę, o tokiu būdu fojė tampa ir valgomuoju.

„Mes ir siekėme sukurti tokias erdves, kad studentai galėtų kuo daugiau laiko praleisti kartu, bendrauti“, – teigė Klaipėdos universiteto atstovai.

Kituose dviejuose aukštuose taip pat įrengta po dvi virtuves, kur studentai galėtų gamintis maistą. Bendrabučio rūsyje veiks skalbykla ir džiovykla. „Viskas padaryta taip, kad studentams būtų patogu“, – pabrėžė atstovai.

Viename bendrabučio bloke yra du dviviečiai kambariai. Kiekviename bloke įrengtas dušas, tualetas.

Bendrabučio išskirtinumas ir tas, kad jį šildyti naudojama geoterminė energija. Visas geoterminiam šildymui reikalingas vamzdynas paklotas po bendrabučio automobilių stovėjimo aikštele.

„Toks modernus, A klasės energetinio efektyvumo bendrabutis yra pirmasis Lietuvoje“, – pabrėžė Klaipėdos universiteto kancleris Evaldas Lukauskas.

Paklaustas, kas turės teisę apsigyventi naujajame bendrabutyje, nes iš studentų dažnai girdima skundų, jog geriausios vietos atitenka užsieniečiams, E. Lukauskas teigė, jog studentai Klaipėdos universitete neskirstomi į lietuvius ar užsieniečius.

„Paraišką jame gyventi galės pateikti visi studentai, kurie turi tokią teisę. Tačiau esmė yra kaina. Ji tikrai bus didesnė nei senuosiuose Klaipėdos bendrabučiuose, tad ne visi studentai galės sau leisti gyventi naujame bendrabutyje“, – neslėpė E. Lukauskas.

Klaipėdos universitetui priklauso dar trys seni bendrabučiai, kurių būklė yra patenkinama, tačiau studentai norėtų geresnių gyvenimo sąlygų.

Kaina už vietą juose per mėnesį siekia nuo 30 iki 50 eurų. Neoficialiai teigiama, kad už vietą naujame bendrabutyje per mėnesį gali tekti mokėti ir 100 eurų ar net daugiau.

„Skaičių konkretizuoti kol kas negaliu, nes peržiūrime kainodarą“, – teigė E. Lukauskas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.