aA
Lietuvoje moterys yra religingesnės nei vyrai – Amerikos tyrimų centro surinkti duomenys rodo, kad lietuvės meldžiasi ir bažnyčioje lankosi dažniau nei vyrai ir tai yra vyraujanti tendencija krikščioniškose šalyse.
Lietuvoje moterys religingesnės nei vyrai
© DELFI / Domantas Pipas

„Pew Research Center“ duomenys apie tai, kokia dalis šalies vyrų ir moterų kiekvienoje šalyje kas savaitę lankosi bažnyčioje, rodo, kad Lietuvoje moterų lankomumas pirmauja 9 procentiniais punktais.

Panašios tendencijos stebimos daugumoje tirtų krikščioniškų šalių – Italijoje, Kolumbijoje ir Pietų Afrikoje šis skirtumas siekia 18–20 procentinių punktų. Kinijoje, Rusijoje ar Vokietijoje skirtumo tarp to, kokia dalis vyrų ir kokia dalis moterų eina į bažnyčią, beveik neužfiksuota.

Priešingos tendencijos pastebimos musulmoniškuose kraštuose, kur religines apeigas lanko didesnis procentas vyrų: Afganistane skirtumas tarp vyrų ir moterų dalies, kas savaitę dalyvaujančių pamaldose, skyrėsi net 84 procentais vyrų naudai.

Moterys Lietuvoje pirmauja ir savo pamaldumu: nustatyta, kad maldą kiekvieną dieną sukalba 19 procentinių punktų daugiau moterų nei vyrų. Ši tendencija vyrauja visose religijose, tačiau didžiausi skirtumai pastebimi krikščionių bendruomenėse: Graikijoje šis skirtumas siekia 25 procentinius punktus, Čilėje – 23, o Argentinoje – 22 procentinius punktus.

Lietuvos moterys taip pat dažniau teigia, kad religija jų gyvenime yra labai svarbi – taip teigiančių moterų yra 20 procentinių punktų daugiau nei vyrų – šiuo požiūriu Lietuva pirmauja tarp tiriamų šalių. Antroji sąraše Lenkija, kurioje 19 procentinių punktų didesnė moterų dalis teigia, kad jų gyvenime svarbi religija. Daugumoje valstybių šiuo požiūriu didelių skirtumų tarp lyčių nepastebėta.

Duomenys šiam tyrimui buvo surinkti iš 192 šalių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.