aA
Apie kandidatavimą į Seimo rinkimus su kita politine jėga paskelbusiam vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui būtų „sąžininga ir padoru“ palikti postą, sako jį delegavusios „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Rolandas Paksas.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Aš manau, kad atsakingas ministras turėtų pagalvoti iki Velykų ir priimti sprendimą. (...) Būtų sąžininga ir padoru jam palikti tą postą“, - BNS trečiadienį sakė R.Paksas.

Jis teigė, kad partijos struktūros neskubės priimti sprendimų dėl ministro likimo. Pirmiausia „tvarkiečių“ lyderis nori pasikalbėti su šiuo metu Kinijoje viešinčiu premjeru Algirdu Butkevičiumi, kitais koalicijos partneriais.

R.Paksas teigė „artimiausiu metu“ susitiksiąs ir su S.Skverneliu.

Politikas sakė, jog pagal Lietuvoje nusistovėjusias valstybės valdymo tradicijas koalicija susideda iš kelių partijų, kurios kuruoja skirtingas šalies gyvenimo sritis, o susitaręs dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga S.Skvernelis nebetampa „tvarkiečių“ deleguotu ministru.

„Man būtų keista suprasti, kad valdančioji koalicija susideda iš kelių partijų, o vienas ministras būtų deleguotas opozicinės arba net neparlamentinės partijos“, - teigė R.Paksas.

„Gali turėti mandatą, bet kai nusprendi eiti į kitą politinę jėgą, startuok nuo pradžių ir duokdie tau sėkmės“, - pridūrė jis.

Tokios pačios pozicijos laikosi ir „tvarkiečių“ seniūnas Seime Petras Gražulis.

Petras Gražulis
Petras Gražulis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Jeigu ministras žengė vieną žingsnį, manyčiau, turėtų žengti ir antrą žingsnį. (...) Kadangi jis eina su kita politine jėga, tai yra net opozicinė jėga, (valstiečių ir žaliųjų atstovė) Rima Baškienė yra Seimo narė, bet ji yra opozicijoje, tikrai jis negalėtų būti, mano manymu, ministru. Garbingas žmogus, manau, jis susipras iš žengs antrą žingsnį“, – BNS sakė P.Gražulis.

M. Mazuronis: S. Skvernelio situacija – politinis absurdas

Valdančiosios Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis politiniu absurdu vadina situaciją, kai „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotas vidaus reikalų ministras S. Skvernelis paskelbė apie dalyvavimą rinkimuose su kita partija.

Jis pabrėžė, kad ministro likimo klausimą turi spręsti patys „tvarkiečiai“, tačiau jeigu tokia situacija susiklostytų Darbo partijoje, toks ministras netektų posto.

„Mano supratimu, tai yra politinis absurdas, bet tai yra „Tvarkos ir teisingumo“ apsisprendimo ir pasirinkimo klausimas“, – BNS trečiadienį sakė V. Mazuronis.

Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis
© DELFI / Tomas Vinickas

„Jeigu tokia situacija būtų su nors vienu iš Darbo partijos ministrų, mes nedelsiant kreiptumėmės į premjerą, prašydami atleisti tokį ministrą iš pareigų todėl, kad jis būtų praradęs mūsų kaip politinės partijos pasitikėjimą“, – kalbėjo „darbiečių“ lyderis.

Jis pabrėžė, kad koalicijos formavimo metu 2012 metais kiekvienas valdančiosios daugumos partneris pasidalino atsakomybės ribas ir Ministrų kabineto kvotas.

V. Mazuronis taip pat atkreipė dėmesį, jog ministrai turi vykdyti ne tik Vyriausybės, bet ir partijos, kurios jie buvo deleguoti, programą.

„Esant dabartinei situacijai, kieno nuostatas turėtų įgyvendinti dabar S. Skvernelis? Aš taip suprantu, kad valstiečių“, - sakė Darbo partijos pirmininkas.

Kitos valdančiosios partijos socialdemokratų vicepirmininkas Algirdas Sysas teigė manąs, kad S.Skvernelis galėtų likti vidaus reikalų ministro pareigose, nebent tai užprotestuotų jį delegavę „tvarkiečiai“. Kita vertus, anot jo, dabar bus proga įvertinti Vidaus reikalų ministerijos darbą.

R. Paksas: S. Skvernelis turėtų pagalvoti iki Velykų ir priimti sprendimą
© DELFI / Orestas Gurevičius

„Su kai kuriais darbais ministerija aiškiai nesusitvarko. Tai parodė vakarykštis Seimo posėdis. Administracinių nusižengimų kodeksas turėjo balandžio 1 dieną pradėti galioti, bet ministerija neparengė poįstatyminių aktų ir prašo atidėti jo įsigaliojimą. Net blanko nepadarė, nesuprantu, kiek čia darbo reikia įdėti, aišku, kad blanką padarytum. Pliusų tai jam neprideda“, – BNS sakė A. Sysas.

Dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose S. Skvernelis kalbėjo ir su socialdemokratais.

„Kiekvieno žmogaus pasirinkimo klausimas. Juokauju, kad mes visi nuo žemės, gal dėl to traukia prie valstiečių“, – jo pasirinkimą komentavo A. Sysas.

Jo duomenimis, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pažadėjo ministrui pirmą vietą kandidatų sąraše. S .Skvernelio kandidatavimas savo ruožtu pritrauks rinkėjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

„S. Skvernelis populiaresnis už prezidentę, ir tai yra masalas. Ant masalo žuvys plaukia“, – BNS sakė socialdemokratas.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio, kuris irgi viliojo vidaus reikalų ministrą į savo komandą, vadovas Eligijus Masiulis teigė gerbiąs S. Skvernelio pasirinkimą.

Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis
© DELFI / Karolina Pansevič

„Aš tiesiog gerbiu jo pasirinkimą, sveikinu apsisprendus ir linkiu sėkmės“, – sakė E. Masiulis.

S. Skvernelis trauktis neketina

S. Skvernelis trečiadienį spaudos konferencijoje paskelbė nusprendęs Seimo rinkimuose dalyvauti su Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ministras sakė, kad tikisi išlikti „nepriklausomu specialistu technokratu“. Žada nestoti į šią partiją.

S. Skvernelis sakė nesulaukęs į ministro postą jį delegavusios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovo raginimų trauktis iš ministro posto. Jis teigė nesąs įsipareigojęs jį delegavusiai partijai.

„Sąžininga - nesąžininga (likti ministro poste) vertins tie, nuo kurių sprendimai priklauso. Aš nesu nei pozicija nei opozicija, tai (LVŽS) - neparlamentinė partija, rinkimai dar neprasidėjo, aš jokiu kandidatu dar nesu iškeltas, tai bus gerokai vėliau. Jei tai įmanoma, kad mano apsisprendimas dalyvauti su daugeliu nepartinių žmonių politikoje rinkimuose pakeičia mano kaip ministro darbo vertinimą - tokie sprendimai gali būti“, - sakė S.Skvernelis.

Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
© DELFI / Tomas Vinickas

Jis teigė neįsivaizduojantis savęs partijoje, kuriai teisėsauga yra pareiškusi įtarimus. „Tvarkiečiai“ yra sulaukę įtarimų dėl prekybos poveikiu.

„Kai partijai kaip juridiniam asmeniui pareiškiami įtarimai, turbūt sunku suvokti ir matyti mane, kaip buvusį teisėsaugos institucijų darbuotoją vadovą dalyvaujant tame darinyje, kuris turi didelių problemų su teisėsauga. Manau, kad visi tą puikiai supranta ir deleguojant mane į šią poziciją, nebuvo jokių sutarimų, kad tapčiau partijos nariu, vykdyčiau kažkokias užduotis. Aš tapau ministru ir vykdau programą, kurią patvirtino Seimas“, - teigė ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.