aA
Parlamentarai antradienį nepritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytai Baudžiamojo proceso kodekso pataisai, turėjusiai užkirsti kelią reorganizuoti arba likviduoti juridinius asmenis, kuriems pradėtas ikiteisminis tyrimas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Projektui pritarė 35 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė 35. Už balsavo konservatoriai, liberalai ir pusė socialdemokratų frakcijos atstovų, kitą pusė socialdemokratų bei „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ frakcijos susilaikė.

Kitu balsavimu Seimo nariai grąžino projektą Prezidentūrai tobulinti.

Pataisomis siūlyta prokurorams suteikti teisę pradėjus ikiteisminį tyrimą prieš juridinį asmenį kreiptis į teismą su prašymu taikyti naują procesinę prievartos priemonę – draudimą reorganizuoti ar likviduoti tokį juridinį asmenį, taip užkertant kelią jam išvengti baudžiamosios atsakomybės.

„Galiojanti Baudžiamojo proceso kodekso norma nenumato jokių apribojimų juridinio asmens reorganizavimui arba likvidavimui baudžiamojo proceso metu, todėl ši teisinė spraga sudaro visas sąlygas piktnaudžiauti siekiant pasislėpti nuo teisingumo, dirbtinai reorganizuojantis arba likviduojantis“, – antradienį Seime sakė vyriausioji prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

Anot jos, pataisomis siekta užkirsti kelią atvejams, kai tikslingai pasinaudojant reorganizavimo arba likvidavimo procedūromis baudžiamojon atsakomybėn trauktinas juridinis asmuo gali išvengti baudžiamosios atsakomybės.

„Praktikoje taip pat galimi atvejai, kai trauktino baudžiamojon atsakomybėn juridinio asmens dalyviai arba valdymo organai imasi veiksmų, kurie ne tik trukdo baudžiamosios bylos procesui, bet taip pat gali turėti neigiamos įtakos nuosprendžiui baudžiamojoje byloje vykdymui“, – sakė R.Svetikaitė.

Pataisą kritikavęs Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys teigė, kad prezidentės siūlomas draudimas reorganizuotis arba likviduoti juridinį asmenį gali padaryti finansinės žalos, nes baudžiamieji procesai užtrunka. Jis klausė, kas atlygins padarytą žalą, jeigu tokia organizacija ar bendrovė bus išteisinti. Parlamentaras taip pat pareiškė, kad minėta norma gali tapti įrankiu perimti verslą.

Pataisas prezidentė Dalia Grybauskaitė pateikė po vasario pradžioje paskelbto Apeliacinio teismo sprendimo, kad Darbo partija „juodosios buhalterijos“ byloje nuo atsakomybės atleista pagrįstai. Teismas paliko galioti žemesnės instancijos sprendimą Darbo partiją kaip juridinį asmenį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes ji susijungė su dukterine Leiboristų partija ir tapo nauju juridiniu asmeniu.

Be to, praėjusį šeštadienį pranešta, kad planų jungtis su kitomis partijomis turi ir dar viena valdančiajai koalicijai priklausanti partija – „Tvarka ir teisingumas“. Jai kaip juridiniam asmeniui pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo.

Pagal dabar galiojančią tvarką, nėra apribojimų reorganizuoti ar likviduoti juridinį asmenį baudžiamojo proceso metu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.