aA
Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas antradienį pradėjo vieno iš kaltinamųjų Rusijos piliečio Genadijaus Ivanovo apklausą.
Sausio 13-osios byloje – kaltinamojo G. Ivanovo apklausa
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Aš kategoriškai nepripažįstu kaltės dėl man pareikštų kaltinimų“, – stojęs prieš teismą sakė G. Ivanovas. Jam pareikšti kaltinimai dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Rusijoje gimęs ir šiuo metu Vilniuje gyvenantis G. Ivanovas sovietų agresijos metu buvo 107-osios motorizuotų šaulių divizijos raketų artilerinės ginkluotės tarnybos viršininku. Jam pareikšti kaltinimai susiję su įvykiais prie Spaudos rūmų Vilniuje.

Kaltinamasis sakė, kad nemoka lietuvių kalbos, o į Lietuvą atvyko tarnauti 1983 metais po tarnybos Rusijos ir Turkmėnistane.

„Mano tarnyba buvo susijusi tik su technika, aš nevadovavau padaliniams“, – sakė G. Ivanovas. Jis tikino, kad nevykdė byloje minimų vadų įsakymų, o po Sausio įvykių išėjo iš tarnybos.

„Niekada nesikėsinau į valstybinę tvarką, gerbiu lietuvių tautos pasirinkimą“ – tikino kaltinamasis, pridūręs, kad Lietuvoje gyvena jo šeima, čia šeimas sukūrė ir jo vaikai.

Teismas antradienį numato apklausti du kaltinamuosius, kurie dalyvauja teismo posėdžiuose. Kiti daugiau nei 60 kaltinamųjų su teismu bendradarbiauti atsisako ir į posėdžius Lietuvoje neatvyksta. Trečiadienį planuojama apklausti suimtą laikomą Rusijos pilietį Jurijų Melį.

J. Melis buvo sulaikytas Lietuvoje. Jis, prokurorų duomenimis, buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Po kaltinamųjų apklausų į apklausas bus kviečiami buvę Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovai, deputatai, Vyriausybės nariai, Vidaus reikalų ministerijos, Krašto apsaugos departamento vadovai ir pareigūnai.

Ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje – beveik 500, liudytojų – apie tūkstantis. Bylą sudaro 709 tomai, iš jų vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų kalėti buvo nuteisti šeši asmenys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.