aA
Lietuvoje statistiškai ypač išaugo jaunų iki 26 metų amžiaus ir nevedusių vyrų emigracija, ir jie gali jau niekados nesugrįžti, nes svetur sukurs šeimą, praneša „Žinių radijo“ laida „Aktualioji valanda“.
Emigracijos tempai pasiekė aukštumas: Lietuvą masiškai palieka jauni nevedę vyrai
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Darbo rinkos tyrimų instituto direktorių Boguslavą Gruževskį labai nustebino paskelbti žymiai išaugusios emigracijos statistiniai rodikliai. „Neigiamą tendenciją gerai parodo žmonių skaičius, kurie niekada nebuvo susituokę – 63 proc. visų išvykusių vyrų buvo nevedę. Vadinasi, išvyksta tie, kurie nekuria šeimos ir neprojektuoja savo ateities Lietuvoje. Tai vienas blogiausių požymių, nes kai žmogus išvažiuoja be šeimos, lieka didelė tikimybė, kad šeimą jis sukurs užsienyje“, – „Žinių radijui“ sakė B. Gruževskis.

Emigracijos tempai pasiekė aukštumas: Lietuvą masiškai palieka jauni nevedę vyrai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė pastebėjo, kad tokiam jaunuolių nutekėjimui įtakos galėjo turėti grįžusi privalomoji karinė tarnyba. „Dar klausimas, ar čia tikrai padidėjo emigracija, nes nenorintys eiti į armiją galbūt tiesiog deklaravo savo gyvenamąją vietą Anglijoje, kur jie galbūt jau seniai buvo nelegaliai išvažiavę“, – sakė A. Sipavičienė.

Anot B. Gruževskio, padidėjusios emigracijos pagrindinė problema lieka ta pati – įsisenėjęs darbo rinkos nepatrauklumas. „Oficialiai mūsų atlyginimai nėra žemiausi, bet pagal ekonominį potencialą mes matysime, kad mūsų atlyginimai netgi mažesni negu Bulgarijos atlyginimai“, – aiškino profesorius.

Audra Sipavičienė
Audra Sipavičienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pernai iš Lietuvos išvyko 21,6 proc. daugiau žmonių nei prieš metus, o grįžo 8,9 proc. mažiau negu prieš metus.

Visą laidą klausyti čia.

Žinių radijas