aA
Prieš valdantiesiems priklausančią partiją „Tvarka ir teisingumas“ artėjant Seimo rinkimams užsimota „melo, propagandos ir neva kriminalinių bylų vėzdu“, nes nacionalinės ideologijos partijos Europoje tampa labiau palaikomos, sako „tvarkiečių“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas.
Inga Stumbrienė, Rolandas Paksas, Gediminas Kirkilas
Inga Stumbrienė, Rolandas Paksas, Gediminas Kirkilas
© DELFI / Domantas Pipas

„Akivaizdu, kad nacionalines idėjas akcentuojančios partijos Europoje įvairiuose rinkimuose patiria didžiulį gyventojų palaikymą. Yra bijančių, kad taip nenutiktų ir Lietuvoje, todėl prieš mus ir užsimota melo, propagandos ir neva kriminalinių bylų vėzdu“, - šeštadienį Vilniuje vykstančiame partijos kongrese sakė R.Paksas.

„Norėčiau retoriškai paklausti: ar prieš mūsų partiją tai daroma ne dėl to, kad nuosekliai pasisakome už nacionalines vertybes, prieš migrantus, seksualinių mažumų fetišą ir prieš Europos kaip tautų bendrijos pavertimą Jungtinėmis Europos Valstijomis? Kad nelenkiame stuburo ir netarnaujame Briuselio politikams, siekiantiems žemyne įtvirtinti federalistines idėjas?“, - kalbėjo jis.

R. Paksas teigė esąs tikras, kad iki Seimo rinkimų bus bandoma „dar ne vieną naują bylą susiūti bei siūlus senose patampyti“.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai gruodį valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pateikti atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame taip pat įtarimai pareikšti ir keliems „tvarkiečiams“.

Be to, vykdant kitą ikiteisminį tyrimą, vasario pabaigoje kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas R. Paksas. STT tiria duomenis, kad „Lietuvos ryto“ vadovas Gedvydas Vainauskas sutarė su R.Paksu, kad šis už kyšį paveiks Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, jog šie leistų pradėti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose. G. Vainauskui šiame tyrime jau pareikšti įtarimai. Prokurorai ketina kreiptis į Europos Parlamentą dėl R. Pakso neliečiamybės panaikinimo, kad jam galėtų pareikšti įtarimus.

Taip pat vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl galimo trukdymo prokuroro veiklai po to, kai reaguodami į teisėsaugos veiksmus „Tvarkos ir teisingumo“ nariai piketavo prie Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasiojo prokuroro Irmanto Mikelionio namų.

Su maždaug 30 organizacijų pasirašė deklaraciją

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas R. Paksas kartu su maždaug 30-čia įvairių politinių ir visuomeninių organizacijų šeštadienį pasirašė deklaraciją „Laisva Tauta ir klestinti Valstybė“.
Tarp pasirašiusiųjų - Tautininkų sąjungos pirmininkas Audrius Rudys, Respublikonų partijos pirmininkas Valdemaras Valkiūnas, sandraugos „Kitokia Lietuva“ vadovas Kęstutis Pūkas, Žemaitijos partijos pirmininkas Romualdas Miceika.

Deklaraciją taip pat pasirašė „Maltiečių ordino“ Zarasų skyriaus, Lietuvos kultūros kongreso, Žmogaus teisių gynimo asociacijos, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos, kitų organizacijų atstovai.
Deklaracijoje svarbiausiais tikslais laikomas tautos ir valstybės suvereniteto gynimas, tiesioginės bei dalyvaujamosios demokratijos prioritetų įgyvendinimas, moralinio atgimimo ir gimtosios kultūros skatinimas, veiksmingos šeimos politikos formavimas, teisingų mokesčių, atlyginimų ir pensijų sistemos įvedimas.

Taip pat tarp tikslų - nacionalinės pramonės ir inovacijų skatinimas, šeimos verslo bei ūkininkavimo tradicijų atgimimas ir esminio lūžio emigracijos politikoje skatinimas.

Tautininkų sąjungos pirmininkas A.Rudys sakė, kad deklaracijos tekstas leidžia manyti, kad jo signatarai „sudarys politinį ir visuomeninių organizacijų branduolį, kurio dėka Lietuvos valstybė ir tauta neišnyks per keletą dešimtmečių“.

Pasak „tvarkiečių“ Informacinio centro vadovo Vidmanto Staniulio, tai nėra politinių jėgų jungimosi deklaracija ir po jos pasirašymo partijos juridinis statusas nepasikeis. Jo teigimu, tai ideologinių principų deklaracija, kuri apima „valstybės, visuomenės ir tautos principus“.

R. Paksas: su „tvarkiečiais“ gali jungtis Žemaitijos bei Respublikonų partijos ir Tautininkų sąjunga

Partija „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas neatmeta galimybės, kad „tvarkiečių“ inicijuotą deklaraciją šeštadienį pasirašiusios Žemaitijos bei Respublikonų partijos ir Tautininkų sąjunga gali jungtis.

Pasak jo, ar partijos jungsis, turėtų paaiškėti per artimiausius du mėnesius.

„Kokia (bendradarbiavimo su partijomis) forma bus pasirinkta, tai ne taip svarbu. (...) Tai gali būti ir koalicija, gali būti, kad tai bus naujas darinys, mano žiniomis, prie tos deklaracijos jau dabar norėtų prisijungti ir daugiau politinių jėgų“, - žurnalistams šeštadienį „tvarkiečių“ kongrese sakė R.Paksas.

„Kokia forma mes eisime į rinkimus, manau, tai dviejų mėnesių reikalas“, - pridūrė jis.

Susijungimas į naują juridinį asmenį „Tvarkai ir teisingumui“ gali pagelbėti siekiant išvengti nepalankaus teismo sprendimo, nes Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai gruodį partijai kaip juridiniam asmeniui pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pateikti atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

Tuo metu Darbo partija, kuriai teisėsauga buvo pareiškusi įtarimus kaip juridiniam vienetui, teisme išvengė bausmės, nes susijungusi su dukterine Leiboristų partija buvo reorganizuota į naują juridinį vienetą. Teismas šiuo pagrindu Darbo partijos atsakomybės nevertino.

BNS