aA
Vatikano slaptos informacijos nutekinimo skandalo sūkuryje atsidūrusi buvusi Vatikano viešųjų ryšių konsultantė Francesca Chaouqui pagrasino „sunaikinti“ ispanų prelatą, su kuriuo ji dirbo vienoje komisijoje, antradienį išgirdo Šventojo Sosto teismas.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus
© AP / Scanpix

„Aš sunaikinsiu jus spaudoje ir jūs žinote, kad aš tai galiu padaryti“, – F.Choauqui neva parašė savo žinutėje monsinjorui Lucio Angeliui Vallejo Baldai per „WhatsAPP“, kurią kaltintojai citavo teismui, nagrinėjančiam dviejų žurnalistų ir trijų Vatikano darbuotojų bylą.

L.A.Vallejo Balda prisipažino nutekinęs slaptus dokumentus dviem žurnalistams, rašiusiems knygas apie ydingą Vatikano finansų tvarkymą.

Tačiau jis tvirtino taip pasielgęs spaudžiamas F.Chaouqui, su kuria, pasak jo, jį siejo „kompromituojantys“ santykiai.

F.Chaouqui, kuri yra ištekėjusi ir septintą mėnesį nėščia, neigia turėjusi kokių nors intymių ryšių su savo buvusiu kolega, su kuriuo kartu dirbo Popiežiaus Pranciškaus įkurtoje komisijoje, turinčioje jį konsultuoti apie Vatikano ekonomikos reformą.

L.A.Vallejo Balda teisme pakartojo, kad buvo efektingai šantažuojamas moters, kuri, jo nuomone, buvo susijusi su Italijos slaptosiomis tarnybomis ir kitų kontaktų „pavojingame pasaulyje“.

„Ji gyrėsi, kad žino daug mano asmeninio gyvenimo detalių, mano sąskaitas ir mano problemas su mokesčių inspekcijos pareigūnas“, – sakė jis ir pridūrė, jog vėliau žurnalistas Gianluigi Nuzzi jį padrąsino „susitaikyti“ su jo kolega.

„Jaučiau, kad jie kai ką žinojo apie mane“, – pridūrė ispanas.

F.Chaouqui ypač prieštaravo monsinjoro pirmadienį duotam parodymui, esą ji sakė turinti ryšių mafijos pasaulyje.

Atvykusi į teismo posėdį antradienį ji parodė universitete rašytą straipsnį, kurį sakė skyrusi nužudytiems su mafija kovojusiems teisėjams Giovanni Falcone ir Paolo Borsellino.

„Kaltinimas dėl mano ryšių su mafija, kadangi esu iš (mafija garsėjančio) pietinio Kalabrijos regiono – yra didžiausias smūgis man, koks tik galėjo būti“, – sakė ji žurnalistams.

Baigiantis antradienio teismo posėdžiui F.Chaouqui staiga pašoko iš savo vietos ir išbėgo iš salės, ranka užspaudusi sau burną. Buvo iškviesti medikai ir policijos pareigūnai, tačiau netrukus teisiamoji vėl pasirodė, iš pažiūros, jausdamasi geriau.

Jos advokatas sakė, kad F.Chaouqui gali tekti vykti į ligoninę dėl procedūrų, kurios yra susijusios su jos nėštumu.

Posėdžiui pirmininkavęs teisėjas pareiškė, kad dėl faktų, kuriuos reikia tinkamai patvirtini, teismas gali būti atidėtas, nors kitas teismo posėdis numatytas penktadienį.

F.Chaouqui yra kaltinama susimokiusi su L.A.Vallejo Balda ir jo padėjėju Nicola Maio ir nutekinusi slaptą informaciją, kuri jiems buvo prieinama kaip Popiežiaus finansų komisijos nariams.

Dar du kaltinamieji šioje byloje – Gianluigi Nuzzi ir Emiliano Fittipaldi, panaudojo nutekintą informaciją ir dokumentus savo knygose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.