aA
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų taryboje šeštadienį užvirė mūšis dėl kandidatų sąrašo reitingavimo tvarkos, kurią tvirtina taryba.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis
© DELFI / Domantas Pipas

Diskusijos buvo tokios karštos, kad kolegas ramindamas buvęs partijos pirmininkas Andrius Kubilius siūlė galvoti ne tik apie savo vietą kandidatų į Seimą sąraše, bet ir apie planą Lietuvai.

„Klausydamasis diskusijos ir dramatiškų pareiškimų noriu paklausti: ar mes tikrai, kaip bendruomenė, esame pasiruošę duoti Lietuvai naują planą? Man kartais šiek tiek susidaro abejonė, kad tą planą nori duoti pirmininkas, nori duoti komanda, bet daugiau čia mes galvojame, kokią vietą tame sąraše turėsime. Būtų gerai, kad karštas diskusijas apie vietas lydėtų diskusijos apie mokesčius, pensijas ir taip toliau“, - teigė A. Kubilius.

Pagrindiniai sprendimai:

- Pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė nebus reitinguojami taryboje, bet užims atitinkamai 1 ir 2 vietas.

- Kandidatų sąrašą reitinguos skyriai dvi dienas vyksiančiame balsavime, bet G. Landsbergis galės šiek tiek jį keisti.

- G. Landsbergis sąrašą galės koreguoti panaudodamas 10 proc. skaičiuojant nuo visų reitingavime atiduotų balsų.

- 20-uke kandidato pozicija negali keistis daugiau nei 5 per vietas.

- Likusiame sąraše kandidato pozicija negali keistis daugiau kaip 10 vietų.

- Vienas kandidatas negali nukristi daugiau nei per 5 pozicijas.

- Galutinį sąrašą tvirtina taryba.

Konservatorių pirmininkas G. Landsbergis yra Europos Parlamento narys, tačiau dalyvaudamas rinkimuose ir laimėjęs Seimo nario vietą iškart praras mandatą Europos Parlamente. Iki šiol politikas neskubėjo atsisakyti darbo Briuselyje ir partijoje kurstė abejones, ar tikrai dalyvaus Seimo rinkimuose ir ves sąrašą.

Šeštadienį G. Landsbergis DELFI teigė, kad, be jokių abejonių, jis atsisakys Europos Parlamento nario mandato. Klausiamas, ar jį apsispręsti paskatino tarybos sprendimas, kuriuo jam nekvestionuojamai suteikiama 1-a vieta kandidatų sąraše, jis teigė tokios pat pozicijos laikęsis ir anksčiau.

Tačiau anksčiau eiliniai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politikai abejojo pirmininko apsprendimu palikti Europos Parlamentą, mat jis savo poziciją buvo suformulavęs taip: „Jeigu partija patikės man vesti sąrašą, tai tada aš grįžtu iš Europos Parlamento tą sąrašą vesti. Tai daugiau teorinis klausimas šiuo metu, bet aš tokią formuluotę palieku“.

G. Landsbergis anksčiau atsisakydavo pateikti savo poziciją, klausiamas, ką jis darytų, jei nebūtų pirmoje kandidatų sąrašo vietoje.

„Aš patikslinu: aš iš Briuselio grįžtu bet kuriuos atveju, tai buvo visada faktas, tai buvo neginčijama ir nekvestionuojama. Niekada nebuvo klausimo. Vienintelis dalykas, ką buvau sakęs, kad partija vienu ar kitu būdu turi patikėti vesti sąrašą. Šiandien patvirtindama tvarką partija taip padarė. Viskas“, - sako konservatorių pirmininkas.

Į tai, kad pirmininkas anksčiau kalbėjo kitaip, partijos tarybos dėmesį atkreipė Saulius Pečeliūnas.

G. Landsbergis taip pat kandidatuos vienmandatėje Centro-Žaliakalnio rinkimų apygardoje Kaune. I. Degutienė mandato sieks tik kandidatų sąraše.

G. Landsbergiui atsisakius mandato Europos Parlamente, jo vietą turėtų užimti Laima Andrikienė.

Seimo rinkimai vyks 2016 m. spalio mėnesį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.