aA
Pagrindinis liudytojas korupcijos byloje nuteisto buvusio Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus baudžiamojoje buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas Darius Norkus Apeliaciniam teismui trečiadienį pareiškė, kad neprovokavo politiko imti kyšį ir patvirtino ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.
Romas Adomavičius
Romas Adomavičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Liudytojas išsižadėjo 2013 metų gruodį Vilniaus apygardos teismui duotų parodymų, esą vicemeras iš jo jokių pinigų neprašė ir sumų nenurodė.

„Pateikiu patikslintus parodymus prie bylos. Baudžiamojo byloje liudytoju buvau apklaustas keletą kartų, buvo nutylėtos aplinkybės. Nebuvo užduoti klausimai, kokiu būdu ir kada, kas buvo pažadėta už bendradarbiavimą, kas pažadėta už pinigų perdavimą R. Adomavičiui", - tada apygardos teismui sakė D. Norkus.

Juk teisme duoti parodymai “, – besikeičiančiais liudytojo parodymaus stebėjosi Apeliacinio teismo teisėja Rūta Mickevičienė.

D. Norkus pareiškime Apeliaciniam teismui nurodė, kad patvirtina ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, o kiti parodymai yra „su neesminiais netikslumais“.

Proceso dalyvių klausinėjamas, kodėl taip įvyko, D.Norkus aiškino, kad galbūt įtaką galėjo daryti bendravimas su advokatu Aidu Mažeika. Pastarasis teisininkas dirba advokato Romualdo Mikliušo kontoroje. R.Mikliušas teisme gina buvusį vicemerą R. Adomavičių.

D. Norkus teismui aiškino, kad su advokato A.Mažeikos pagalba galėjo atsirasti raštai Generalinei prokuratūrai ir Vilniaus apygardos teismui, kuriuose bylos įvykiai parodomi R. Adomavičiui naudinga linkme.

„Buvau piktas ant STT, man reikėjo gintis“, – posėdyje sakė D. Norkus.

Jis pasakojo, kad su R. Adomavičiaus advokatu R.Mikliušu buvo susitikęs pramogų centre „Forum Palace“, juos suvedė kitas advokato klientas. D. Norkus pasakojo, kad neturėjo lėšų samdytis advokato baudžiamosiose bylose, kuriose jam buvo pareikšti įtarimai.

Teisme buvo paskelbta, kad dėl poveikio liudytoju buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, joje advokatas R.Mikliušas buvo apklaustas specialiuoju liudytoju. Vėliau ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.
Proceso dalyviai iškėlė klausimą dėl advokato A.Mažeikos apklausos, tačiau teisėja R. Mickevičienė teisininko nusprendė į posėdį nekviesti, nes advokatas vis tiek negalės pasakoti apie konfidencialius susitarimus su savo klientu.

Teismas žadėjo įvertinti duotus D. Norkaus parodymus.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas birželio 8 dieną.

Pernai birželio 12 dieną paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio R. Adomavičiui skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kuri atidėta trejiems metams.

Dėl tarpininkavimo kyšininkaujant nuteistas R. Adomavičius Apeliacinio teismo prašo panaikinti jam paskelbtą nuosprendį ir jį išteisinti.

Nuteistasis taip pat teigia, kad ikiteisminio tyrimo teisėsauga provokavo daryti nusikalstamą veiką, rinko įrodymus pažeisdamos įstatymus, o D. Norkų STT skatino jį provokuoti.

R. Adomavičius nuteistas už tai, kad 2012 metais tarėsi su bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujančiu buvusiu „Vilniaus vandenų“ vadovu D. Norkumi jam duoti 40 tūkst. litų (11 tūkst. 584 eurų) kyšį. Pasak prokuroro, už tai jis žadėjo, kad bendrovė laimės 9 mln. litų (2,6 mln. eurų) vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų konkursą. Anot prokuroro, politikas taip pat provokavo duoti 5 proc. kyšį nuo viso projekto vertės.

R. Adomavičius kaltinimus vadino provokacija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.