aA
Kelios dešimtys Rusijos intelektualų, žurnalistų, visuomenės ir politinių veikėjų, taip pat svečių iš kitų valstybių Trakų rajone diskutuos apie Rusijos padėtį ir perspektyvas, šios šalies santykius su Vakarais.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Antradienį prasidėsiančiuose dviejų dienų forumo renginiuose bus kalbama apie žmogaus teises, valstybės ir visuomenės santykius Rusijoje, nacionalizmą, islamą šalyje, politines perspektyvas šiųmetiniuose Dūmos rinkimuose, bus diskutuojama apie Vakarų ir Rusijos santykius, šios šalies vaidmenį kariniuose konfliktuose, Vakarų sankcijas.

„Tikimės, kad šiame forume bus galima padiskutuoti, kaip kalbėtis šiuo metu su Rusija, su Rusijos valdžia. Mes tikrai atskiriame Kremių nuo pačios Rusijos, kuri yra tikrai didelė, yra įvairių nuomonių - tai didžiulis potencialas, kuris, viena vertus, neatskleistas, kita vertus, gerokai prislopintas“ - LRT radijui sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Jis pabrėžė, jog diskusijos vyks rusų kalba. „Tai bus argumentas tiems, kurie yra rusofobai ar kokią propagandą, kai piešia fašistinėmis spalvomis visus, kurie prieštarauja Rusijos politikai. Noriu pabrėžti, kad manome, kad suprantame Rusiją, manome, kad mokame kalbėtis rusiškai ir kalbėtis argumentais“, - sakė ministras.

Antradienio vakarą svečiai pagerbs prieš metus Maskvoje nužudytą opozicijos politiką Borisą Nemcovą, vakaras bus tęsiamas naktinėse diskusijose.

Tarp atvykstančių svečių – Rusijos opozicionierius, buvęs šachmatų pasaulio čempionas Garis Kasparovas, vienintelis prieš Krymo aneksiją pasisakęs Rusijos Dūmos narys Ilja Ponomariovas, sociologas, buvęs disidentas Igoris Eidmanas, Kremliaus režimą ir stačiatikių bažnyčią kritikuojančios grupės „Pussy riot“ narė Marija Aliochina, žmogaus teisių aktyvistas ir sovietinis disidentas Sergejus Kovaliovas. Taip pat diskusijose planuoja dalyvauti nevyriausybines organizacijas vienijančios „Golos“ vykdančioji direktorė Lilija Šibanova, žymūs Rusijos žurnalistai Jevgenijus Kiseliovas, Artemijus Troickis, Michailas Zygaras, Maša Gessen ir kiti.

Svečius sveikins L.Linkevičius, diskusijose dalyvaus ar jas moderuos ir lietuvių intelektualai: Jeilio universiteto profesorius emeritas Tomas Venclova, Vilniaus universiteto profesorius Alfredas Bumblauskas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Leonidas Donskis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.