aA
Teisėsauga antradienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, tačiau žada tirti lėšų, už kurias pirktas namas Druskininkuose, kilmę.
Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl Vijūnėlės dvaro
© DELFI

Prokuratūra teigia, kad suinteresuotų „tam tikrų asmenų“ bendravimas su politikais dėl skubesnio Vyriausybės nutarimo priėmimo negali būti laikomas nusikalstama veikla. Įvertinti šias aplinkybes prokurorai pasiūlė Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys apie tai, kad tam tikri asmenys, būdami asmeniškai suinteresuoti minėto pastato statybų įteisinimu ir manydami, kad tai bus naudinga teismo procese, kuriame Generalinė prokuratūra gina viešąjį interesą nesutikdama su šių statybų teisėtumu, bendravo su keliais politikais dėl skubesnio šio dokumento parengimo, svarstymo ir priėmimo Aplinkos ministerijoje ir Vyriausybėje“, - teigiama prokuratūros pranešime.

„Tai sukėlė didelį neigiamą rezonansą visuomenėje, tačiau duomenų, kurie leistų vertinti šias aplinkybes, kaip galimai įvykdytą nusikalstamą veiką, šio tyrimo metu negauta“, - nurodė prokuratūra.

Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas pripažįsta, kad yra skambinęs aplinkos ministrui „tvarkiečiui“ Kęstučiui Trečiokui dėl Vyriausybėje tuomet dar rengiamo nutarimo, kuriuo buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas. Abu šie politikai tyrime buvo apklausti specialiaisiais liudytojais. R.Malinauskas tikino, kad jo veiksmai nebuvo susiję su vadinamuoju Vijūnėlės dvaru Druskininkuose.

„Patvirtinta tai, kas buvo aišku iš karto, džiaugiuosi teisėsaugos nešališkumu ir, pasirodo, teisėsaugoje yra žmonių, kurie sąžiningai atlieka savo darbą. Kitaip ir būti negalėjo“, - BNS antradienį sakė Druskininkų meras R.Malinauskas.

Tyrime liudytoju apklaustas premjeras Algirdas Butkevičius taip pat sako, kad Vyriausybės nutarimas nebuvo susijęs su šiuo pastatu ar jo apsilankymu Druskininkuose Vyriausybės posėdžio išvakarėse.

A.Butkevičiaus teigimu, „tyrimo nutraukimas įrodo, kad Vyriausybės nariai buvo kaltinami be pagrindo, nors Vyriausybei priešiškos politinės jėgos tuo metu krovėsi politinius dividendus“.

Teismas Vyriausybės nutarimą yra įvertinęs kaip papildomą motyvą pripažįstant teisėtais institucijų sprendimus dėl pastato statybos. Prokuratūra yra apskundusi teismo sprendimą, kuriuo buvo atsisakyta tenkinti prokuratūros reikalavimus, įskaitant ir reikalavimą nugriauti Vijūnėlės parke namą.

Prokuratūra antradienį taip pat pranešė, kad atliekamas kitas ikiteisminis tyrimas dėl pinigų, už kuriuos pirktas pastatas, kilmės.

„Tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti lėšų, kuriomis buvo įsigytas Druskininkuose pastatytas gyvenamasis namas Vijūnėlės parke, kilmę“, - teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Parlamentinį tyrimą atliekanti Seimo Antikorupcijos komisija yra išsiaiškinusi, jog vadinamasis Vijūnėlės dvaras buvo įsigytas už 600 tūkst. litų. Jo dabartinis savininkas verslininkas Žilvinas Povilonis BNS yra patvirtinęs, jog šį turtą įsigijo atsiskaitydamas grynaisiais pinigais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.