aA
Lietuva rengiasi prisijungti prie šarvuočių „Boxer“ įsigijimo programos - pėstininkų kovos mašinas valstybė pirks per tarptautinę įsigijimų organizaciją OCCAR.
Šarvuočių įsigijimo procese - naujas etapas
© DELFI / Tomas Vinickas

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas turėtų oficialiai patvirtinti Lietuvos dalyvavimą „Boxer“ programoje per OCCAR organizaciją, tačiau tam po Vyriausybės kreipimosi dar formaliai turi pritarti ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) šią savaitę derinimui pateikė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo ir kreipiamasi į šalies vadovę.

Ministerija teigia, kad Lietuva suteiks OCCAR įgaliojimus vėliau prasidėsiančioms deryboms dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo. Organizacija bus įgaliota įvertinti sandorio detales, prižiūrėti projekto vykdymą ir pateikti ekspertinį vertinimą dėl perkamų kovos mašinų kokybės.

„Prisijungimas prie „Boxer“ programos Lietuvai leis taupyti lėšas, supaprastinti ir pagreitinti įsigijimo procedūras, kadangi bus remiamasi OCCAR dalyvaujančių šalių – Vokietijos ir Olandijos – patirtimi vykdant analogiškus įsigijimus“, - rašoma Krašto apsaugos ministerijos BNS pateiktame komentare.

„Dalyvaudama „Boxer“ programoje Lietuva naudosis visais programos teikiamas privalumais: mažesnėmis programos vystymo ir palaikymo sąnaudomis, dalinimusi technologijomis, geresne sąveika su programoje dalyvaujančiomis šalimis, taip pat taupys lėšas, nes didelės apimties užsakymus vykdys kelios šalys, o tai mažins bendrus kaštus“, - teigia ministerija.

OCCAR yra tarptautinė organizacija, kuri administruoja gynybos įrangos programas ir vykdo įsigijimus. Šios organizacijos narėmis yra Belgija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Ispanija ir Didžioji Britanija. Tačiau ginkluotės įsigijimo programose galima dalyvauti ir kitoms valstybėms, kurios nėra tarptautinės organizacijos narės. Tokio statuso, stodama į OCCAR, siekia ir Lietuva.

Pernai gruodį Valstybės gynimo taryba pavedė Krašto apsaugos ministerijai ir Lietuvos kariuomenei pradėti derybas su Vokietijos konsorciumu „Artec“ dėl šarvuočių „Boxer“ įsigijimo. Planuojama įsigyti 88 „Boxer“ šarvuočius, kuriais būtų aprūpinti du kariuomenės Sausumos pajėgų batalionai. Iš jų 84 būtų pėstininkų kovos mašinos, likę keturi – vadovavimo šarvuočiai. Pėstininkų kovos mašinos bus apginkluotos 30 mm bokšteliu MK2 ir vidutinio nuotolio prieštankine ginkluotės sistema „Spike“.

Galimo sandorio vertė kol kas neatskleidžiama, tačiau krašto apsaugos ministras J.Olekas yra sakęs, kad ji turėtų siekti „ženkliai“ mažiau nei viešai įvardyti 500 mln. eurų.

Šiuo metu Sausumos pajėgose naudojami šarvuotieji transporteriai „M113“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.