aA
JAV respublikonų kandidatu į prezidentus siekiantis tapti nekilnojamojo turto magnatas Donaldas Trumpas negali vadintis krikščioniu, pasakė ketvirtadienį popiežius Pranciškus, milijardieriui pareiškus, kad reikia tverti tvorą migrantams užkirsti kelią iš Meksikos į Jungtines Valstijas.
Popiežius D. Trumpą laiko nevertu būti krikščioniu
© Sipa Press/Scanpix

„Kiekvienas, kas jis bebūtų, jeigu nori statyti sienas, o ne tiltus, nėra krikščionis“, – sakė popiežius žurnalistams, grįždamas iš kelionių po Meksiką, atsakydamas į prašymą pakomentuoti D.Trumpo nusiteikimą prieš migrantus.

„Balsuos, nebalsuos, aš nesikišu. Aš tik sakau, jeigu jis taip kalba, tas žmogus nėra krikščionis“, – pažymėjo Pranciškus.

Šias pastabas D.Trumpas nedelsdamas pasmerkė ir pareiškė, kad jos yra „negarbingos“.

JAV magnatas išgarsėjo savo tvirtinimais, kad Meksika siunčia nusikaltėlius ir prievartautojus į JAV, o praėjusią savaitę apkaltino popiežių, kad šis pasienyje su JAV mišias aukojo, Meksikos vadžios paprašytas.

„Negi esu Meksikos vyriausybės įrankis? Palieku jums patiems spręsti, žmonėms spręsti“, – sakė Pranciškus.

Daugybė Centrinės Amerikos gyventojų išvyksta iš savo skurdžių ir didelio nusikalstamumo krečiamų šalių, kirsdami menkai kontroliuojamą Meksikos pietinę sieną su Gvatemala pakeliui į Jungtines Valstijas. Jų kelionė per Meksiką taip pat kupina pavojų, keliamų nusikalstamų gaujų, kurios tuos žmones apiplėšinėja, žudo arba priverstinai juos išnaudoja.

Kaip rodo oficiali statistika, tūkstančiai migrantų žuvo per pastaruosius du dešimtmečius, mėgindami kirsti svilinančią dykumą, per kurią eina JAV ir Meksikos siena.

„Neteisingumas tapo ypač opus jaunimui: jie yra patrankų mėsa, persekiojami ir patiriantys pavojų, kai tik mėgina ištrūkti iš smurto spiralės ir narkotikų pragaro. Taip pat yra daug moterų, iš kurių neteisingai buvo atimti jų gyvenimai“, – sakė Pranciškus mieste, kurį slegia gaujų karai ir neišaiškinti moterų nužudymai.

„Daugiau jokių mirčių. Jokio išnaudojimo. Dar yra laiko pasikeisti; dar yra laiko ištrūkti ir (pasinaudoti) galimybe; laiko maldauti Dievo gailestingumo“, – pridūrė jis.

D.Trumpas nori, kad JAV statytų naują įtvirtintą tvorą palei abiejų šalių sieną ir už tas statybas sumokėtų Meksika, ir sako,kad popiežius yra „labai politizuotas asmuo“.

„Manau, jis nesupranta, kokių problemų kyla mūsų šaliai. Nežinau, ar jis supranta mūsų atviros sienos su Meksika pavojų“, – sakė milijardierius praėjusią savaitę televizijai „Fox Business“ apie popiežių.

Atsakydamas Vatikano atstovas Federico Lombardi pareiškė, kad popiežiaus misija nėra politinė, bet „nereikėtų stebėtis, kad ganytojiška ir dvasinė žinia sukelia politinių pasekmių“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.