aA
Lietuvos generaliniam prokurorui nurodžius, kad JAV priėmė Lietuvos ekstradicijos prašymą dėl buvusios teisėjos ir buvusios Seimo narės Neringos Venckienės, „Laisvo
laikraščio“ portale ketvirtadienį publikuotas N. Venckienės laiškas, kuriuo ji prašo paaukoti lėšų.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė
© DELFI

Laiške, kuris priskiriamas N. Venckienei, teigiama, kad ji nesigaili nieko, kas įvyko. Kaip pagrindinį motyvą, kodėl nevykdė teismų sprendimų ir negrąžino Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters motinai, N. Venckienė nurodo gelbėjusi brolio vaiką.

„Mums visiems yra skirtas vienoks ar kitoks gyvenimas, likimas ir mirtis. Mes, gyvieji, ateiname į šį pasaulį būti ir veikti. Veikti prasmingai, ir – ne. Kaip bepasibaigtų mano gyvenimas, aš tiksliai žinau, kad jis nebuvo beprasmis. Aš nė karto nepasigailėjau, kad gelbėjau nuskriaustą brolio vaiką“, - aiškinama laiške.

„Žinau, kad ir kaip besistengtų tikrieji nusikaltėliai, tiesa vieną dieną paaiškės. Tai – tik laiko klausimas. O šiuo metu man reikalinga Jūsų, mane palaikančių, parama“, - sakoma laiške, kuris priskiriamas N. Venckienei.

„Laisvo laikraščio“, kuriame pasirodė N. Venckienės laiškas, vadovas Aurimas Drižius į klausimą, ar jis tikras, kad tai N. Venckienės laiškas, atsakė juokavimais, kad šiuo metu yra atsidaręs savo sąskaitą ir stebi, kaip į ją krinta pinigai. „Koks klausimas, toks ir atsakymas“, - teigė A. Drižius.

DELFI primena, kad generalinis prokuroras Evaldas Pašilis neseniai pranešė, jog JAV Teisingumo departamentas priėmė Lietuvos ekstradicijos prašymą dėl N. Venckienės ir pripažino jį vykdytinu.

N. Venckienės Lietuvoje pasigesta 2013 metų balandį, prieš Seimui panaikinant jos teisinę neliečiamybę. 2014 metų spalį Kauno apylinkės teismas patenkino Kauno apylinkės prokuratūros prašymą suimti N. Venckienę, kuri, manoma, yra apsistojusi JAV.

N. Venckienei yra pareikšta įtarimų pagal dvylika Baudžiamojo kodekso straipsnių.

Laiške N. Venckienė ironizuoja, neva ji tapo pavojingiausia visų laikų Lietuvos kaltinamoji. Ji pabrėžia, kad pedofilijos byla taip ir liko neištirta, esą joje neatlikti būtini ikiteisminio tyrimo veiksmai, Seimas pats yra paskelbęs apie aplaidų pedofilijos bylos tyrimą prokratūroje, bylos tyrimo metu vyko tragiškos mirtys, iš Kedžių namų neva „pagrobta“ L. Stankiūnaitės mažametė dukra.

Iš tiesų mergaitės paėmimas iš Kedžių namų buvo policijos operacija, kuri buvo įgyvendinta vykdant teismų sprendimus grąžinti mergaitę mamai L. Stankūnaitei.

„Papasakosiu apie matytą baisumą ir šlykštumą „vykdant teismą sprendimą” perduodant vaiką „be prievartos” ir reikalausiu iš Lietuvos valstybės vaizdo įrašo dėl smurto ir klaikaus teroro. Paviešinsiu kaip dabartiniuose teismų procesuose Lietuvoje mergaitę apklausų metu už rankos laiko Gintaras Černiaukas, išnešęs ją kojomis į priekį iš gimtų namų, apie vaiko nežinojimą, kurioje klasėje jis mokosi, ir atsakymus už jį teismui duodančiu L. Stankūnaitės gynėju“, - rašoma laiške.

„Stengsiuosi parodyti kas padaryta iš Lietuvos per Nepriklausomybės laikotarpį: visiškai supuvusi teisėsauga, korupcija, iškrypėlių gynimas, aukų persekiojimas… Priminsiu Drąsiaus žodžius ir jo pagalbos šauksmą: „Aš nežinau, gal būdamas tėvas kitomis akimis žiūriu ir kitaip suprantu mergaitės žodžius, kuriuos ji kartojo apklausų, ekspertizės metu. Bet gal yra Lietuvoje žmonių, kurie tokių vaiko žodžių kitaip suprasti nebegali - tai yra pati šlykščiausia prievarta, išsigimėlių, iškrypėlių, pedofilų orgijos…”, - teigiama N. Venckienei priskiriamame laiške.

DELFI primena, kad generalinė prokuratūra skelbė, jog pagrindiniai įtarimai N. Venckienei byloje, kurioje jai skirtas suėmimas, siejami su neteisėtu informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimu, jos viešinimu bei kitomis nusikalstamomis veikomis, kurios, kaip įtariama šiuo metu, galėjo būti įvykdytos 2010 metais kartu su kitu asmeniu suburiant organizuotą grupę.

Ikiteisminį tyrimą, kur įtarimai pateikti N. Venckienei, tiria ir Šiaulių apygardos prokuratūra. Šioje byloje įtariama, kad buvusi teisėja ir politikė Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai L. Stankūnaitei, trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą. Šioje byloje prokuratūra siuntė tris teisinės pagalbos prašymus į JAV ir vieną į Vokietiją.

N. Venckienė buvo viena pagrindinių vadinamojo Garliavos pedofilijos skandalo veikėjų. Ji kurį laiką globojo dukterėčią, kurios seksualiniu išnaudojimu N. Venckienės brolis D. Kedys kaltino savo buvusią sugyventinę L. Stankūnaitę, jos seserį Violetą Naruševičienę, Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių, buvusį visuomeninį Seimo pirmininko padėjėją Andrių Ūsą.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas teisėjas J. Furmanavičius ir V. Naruševičienė. Dėl pedofilijos teistas vienintelis A. Ūsas, jį teismas visiškai išteisino. 2010 metų balandį prie Kauno marių negyvas rastas D. Kedys, tų pačių metų birželį negyvas rastas ir A. Ūsas. Po šios rezonansinės istorijos N.V enckienė su rėmėjais įkūrė „Drąsos kelio“ partiją ir buvo išrinkta į Seimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.