„Pagrindiniai klausimai, kurie bus nagrinėjami ir sprendžiami tarptautiniame arbitraže – „Veolia“ investicijų vertė ir Lietuvos Respublikos pritaikyti metodai, kuriais investicijos buvo nusavintos. Atėjus laikui, „Veolia“ tribunolui taip pat nurodys specifines žalas ir pateiks joms patvirtinti reikalingus duomenis ir kitus įrodymus“, - pranešime spaudai teigia vyriausiasis „Sidley Austin LLP“ partneris Stanimir Alexandrov, arbitraže atstovaujantis „Veolia“ grupei.

Arbitražo proceso metu abi pusės turės galimybę tribunolui raštu ir žodžiu pateikti įrodymus ir argumentus, liudytojų pareiškimus, ekspertų ataskaitas. Ekspertų ir liudytojų pareiškimai bus patikrinti ir įvertinti tribunolo kryžminėse apklausose.

Anot „Veolia“ viceprezidentės Centrinei ir Rytų Europai Malikos Ghendouri, „Veolia“ kreipėsi į tarptautinį arbitražą Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvą, nes neturėjo kito pasirinkimo.

„Veolia“ daugybę kartų bandė užmegzti konstruktyvų dialogą su atsakingomis Lietuvos institucijomis, tačiau institucijos atsakė vis aktyvesne persekiojimo kampanija, nukreipta prieš „Veolia“, - tvirtino ji.

Kreipimosi į tarptautinį arbitražą pagrindas – Lietuvos nenoras kompensuoti reikšmingus nuostolius, kuriuos „Veolia“ valdomos antrinės įmonės „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ patyrė įsigaliojus nesąžiningiems ir diskriminuojantiems teisės aktų pakeitimams ir veiklos reguliavimo sprendimams. Patirta „Veolia“ žala pirminiais vertinimais gali siekti daugiau nei 100 milijonų eurų.

„Veolia“ per savo antrines įmones „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ investuoja ir veikia Lietuvoje beveik 20 metų. Šiuo metu grupės įmonėse Lietuvoje dirba 1300 darbuotojų. Investavusi daugiau nei 200 mln. eurų, „Veolia“ modernizavo ir atnaujino šilumos ūkį 10 Lietuvos miestų, tarp jų – ir sostinėje Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)