aA
„Al Qaeda“ pavaldi teroristinė organizacija „Jabhat al-Nusra“ ateityje Jungtinėms Valstijoms bus žymiai pavojingesnė nei „Islamo valstybė“, o tai reiškia, kad Vašingtonui nereikėtų leistis suklaidinamam dėl tikrojo pavojaus, teigiama naujoje ekspertų parengtoje ataskaitoje, skelbia CNN.
Grupuotė, pavojingesnė ir už ISIS: tik laiko klausimas, kada jie parodys savo tikrąjį veidą
© AP/Scanpix

„Al-Nusra“ ateityje Jungtinėms Valstijoms taps žymiai pavojingesnė nei „Islamo valstybė“, – teigia ataskaitos autoriai, kurie abi teroristines organizacijas įvardija kaip „realiai egzistuojančias grėsmes“. Ataskaitą praeitą savaitę parengė ir paviešino dvi institucijos – „Institute for the Study of War“ ir „American Enterprise Institute“.

Ataskaitoje kritikuojama JAV administracijos kovos su „Islamo valstybe“ strategija. Dokumente pabrėžiama: „Bet kokie bandymai užtikrinti Amerikos saugumą žlugs, jeigu bus taikoma strategija, kurioje nebus imtasi reikiamų priemonių prieš „Al-Nusra“.

Nepaisant to, JAV kariuomenės štabo vadas generolas Markas Milley praeitą trečiadienį pareiškė, kad vienintelis realios grėsmės Amerikai šaltinis yra Rusija, kuri turi gausų branduolinį arsenalą ir gali surengti rimtą ataką.

Ataskaitoje teigiama, kad „Islamo valstybės“ ir „Al Nusra“ išpuoliai kelia grėsmę pasaulio ekonomikai ir provokuoja „Vakarų bendruomenes imtis griežtesnės žmonių pilietinių ir asmeninių laisvių kontrolės, o tokia situacija kelia grėsmę „Amerikos išpažįstamoms vertybėms ir gyvenimo būdui“.

Ataskaitą rengė tokie ekspertai kaip Fredas Kaganas, laikomas 2007 metų strategijos Irake architektu (įgyvendinant šią strategiją, šalyje pagausėjo Amerikos karių; siekiant stabilizuoti padėtį šalyje, imta glaudžiau bendradarbiauti su vietos gentimis) ir Kim Kagan, buvusi generolo Davido Petraeuso patarėja strategijos Afganistane klausimais ir „Institute for the Study of War“ prezidentė.

Nors kol kas „al Nusra“ nevykdo tokių išpuolių Vakaruose kaip „Islamo valstybė“, K. Kagan teigia, kad ji ne mažiau pavojinga – esą tai tik laiko klausimas, kada teroristai parodys savo tikrąjį veidą.

„Nors „Islamo valstybė“ ir veikia žaibiškai, realią grėsmę kelia abi minėtosios teroristinės organizacijos, abi siekia panašių tikslų – atakuoti mūsų valstybę ir mobilizuoti musulmonų bendruomenes prieš Vakarus“, – teigia ekspertė.

Tiesą sakant, K. Kagan perspėja, kad „al Qaedos“ atšaka Sirijoje ateityje bus žymiai pavojingesnė nei „Islamo valstybė“. Ji tvirtina, kad sunaikinti „al Nusra“ bus žymiai sudėtingiau nei „Islamo valstybę“. Anot ekspertų, joms abiem šiuo metu pasitarnauja chaosas Sirijoje, kurį kursto nesibaigiantis pilietinis karas.

„al Nusra“ sumaniai infiltruojasi į Sirijos visuomenę bei Sirijos opoziciją. Jie tiesiog laukia tinkamos progos – kai tik „Islamo valstybė“ suklups, ji galės drąsiai išskleisti sparnus, nes bus tam pasirengusi“, – sako K. Kagan.

Dar šį mėnesį Ženevoje prasidės taikos derybos, kuriose dalyvaus Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo ir šalies opozicijos atstovai. Jungtinės Valstijos teigia, kad taikos derybų sėkmės atveju būtų suduotas itin skaudus smūgis tiek „Islamo valstybei“, tiek kitoms Sirijoje veikiančioms teroristinėms organizacijoms.

„al Nusra“ – kaip ir „Islamo valstybė“ – derybose dėl taikos Sirijoje nedalyvaus, tačiau minėtoje ataskaitoje pabrėžiama, kad „al Nusra“ yra veiksnys, kuris padarys viską, kad dabartinė strategija Sirijoje žlugtų.

JAV valstybės departamento teigimu, kovoti į Siriją jau atvyko per 35 tūkst. asmenų iš daugiau nei 100 valstybių. Anot ekspertų, „al Nusra“ antroji po „Islamo valstybės“ pagal užverbuotų užsieniečių skaičių, teigia Nickas Herasas iš organizacijos „Center for a New American Security“.

„al Nusra“ iškilo 2011 metų pabaigoje – pirmosiomis Sirijos pilietinio karo dienomis. Šios teroristinės organizacijos pagrindą sudaro mūšio lauke užgrūdinti Sirijos vyrai, kurie prieš tai vyko į Iraką kovoti su amerikiečių pajėgomis.

Netrukus ji tapo viena iš galingiausių su Sirijos valdančiuoju režimu kovojančių grupuočių, šiuo metu ji kontroliuoja nemažai teritorijų Sirijos šiaurės vakaruose. Skelbiama, kad grupuotė valdo dar kelias opozicijos grupuotes, pabrėžia N. Herasas.

„al Nusra“ nėra tokia galinga kaip „Islamo valstybė“ (bent jau kol kas), tačiau ji turi kitą neabejotiną privalumą – ji tarsi savotiška bazė, talkinanti kitiems „al Qaedos“ elementams, rengiantiems išpuolius prieš taikinius Vakaruose“, – paaiškina N. Herasas.

„National Intelligence“ vadovas Jamesas Clapperis 2014 metų sausį Senato žvalgybos komitetui sakė, kad „al Nusra“ siekių atakuoti Jungtines Valstijas neturi.

Nepaisant to, 2015 metų Senato ginkluotųjų tarnybų komiteto parengtoje grėsmių apžvalgos ataskaitoje „al Nusra“ įvardijama kaip regioninės reikšmės grėsmė, o ne pasaulinio masto pavojus.

2014 metų Valstybės departamento dokumente, skirtame terorizmo grėsmių vertinimui, „al Nusra“ įvardijama kaip grėsmė „Sirijos opozicijai, Sirijos civiliams ir kitoms regiono valstybėms“.

K. Kagan taip pat teigia mananti, kad „al Nusra“ sąmoningai priėmė taktinį sprendimą nerengti išpuolių, nukreiptų prieš Vakarus.

„Šiuo metu „al Nusra“ yra priėmusi sprendimą nerengti išpuolių prieš taikinius Vakaruose, nes pagrindinis „al Qaeda“ vadovybės prioritetas yra sėkmė Sirijoje ir siekis bet kokia kaina netapti amerikiečių taikiniais“, – sako K. Kagan.

Ekspertė paaiškino, kad bent jau kol kas didesnį pavojų kelia „Islamo valstybė“, nes „mes grėsmę įvardijame kaip galimybes ir siekį imtis veiksmų... Galimybių jie jau turi, laukia tinkamo momento“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.