aA
Lenkija šiuo metu yra tokia pat pavojinga ir neprognozuojama, kaip Rusija, sako vieno didžiausių šalies komercinių bankų „Swedbank“ analitikas. Anot Nerijaus Mačiulio, tai gali turėti neigiamos įtakos Lietuvai, nes Lenkija tapo antra didžiausia lietuviškų prekių eksporto rinka.
N. Mačiulis: Lenkija tampa tokia pat pavojinga ir neprognozuojama kaip Rusija
© Shutterstock nuotr.

„Deja, Lenkija yra nauja Rusija - lygiai tokia pati neprognozuojama ir beveik taip pat pavojinga dėl dabartinės savo ekonominės ir socialinės politikos. (...) Čia yra tiesioginių pasekmių Lietuvai, nes Lenkija yra antra didžiausia lietuviškos kilmės eksporto rinka ir net jei Lenkija negalės imtis tiesioginių protekcionistinių veiksmų, kokių ėmėsi Rusija, radikaliai nuvertėjantis zlotas reiškia, kad eksportuoti į šią rinką nebus lengviau. Kita rizika, kad nuvertėjus zlotui, kai kurie gyventojai gali nuspręsti dažniau važiuoti apsipirkti į Lenkiją“, - antradienį spaudos konferencijoje teigė N.Mačiulis.

Jo teigimu, pasikeitusi padėtis Lenkijoje gali padėti pritraukti daugiau užsienio investicijų į Baltijos šalis ir į Lietuvą.

„Investuotojų akyse Lenkija yra ne daug geresnė nei Rusija šiuo metu ir kovoje dėl tarptautinių investicijų Baltijos valstybės yra daug geriau atrodančios ir turi potencialo perimti dalį tiesioginių užsienio investicijų srauto, kurį pritraukia Lenkija“, - kalbėjo „Swedbank“ ekonomistas.

„Swedbank“ duomenimis, lietuviškos kilmės prekių eksportas į Lenkiją pernai sudarė 7,6 proc. viso šių prekių eksporto. Tai bus antras rezultatas po Vokietijos, į kurią eksportuota 13,7 proc.

Lenkijos valdžioje įsitvirtinusi „Įstatymo ir teisingumo“ partija pastaraisiais mėnesiais sulaukė kritikos dėl siekio įtvirtinti savo įtaką Konstituciniame Teisme, žiniasklaidoje ir kitose institucijose. Pastarosiomis dienomis Lenkijos valdžia taip pat paskelbė apie prieštaringai vertinamas priemones apmokestinti prekybos tinklus ir bankus.

Kreditų reitingų agentūra „Moody's“ pirmadienjį pareiškė, kad bankų mokestis kelia grėsmę kreditavimui, nes jis susilpnina bankų kapitalo kaupimą ir tai gali turėti neigiamos įtakos Lenkijos ekonomikai. Agentūra skaičiuoja, kad naujas mokestis bankams šiemet kainuos apie 4,4 mlrd. zlotų (1 mlrd. eurų).

Kreditų reitingų agentūra „Standard and Poor's“ neseniai taip pat sumažino Lenkijos ilgalaikio skolinimosi reitingą vienu punktu iki BBB+ ir savo veiksmus argumentavo tuo, kad šalies vyriausybės veiksmai silpnina institucijas.

Briuselis neseniai pradėjo tyrimą, ar Lenkijos valdžia nepažeidžia teisinės valstybės ir demokratijos principų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.