aA
Metų pradžia kaip žemės drebėjimas supurtė Lietuvą. Regis, jau dabar pakirs po švenčių snūduriavę mūsų valdžios atstovai, raginami visuomenės, matydami ekspertų įspėjimus skubiai imsis darbų ir reformų.
Andrius Tapinas
Andrius Tapinas
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Praėjusią savaitę akis užkliuvo už socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės kartu su partijos bičiuliais vedamos agitpropo valandėlės Ramučių bendruomenėje, kurios metu buvo pasakojama, kokia nereali yra Darbo partija ir kad ji yra tiesiog Lietuvos Viagra, nes tik partijai būnant valdžioje viskas kyla – ir pensijos, ir minimalus atlyginimas. Kyla ir kils. Po to pasižiūrėjau į ministrės tos dienos darbotvarkę – ji buvo labai kukli, vienas pasitarimas ir viskas. Ir agitpropas, žinoma.

A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose
© Asmeninio archyvo nuotr.

Tada paviešinau pastebėjimus, kad galbūt po Kražių ir Saviečių atsivėrus tokioms kritinėms socialinės Lietuvos sistemos žaizdoms, atsakingas ministras turėtų padirbėti kiek daugiau nei 2 valandas per dieną. Na, kad bent į veidrodį nebūtų gėda žiūrėti dėl atliktų darbų. Kitas klausimas – ar tikrai ministrams valstybė moka už tai, kad dalyvautų partiniuose agitaciniuose susirinkimuose? Kažkaip ne per daugiausiai viešojo intereso gynimo yra tokioje partinėje „viagroje“.

Darbo partija sureagavo. Pirmininko padėjėja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė (taip, ta pati jaunosios politikos ateitis, aukojanti asmeninius šeimos pinigus ant partijos altoriaus) tuoj pat viską paaiškino – kad čia sekretorė ne viską į darbotvarkę surašė, ir rinkiminis susitikimas vyko ne darbo metu, nes 18 valandą, o ministrė 17 valandą uždarė ministerijos duris ir kaip Usainas Boltas atlėkė 100 kilometrų į susitikimą Kauno rajone. Ir apskritai ministrai dirba ne nuo 8 iki 17 (čia jau jaunoji politikė pradėjo šiek tiek painiotis, bet tiek to). O be to, pasak Ievos, ministrai neturėtų čia visiems rašinėti apie savo planuojamus darbus, nes darbai kalba patys už save.

Čia stabtelėkim akimirkai. Pakartojam.

Štai jums Lietuvos politikos ateitis. Nuoširdžiai manantys ir viešai teigiantys, kad valstybės pareigūnai ir politikai neturi atsiskaityti rinkėjams ir piliečiams už atliktus ir planuojamus darbus, nes darbai kalba patys už save.

Einu prie Piedros upės, atsisėsiu ir paverksiu. Ir dėl politikos ateities, ir dėl ministrės Algimantos nuveiktų už save kalbančių darbų.

A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose
© Asmeninio archyvo nuotr.
A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose
© Facebook nuotr.

Šio originalaus ministrės įrašo atradėjas- Saugirdas Vaitulionis.

Paverkiau, judam toliau.

Po to pats pirmininkas Valentinas Mazuronis išreiškė nusistebėjimą, kodėl pastebiu tik vieno ministro darbotvarkę ir grubiai agituoju prieš Darbo partiją. Pirmininko nuomone, turėčiau ne tik į visos Vyriausybės, bet kažkodėl ir į savo darbotvarkę pasižiūrėti.

A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose
© Facebook nuotr.

Šiek tiek keista, kodėl europarlamentarui parūpo valstybės tarnyboje nedirbančio ir niekur nerinkto Lietuvos piliečio darbotvarkė, bet pasiūlymas patikrinti visus ministrus labai patiko. Patiko ir pirmininko drąsa – šitaip po viešuoju presu pakišti ne tik Algimantą, bet ir visus kitus partijos ministrus. Iš tiesų, Darbo partija gali tai, ko negali kiti.

Ilgai nelaukiu ir neriu į šios savaitės Vyriausybės narių darbotvarkes. Jose tikiuosi išvysti vizijas, energiją, viešąjį interesą, darbštumą ir susidaryti įspūdį apie strategines ministrų veiklas. Juk nėra tiek daug tikėtis iš mūsų valdančiojo elito, ar ne?

Ir tikrai neturėtų ministrų norui dirbti sukliudyti premjero pasiimtos atostogos ir išvykimas į saugumo dėlei nenurodomą užsienio šalį.

Ilgai nelaukiu ir neriu į šios savaitės Vyriausybės narių darbotvarkes. Jose tikiuosi išvysti vizijas, energiją, viešąjį interesą, darbštumą ir susidaryti įspūdį apie strategines ministrų veiklas. Juk nėra tiek daug tikėtis iš mūsų valdančiojo elito, ar ne?
A. Tapinas

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė (Darbo partija)

25 d. Vyriausybės pasitarimas ir kaimo plėtros programos stebėsenos posėdis.

26-27 d. Atostogos.

28 d. Susitikimas su Japonijos ambasadoriumi ir JAV žemės ūkio departamento atstovu.

29 d. Susitikimas su Lietuvių kalbos instituto direktore, išvykimas į Zarasus, susitikimas su ūkininkais.

Kuklokai su darbais. Ir įdomu, kodėl žemės ūkio ministrės prioritetas turėtų būti susitikimas su filologais?

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis (LSDP)

25-26 d. Neformalus vidaus reikalų ir teisingumo ministrų susitikimas Amsterdame. Viskas.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis (Atseit Tvarka ir teisingumas)

25 d. Neformalus vidaus reikalų ir teisingumo ministrų susitikimas Amsterdame. Viskas.

Neabejoju, kad susitikimas labai svarbus Lietuvos ateičiai, bet vis tiek – „neformalus susitikimas Amsterdame“. Apdairūs patarėjai ir sekretoriai turbūt išvalė darbotvarkę, nes visi žino, kad „tai kas su ministrais vyksta Amsterdame, lieka Amsterdame“.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis (Darbo partija)

25 d.Vyriausybės pasitarimas ir Valstybinių švenčių komisijos posėdis.
Viskas.

O galbūt tiesiog sekretorė (ak, tos sekretorės niekdarės) nesuvedė kitų savaitės ministro renginių? Žiūriu praėjusią savaitę – pirmadienis – Vyriausybės pasitarimas, antradienį ministras kasa sniegą su kultūrine spauda, trečiadienį dalyvauja Vyriausybės posėdyje. Ką kultūros ministras veikė ketvirtadienį ir penktadienį? Ką jis veikia visą šitą savaitę?

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius

Ministro darbotvarkėje aktualių įrašų nėra.

A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose

Ir nereikia. Kam? Negi dabar užsienio reikalų ministras aiškinsis kiekvienam prašalaičiui, ką jis veikia. Ir apskritai įžūlėja žmonės, nebelieka baimingos pagarbos Valdžios Atstovui.

Socialinių reikalų ir darbo ministrė Algimanta „Darbai kalba patys už save“ Pabedinskienė.

25 d. Vyriausybės pasitarimas. Viskas.

26-29 dienomis darbai vėl kalbės patys už save, nes darbotvarkė tuščia. Kalta sekretorė, kuri neužpildo? Ar ministrės darbotvarkė stebuklingai užsipildo prasidėjus tai pačiai dienai?

Energetikos ministras Rokas Masiulis (Darbo partija)

25 d. tas pats dviejų valandų Vyriausybės pasitarimas.

26 d. Apsilankymas Kėdainiuose ir Jonavoje.

27 d. Pranešimas Vytauto Didžiojo Universitete.

28-29 d. Nieko. Turbūt laisvos.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas (LSDP)

25 d. Liubline atidaro Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendros brigados štabą. Po to nieko.

Aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Trečiokas (Tvarka ir teisingumas)

25 d. Vyriausybės pasitarimas. Po to nieko.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius (LSDP)

25 d. Vyriausybės pasitarimas, 26-28 d. kaip ir nieko.

29 d. Tverečiaus pasienio kontrolės posto atidarymas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius (LSDP)

25 d. Vyriausybės pasitarimas.

26 d. Biudžeto pristatymas Skandinavijos prekybos rūmų atstovams.

27 d. Pasitarimas su VMI,

28 d. Susitikimas Briuselyje dėl Ekonominės ir pinigų sąjungos gilinimo

29 d. Poilsis po Briuselio.

Ūkio ministras Evaldas Gustas (LSDP)

25 d. Vyriausybės pasitarimas.

26 d. Nieko. Ilsėkis, ministre.

27-28 d. Neformalus ES Konkurencingumo tarybos posėdis Amsterdame (vėl tas Amsterdamas)

29 d. Susitikimas Šakiuose su vietos valdžios ir verslo atstovais.

Štai čia darosi labai įdomu. Darbotvarkėje šis lakoniškas įrašas atrodo gerai – ūkio ministrui dera domėtis verslo situacija regionuose. Tik įdomu, kodėl pasirinkti Šakiai?

Viskas paaiškėja nuėjus į partijos bičiulių Šakiuose puslapį. Pasirodo, penktadienį Šakiuose balius!

Nuo 18 valandos tradicinis renginys Zyplių dvare „Bičiuli, duok ranką“, skirtas LSDP partijos 120-osios metinėms.

Kaip sakė asilas Nulėpausis, šokiai jumpa jumpa brūzgynuose, kaip sakė Jogaila Morkūnas, pasileiskim plaukus. Skelbime kukliai užsimenama, kad bus geriama kava ir skanaujamas kugelis, bet visi tikri bičiuliai žino, kad visas gėris užkoduotas pavadinime – „Bičiuli, duok ranką, kažko labai jau greitai žemė sukasi“.

Ir dar dvi ministrės.

Štai čia darosi labai įdomu. Darbotvarkėje šis lakoniškas įrašas atrodo gerai – ūkio ministrui dera domėtis verslo situacija regionuose. Tik įdomu, kodėl pasirinkti Šakiai?
A. Tapinas

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė (Darbo partija)

25 d. Vyriausybės pasitarimas, susitikimai Kauno vaikų socializacijos centre ir sveikatos mokslų universitete.

26 d. Pasitarimas, išvykimas į Jurbarką, susitikimai mokyklose, gimnazijose.

27 d. Pasitarimas, susitikimai dėl mokinių dainų šventės, su Lietuvos televizijos ir radijo komisija, su Alytaus rajono meru.

28 d. Mokytojų konferencija Skuodo rajone Mosėdyje.

Štai čia jau panašu į dirbančio ministro darbotvarkę. Žinoma, grynas atsitiktinumas, kad mokytojų konferencija ministrės rinkimininėje apygardoje.

O penktadienį prasideda keistumai arba istorijos, kaip ministrė Pitrėnienė klonavosi. Nes oficialioje darbotvarkėje nurodyta, kad penktadienį ministrė sveikina Klaipėdos universitetą su jubiliejumi. O štai draugiškos LSDP partijos bičiuliai Šakiuose tikina, kad penktadienį ministrė vėl visiškai atsitiktinai lankosi Šakių mokyklose, o po to ošia Zyplių dvare.

A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose

Antra vertus, jei Darbo partija gali tai, ko negali kiti, tai gal ir jų švietimo ministrė gali teleportuotis iš Klaipėdos į Zyplius.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė (LSDP) verta pagyrimo, nes savo darbotvarkę viešina kruopščiausiai ir nuoširdžiai rašo, kad labai daug dirbs su dokumentais.

25 d. Vyriausybės pasitarimas, filmavimas TV3 televizijoje, nuo 15 valandos LSDP Prezidiumo posėdis, LSDP ir LDDP susijungimo 15-mečio minėjimas.

Čia man vėl kyla klausimas – kaip vykdomos tiesioginės ministro pareigos dalyvaujant LSDP ir LDDP susijungimo minėjime?

26 d. Pasitarimas ir darbas su dokumentais.

27 d. Darbiniai pasitarimai, susitikimas su Uzhorodo universiteto rektoriumi, darbas su dokumentais.

28 d. Darbiniai pasitarimai, vizitas į Birštoną.

29 d. Vizitas į Šakius.

Jau turbūt pastebėjote šios savaitės tendenciją – Šakiai. Ministrės darbotvarkėje tai kulkiai paminėta viena eilute. Vėlgi visai netyčia nuspręsta iki 18 valandos būtent Šakiuose susitikti su valdžios, sveikatos biuro atstovais ir lankyti ligonines bei globos namus.

O nuo 18 valandos jau puikiai žinote, kas – Zyplių dvaras, jo! Bičiuli, duok ranką!

Be to, į susitikimus su rajono verslininkais ir į Zyplių dvaro balių ministrai vyksta su svitomis. Bičiulių puslapyje pagarbiai nurodomi lydintieji asmenys – ūkio ministrą lydi Šakių administracijos direktorius, savivaldybės tarybos narys, Seimo narys Mindaugas Bastys ir dvi padėjėjos Kristina ir Violeta. Sveikatos apsaugos ministrę – tarybos nariai, prezidiumo nariai, garbės pirmininkai.

A. Tapinas. Kiek ilgai taip ars ministrai ir kas vyks Zypliuose, liks Zypliuose

Tik švietimo ministrės niekas nelydi. Bet nieko. Kas vyksta Zypliuose, lieka Zypliuose.

Štai ką veikia mūsų Vyriausybė. Štai taip šią savaitę bus valdoma mūsų valstybė.

...............,- čia galite patys garsiai įskaityti situacijai tinkamą jaustuką, ištiktuką ar kitą žodelytį.

Žinoma, galima sakyti, kad tai tik viena iš konteksto ištraukta savaitė, kol tėtis-premjeras atostogauja neįvardytoje valstybėje. Kad jau kitomis savaitėmis bus ir ariama po 12 valandų per dieną (juk jei valstybė krizėje, tai jos išrinktieji turėtų mesti visas intelektualines pajėgas ją gelbėti, ar ne?), ir reformos vykdomos, ir vizijos kuriamos. Bet gal geriau nesakykit.

Ir net tuo menkai tikėtinu atveju, kad Vyriausybės ministrai aria, tik jų komunikacijos departamentai ar patarėjai nesugeba iš anksto sudėlioti jų dienotvarkės, išlenda bjauri yla, o galbūt ir šios kartos politikų yda.

Jie nesupranta, kad net ir būdami ministrais yra tokie pat tarnautojai ir turi atsiskaityti visuomenei. Jie galvoja, kad yra tiek aukščiau mūsų, kad neprivalo žemintis ir kiekvienam juodnugariui aiškintis, ką, kada ir su kuo veikė. O klausimas, kiek tokia veikla yra efektyvi ir ginanti viešąjį interesą, jiems iš viso yra šventvagiškas.

O Zyplių dvaras ir kugelio ragavimas tampa simboliu. Juk niekas nepyktų, jei po intensyvios darbų savaitės ministrai susirinktų atsipalaiduoti. Dar paplotų – šaunuoliai, pailsėkit prieš kitą savaitę, neformaliai pabendraukit, gal dar kokių idėjų Lietuvos labui kils. Dabar tai, deja, tampa abejingumo ir kėdžių trynimo simboliu. O juk žinia – valstybinė institucija dirba taip, kaip dirba ir jos vadovas.

Jie nesupranta, kad net ir būdami ministrais yra tokie pat tarnautojai ir turi atsiskaityti visuomenei. Jie galvoja, kad yra tiek aukščiau mūsų, kad neprivalo žemintis ir kiekvienam juodnugariui aiškintis, ką, kada ir su kuo veikė. O klausimas, kiek tokia veikla yra efektyvi ir ginanti viešąjį interesą, jiems iš viso yra šventvagiškas.

Juokinga? Nejuokinga. Apmaudu ir pikta, kad net ir visuomenei netylint, visa gerkle šaukiant ir badant pirštais, net ir Prezidentei dalijant niuksus, šita publika spinduliuoja olimpinę ramybę. O dar jūs ginčijotės, kai sakiau, kad mūsų valstybė juda į priekį NEPAISANT to, ką daro mūsų valdžia.

Ir kas belieka jiems daryti? Apsimesti, kad nelabai girdi, ką kalba Prezidentė ir nelabai mato, ką rodo visuomenė. Apkaltinti sekretores neužpildžius darbotvarkių ir jaunųjų politikos perestukinų lūpomis murmėti, kad darbai kalba patys už save.

O kol darbai kalba patys už save, ministrai gali atsipalaiduoti Amsterdame ir Zypliuose.

Haiku

Šnibžda ministrai
Nuvarys mus it arklius
Kiek dar taip arsim

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.