aA
Lenkijos sostinėje ir 35 kituose šalies miestuose vyksta masinės demonstracijos ginant demokratiją ir žmogaus teises. Akcijas organizavo Demokratijos apsaugos komitetas (RCD). Su transparantais, Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavomis Varšuvos gyventojai atėjo deklaruoti savo poziciją prie vyriausybės pastato. Protesto akcijoje dalyvavo keli tūkstančiai žmonių.
Per 36 Lenkijos miestus nusirito protestai
© Scanpix

"Mes protestuojame prieš piliečių laisvę pažeidžiančius įstatymus, - sakė demonstracijų organizatoriai. - Mes esame prieš sekimą internete, kišimąsi į mūsų privatų gyvenimą".

"Nesame revoliucionieriai, nenorime sunaikinti valstybės taip, kaip tai daro vyriausybė. Demonstraciją rengiame gindami laisvę, norime išreikšti savo protestą prieš pastaruosius valdžios veiksmus", - sakė RCD įkūrėjas Mateuszas Kijevskijis.

Be Lenkijos miestų, RCD protesto akcijas prie Lenkijos ambasadų daugelyje Europos sostinių - Briuselyje, Berlyne, Amsterdame, Paryžiuje, Stokholme, Londone ir Vienoje.

Vasario 7 d. Lenkijoje įsigalios naujas policijai ir kitoms tarnyboms skirtas įstatymas, reguliuojantis teisėsaugos institucijų atliekamą piliečių stebėjimą. Įstatymas buvo priimtas Lenkijos valdančiosios partijos "Įstatymas ir teisingumas" (PiS), kuri gavo daugumą parlamente po rinkimų pernai spalį.

Įstatymo kritikai atkreipia dėmesį, kad įdiegtos naujovės leidžia stebėti bet kurį asmenį, remiantis išgalvotais pasiteisinimais.

Anksčiau Lenkijos policija ir kitos institucijos, gavusios teismo sutikimą, galėjo gauti duomenis apie telefoninius pokalbius, informaciją apie sekamo objekto buvimo vietą, montuoti pasiklausymo įrenginius.

Remiantis oficialiais statistikos duomenimis, per metus Lenkijos valdžios institucijos sulaukia apie 2 mln. prašymų pateikti piliečių telefoninių pokalbių išklotines. Šis skaičius - vienas didžiausių Europoje. Nuo vasario 7 d. tarnybų galimybės padidėja: joms leidžiama gauti duomenis ir iš interneto erdvės, įskaitant elektroninius laiškus ir pranešimus socialiniuose tinkluose.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.