aA
Socialdemokratinė koalicija, agitaciniame buklete panaudodama visuomenei žinomų žmonių nuotraukas ir žodžius, neatsiklausė jų leidimo. Nuo praėjusio šeštadienio Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija pradėjo platinti agitacinį bukletą "Lietuvos žvaigždės apie Algirdo Brazausko socialdemokratinę koaliciją".
Rinkimų agitacija
Rinkimų agitacija
© "Lietuvos žinios"
Spalvingame ir kokybiškai atspausdintame lankstinuke gražiais žodžiais už šią koaliciją teigia esą vienuolika populiarių asmenų: operos žvaigždės - Virgilijus Noreika, Eduardas Kaniava ir Vladimiras Prudnikovas, grafikas karikatūristas Jonas Varnas, dainininkai - Andrius Mamontovas, Asta Stašaitytė, Lukas ir Igoris Kofas, "dviratininkai" Artūras Valinskas, Vytautas ierėnas ir Kristina Kazlauskaitė. E.Kaniava su šia koalicija tikrai turi "šį tą" bendra, nes jos kandidatų į Seimą sąraše užima šeštąją vietą. Tačiau kiti teigia nežinoję, kad jų nuotraukos ir žodžiai paklius į agitacinį bukletą.

Atsiprašo Vakar tokio bukleto idėjos autoriui LDDP referentui Raimundui Poliui buvo sunki diena. Atsiprašęs A.Stašaitytės jis galvoja, ką daryti toliau. R.Polis LŽ teigė esąs ištiktas šoko ir labai išgyvenąs dėl tokio liapsuso.

"Norėjau padaryti geriau, linksmiau, "Dviračio šou" ar "Tarp mūsų mergaičių" stiliumi, tačiau štai kas išėjo", - sakė R.Polis bei pridūrė labai gerbiąs visus pašnekovus ir tikrai nenorėjęs jų įžeisti. Jis teigė, kad nė vieno kalbinto žmogaus žodžiai tikrai nebuvo iškreipti. Negražu

Istorija labai paprasta. Prieš kelis mėnesius R.Polis paskambino buklete minimiems asmenims ir pasiteiravo, ką jie mano apie socialdemokratinę koaliciją. Visiems buvo sakoma, jog nuomonės bus išspausdintos LDDP ir socdemų leidžiamame laikraštyje "Mūsų balsas socialdemokratija". Dėl to niekas neprieštaravo. Tačiau nė vienai žvaigždei nebuvo užsiminta, jog visa tai paklius į rinkimų agitacinį bukletą.

Pirmoji subruzdo A.Stašaitytė. Vakar spalvingą bukletą jai parodė kolegos Livija Gradauskienė ir Giedrius Masalskis. Juokaudami jie pasiteiravo, kiek A.Stašaitytei sumokėta už šiuos žodžius: "Aš už. Tik kad menininkams būtų geriau gyventi ir kad nedidintų mokesčių nuo honorarų".

Asta nejuokais supyko ir teigia, jog konsultuosis su advokatu, ką dabar daryti. LŽ ji tvirtino nesakiusi esanti už: "Tokių žodžių aš tikrai nesakiau".

A.Valinskas LŽ teigė apskritai su R.Poliu kalbėjęs apie LDDP lyderį Česlovą Juršėną. Tad juokais pasakyta frazė "Mano sena meilė nerūdija" buvo skirta būtent šiam politikui, o ne tam, kaip apibūdinama skliaustuose buklete: "(P.S.: suprasti, kad "sena meilė" LDDP ir Socdemai)".

A.Valinskas teigia sužinojęs apie bukletą neapsidžiaugė: "Tai nėra garbinga, nes apie tai nebuvo nei kalbėta, nei juo labiau derinta".

"Man tai yra didelis įžeidimas. Žiaurus nesiskaitymas su nuomone, žmonių apgaudinėjimas, o man asmeniškai - apiplėšimas, nes jei per rinkimus jie nori pasinaudoti mano įvaizdžiu, tai jau yra komercija", - piktinosi A.Stašaitytė LŽ.

Konsultuotis dėl susidariusios situacijos su advokatu ketina ir muzikantas A.Mamontovas. Jis teigė, jog nepasakius tiesos, pabandyta pagudrauti. A.Mamontovas LŽ teigė jokiu būdu nebūtų sutikęs savo noru atsidurti jokios partijos agitaciniame buklete.

"Tai - labai negražu", teigė LŽ dainininkas I.Kofas. Anot jo, reklama yra reklama, todėl kaip ir visame pasualyje, ji turi būti mokama. Dainininkas nežada kreiptis į teismą, tačiau jeigu "ši košė užvirs", jis prisidės. Nepyksta V.Prudnikovas apie tokį bukletą išgirdo iš LŽ. Operos dainininkas teigė, jog jam skambina nemažai žurnalistų, todėl jis neatsimena, kam sakė tokius žodžius: "Tegul partijos kovoja dėl Lietuvos ateities. Aš už! Tik kad Lietuvai būtų geriau". V.Prudnikovas nepyksta, kad jo nuotrauka ir nuomonė panaudoti agitaciniame buklete: "Aš ne prieš, jeigu žodžiai neiškraipyti. Tai nėra blogai. Malonu, kai kartais tavo žodis svarus ir tavo kompetencija svarbi".

Karikatūristas J.Varnas LŽ teigė nežinojęs, kad jo žodžiai ir nuotrauka bus patalpinti į agitacinį bukletą. Jis juokavo, kad draugai dabar kalbės: "Varnas dabar "raudonas".

Negražu

Apie reklaminį bukletą nebuvo kalbėta ir su V.ierėnu. "Nesakiau, kad balsuoju už juos", - sakė V.ierėnas. "Nesąžiningai žmonės padarė, bet tai jų problema", - sakė "Dviračio žynių" vedėjas LŽ ir teigė nemanąs, kad tai jam pakenks. V.ierėnas LŽ paprašė užrašyti didžiosiomis raidėmis: "MANAU, KAD NEGRAŽU".

Dainininkas Lukas LŽ teigė nesakęs esąs už socialdemokratinę koaliciją, bet paprašytas R.Polio atsakyti ką nors su humoru, jis pasakė: "Junkitės, ženykitės, kad tik Lietuvai būtų geriau. Koalicijai linkiu mažiau žodinių "matų", o daugiau šachmatinių matų". Lukas teigė nežinojęs, kad jo žodžiai su nuotrauka bus platinami buklete. Dainininkas dar nežino, ko imsis, bet teigė LŽ tikrai kažką darysiąs. "Tai nėra malonu", - sakė Lukas ir pabrėžė esąs apolitiškas.

Tarsis

Socialdemokratinės koalicijos informacinio centro vadovas Gediminas Kirkilas teigė, kad apie kylančius nesklandumus sužinojęs vakar ryte. Apie tai jam pranešė kolega Juozas Bernatonis, išgirdęs per radijo laidą "Tarp mūsų mergaičių", kurią veda A.Stašaitytė ir L.Gradauskienė.

G.Kirkilas, J.Bernatonis ir Juozas Olekas reagavo nedelsdami. Išsikvietė R.Polį ir pasakė, jog reikia atsiprašyti kalbintų asmenų. "Suprantu, kad bukletas yra šiek tiek kitoks reikalas ir, manau, kad žmonės, kurie jį ruošė, ne su visais iki galo suderino", - sakė G.Kirkilas. Parlamentaras teigė tikįs, kad su visais pavyks "susitarti ramiai", be teismo ir piniginių kompensacijų.

Skandalingų reklaminių bukletų yra pagaminta 5000. Kol išsispręs konfliktas, vakar jų platinimas sustabdytas. Tačiau apie tūkstantį per kelias dienas jau pasiekė daugelį rinkėjų. Ne pirmą dieną politikoje esantis G.Kirkilas teigė, kad "neklysta tie, kurie nedirba", R.Poliui dėl tokio akibrokšto "nieko nebus", tačiau ateityje socialdemokratinės koalicijos nariai rimčiau svarstys, kas turėtų atlikti atsakingus darbus.