aA
Į Londono centre stūksantį impozantišką užsienio žvalgybos MI-6 būstinę, kuri yra vienas iš labiausiai saugomų Didžiosios Britanijos pastatų ir įkūnija pačią Jungtinės Karalystės saugumo idėją, trečiadienį vėlai vakare buvo paleista "nedidelė raketa", kuri sukėlė mažiausiai vieną sprogimą, tačiau didesnės žalos nepadarė.
MI6
MI6
Liudininkų teigimu, sprogimas, nugriaudėjęs vietos laiku apie 22 val. buvo toks stiprus, kad jį buvo galima gerai girdėti šalimais stovinčiuose pastatuose. Anot kai kurių liudininkų, jie girdėję du sprogimus. Liudininkai taip pat sakė, kad po jų kojomis sprogimo metu sudrebėjo žemė, o pastato stogą nušvietė šviesos žybsnis. "Reuters" fotografas pranešė, kad buvo sudaužytas fasadinėje pusėje aukštai esantis langas.

Skotlanjardo antiteroristinio padalinio viršininkas Alanas Fry (Alanas Frai) sakė, kad nedidelė raketa padarė "minimalią žalą" ir nenutraukė Slaptosios žvalgybos tarnybos (SŽT) darbo.

Dar nežinoma, iš kur raketa buvo paleista. Apie galimą išpuolį nebuvo pranešta ir kol kas niekas neprisiėmė už jį atsakomybės.

Apie aukas nepranešama.

A. Fry negalėjo nurodyti, kas paleido raketą, tačiau, anot jo, "Akivaizdu, kad omenyje reikia turėti disidentines Airijos grupuotes, tačiau šiuo metu negalima atmesti jokios kitos grupuotės, kuri slaptąją žvalgybą gali laikyti potencialiu taikiniu".

"Ištyrus pastato išorę, nustatyta, kad kažkokia nedidelė raketa pataikė į maždaug 8-ąjį pastato aukštą iš Alberto krantinės pusės", sakė jis.

A. Fry sakė, kad jis nežino, kodėl taikiniu buvo pasirinktas žvalgybos pastatas, tačiau spėjo, kad "slaptosios žvalgybos darbo specifika ya tokia, kad visame pasaulyje yra grupuočių, kurios ją laiko potencialiu taikiniu".

A. Fry sakė abejojąs, kad į pastatą buvo paleistas minosvaidžio šovinys, nes jis būtų padaręs didesnę žalą. Taip pat jis negalėjo patvirtinti, kad buvo ne vienas, bet daugiau sprogimų.

Policija maždaug per mylią iš visų pusių atitvėrė pastatą, kuris stovi pietinėje upės Temzės pusėje.

"Mes visi turime būti budrūs. Londonui gresia terorizmo pavojus", sakė A. Fry.

Futuristinis MI-6 pastatas, iškilęs pietiniame Temzės krante, laikomas vienu saugiausių ir griežčiausiai saugomų pastatų Didžiojoje Britanijoje. Nuo jo iki parlamento ir Vaithole įsikūrusios vyriausybės nėra nė mylios.

Pastato šlovę padidino ir naujausias filmas apie Jamesą Bondą (Džeimsą Bondą) "Ir viso pasaulio negana". Vienoje iš pirmųjų filmo scenų galingas sprogimas nugriaudėjo būtent šioje slaptojo agento 007 darbovietėje.

Šiais metais Londone jau buvo padėta daugybė bombų. Dėl jų daugiausia būdavo kaltintos atskilusios Šiaurės Airijos respublikonų grupuotės, priešiškos trapiam taikos procesui šioje provincijoje.

Pagrindinė ekstremistinė grupuotė - Airijos respublikos armija (IRA) - dabar laikosi susitarimo dėl ugnies nutraukimo. Tačiau jos disidentai kaltinami dėl birželio mėnesio sprogdinimo, kuris padarė žalos per Temzę nutiestam Hamersmito tiltui. Manoma, kad liepos mėnesį jie taip pat padėjo bombą geležinkelio stotyje, Vakarų Londone.

"Mes laukiame, kol policija baigs tyrimą. Kol Kas negalime spėlioti. Užsienio reikalų sekretorius Robinas Cookas (Robinas Kukas) asmeniškai dalyvauja tiriant šį sprogimą ir yra informuojamas apie visus naujausius įvykius", pareiškė Britanijos URM atstovas spaudai.

MI-6, kuri atsakinga už užsienio žvalgybą, yra URM žinioje. Vidaus žvalgybos tarnyba MI-5 yra pavaldi VRM.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.