aA
Pirmadienį viešai paskelbtas naujas šauktinių sąrašas. Jame – 30 228 jaunuolių pavardės.
Baziniai kariniai mokymai
Baziniai kariniai mokymai
© I.Budzeikaitės nuotr.

Į šaukimo sąrašus įtraukti 1990 – 1996 metais gimę vaikinai (nuo 19 iki 26 metų įskaitytinai), kuriems pagal Krašto apsaugos ministerijos turimus duomenis, karo prievolė nėra atidėta. Iš viso tokių jaunuolių yra apie 100 tūkstančių. Atlikti pareigą tėvynei šiemet bus kviečiami 3 tūkst. jų.

PAMATYTI ŠAUKTINIŲ SĄRAŠĄ GALIMA ČIA.

Interneto svetainėje veikia ir greita paieškos sistema, leidžianti karo prievolininkams pasitikrinti, ar jie yra įtraukti į šių metų nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos sąrašus.

Būtina įvesti asmens vardą, pavardę, gimimo datą ir paskutinius du asmens kodo skaitmenis – tai šių metų naujovė.

Teigiamo atsakymo atveju, nurodomas konkretus regioninis sąrašas ir eilės numeris jame.

Tiesa, ir nežinantys šių asmenų duomenų, gali pamatyti visą sąrašą. Jį siūloma parsisiųsti.

PAMATYTI VISĄ SĄRAŠĄ GALITE ČIA

Pirmosios pašauktųjų reakcijos

Į Klaipėdos regiono sąrašą patekęs Žygintas DELFI sakė pernelyg dėl to nenudžiugęs.

„Kariuomenė ir kareiviškas gyvenimas manęs netraukia. Praėjusiais metais nebuvau pakviestas. Dabar irgi nebuvo noro pakliūti į sąrašą. Jaučiuosi kaip laimėjęs loteriją, kurioje nedalyvavau ir nebuvo jokio noro laimėti“, – mintimis dalijosi jis.

Savo ruožtu Panevėžio regione tarnauti pakviestas Jonas buvo kur kas atviresnis. Vaikinas pripažino – eiti į kariuomenę jis tikrai nesiruošia.

„Buvo nuojauta, kad pateksiu į tą sąrašą, nes man jau 26-eri, paskutiniai metai, kai galėjau patekti. Manau, kad mano amžiaus asmenys – patys pažeidžiamiausi šia prasme, nes paprastai nebesimoko, todėl labai nenustebau.

Bet eiti į kariuomenę tikrai nesiruošiu. Reikės galvoti, ką daryti. Dirbu, turiu finansinių įsipareigojimų. Žiūrėsiu, gal mano sveikata nepasirodys tinkama. Jei bus tinkama tarnybai, ieškosiu kitų būtų išsisukti“, – net neslėpė jis.

Tuo metu kitas pašauktasis tarnauti Povilas feisbuke rašė: „Neišsisukinėsiu, bet ir savanoriu nepulsiu. Jei pašauks ir jei sveikata bus tinkama tai tarnausiu“.

Skelbia šauktinių sąrašą
© KAM nuotr.

Šaukimo sąrašas trumpesnis

Pasak krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, šių metų šaukimo sąraše – maždaug šeštadaliu mažiau jaunuolių nei praėjusiais metais. Anot ministro, šis sąrašas yra trumpesnis, kadangi praėjusiais metais atėjo daug savanorių, mūsų jaunuoliai yra sveikesni.

Jis taip pat džiaugėsi, kad šiais metais tarnauti jau pasisiūlė daugiau kaip 600 savanorių. Tikimasi, kad jų bus ir daugiau, tad tai padės užpildyti reikiamas 3 tūkstančių nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių gretas.

Paviešinus šių metų šaukimo sąrašus ir į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų raginami ir toliau registruotis regioniniuose Karo prievolės ir komplektavimo skyriuose ir pareikšti savo norą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Savanoriai į šauktinius gali pasirinkti norimą tarnybos vietą ir gaus ketvirtadaliu didesnes finansines išmokas, daugiau išlygų.

Vėl vyko loterija

Kaip ir pernai sąrašai pagal regionus buvo sudaromi naudojant kompiuterių programą. Šį procesą stebėjo 10 visuomenės atstovų, kurie siekė užtikrinti, kad atrankos procedūra būtų skaidri ir objektyvi.

Tiesa, neišvengta nesusipratimų. Krašto apsaugos ministerija dar šiandien, pirmadienį, pranešė, kad dėl techninės ir žmogiškosios klaidos į Vilniaus regiono 2016 m. šaukimo sąrašą nepateko naujai įsteigtų Trakų, Ignalinos ir Šalčininkų karo prievolės teritoriniams padaliniams priskirti karo prievolininkai. Šie padaliniai buvo įsteigti 2016 m. sausio 1 d.

Dėl to Krašto apsaugos ministerijoje skubiai sušauktas 2016 m. šaukimo organizavimo komisijos ir visuomenės stebėtojų, dalyvavusių sausio 7 d. sudarant šaukimo sąrašus, posėdis, kurio metu nuspręsta pakoreguoti Vilniaus regiono sąrašą. Galiausiai jame atsirado 836 naujos pavardės.

„Posėdžio dalyviai priėmė sprendimą taisyti klaidą ir koreguoti tik vieną sąrašą, kuris ir buvo klaidingas, Vilniaus regiono. Reikia pabrėžti, kad po pakartotinai atlikto Vilniaus regiono sąrašo koregavimo praktiškai niekas nesikeitė. Tik Vilniaus regiono ir kitų 5 regionų sąrašai sutrumpėjo, nes išsibraukė dalis prievolininkų, kurie buvo žemiausiose sąrašo vietose. Žalos praktiškai nėra, niekas sąrašų nekeitė, niekas jų nematė“, – sakė komisijos pirmininkas KASP vadas plk. Arturas Jasinskas.

Skelbia šauktinių sąrašą
© KAM nuotr.

Kas šiemet nauja?

Šaukimo nurodymai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą nuo šiandien, pirmadienio, karo prievolininkams bus pradėti siųsti registruotu paštu.

Skirtingai nei 2015 m., šaukimo nurodymai šiemet bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru.

Šaukimus gavę jaunuoliai nurodytą dieną turės atvykti į laiške įvardytus Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Vėliau, patikslinus anketinius duomenis, karo prievolininkai bus organizuotai siunčiami į Karinę medicinos ekspertizės komisiją įvertinti jų sveikatą.

Skelbia šauktinių sąrašą
© KAM nuotr.

Tarnauti pradės balandį

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2016 m. metinį šaukimo planą pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės 2016 m. balandžio 4 d., paskutinieji – spalį.

Dalis jų devynių mėnesių tarnybą pradės Mokomajame pulke, kur tarnaus 3 mėnesius, o kitus šešis tarnybą tęs priskirtame dalinyje; kita dalis – visus tarnybos mėnesius tarnaus priskirtame kariuomenės dalinyje.

2015 m. į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pristatyta 3010 karių, iš jų 2133 savanoriai ir 877 – į 2015 m. šaukimo sąrašus patekę ir norą tarnybą pirmumo tvarką atlikti pareiškę karo prievolininkai.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsme. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Šauktiniams suteikiamos socialinės garantijos:

Garantuojama darbo vieta, eitos pareigos ar studijų vieta;

Darbdaviams 6 mėn. kompensuojamas mokamas darbo užmokestis;

Kompensuojama iki 50% studijų kainos;

Pirmenybė priimant į statutinio valstybės tarnautojo pareigas;

Mokamos išmokos, draudžiami pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu;

Aprūpinami apranga, maistu, gyvenamąja patalpa, suteikiamos atostogos, apmokamos kelionės namo išlaidos, kompensuojama nuosavo ar nuomojamo būsto komunalinių išlaidų dalis, kuria karys nesinaudoja.

Esate sąraše? O gal į jį pateko jūsų pažįstamas? Prašome Jūsų – pasidalinkite mintimis apie tai, kaip dabar pasikeis šauktinių gyvenimas. O gal žinote tų, kurie džiaugiasi patekę į sąrašus? Pasidalinkite! Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.