aA
Lenkijos užsienio reikalų ministerija kviečia Europos Sąjungos atstovą Varšuvoje pasiaiškinti dėl Europos komisijos narių Franso Timmermanso ir Guentherio Oettingerio pareiškimų, griežtai kritikuojančių naujos Lenkijos vyriausybės politiką.
Witoldas Waszczykowskis
Witoldas Waszczykowskis
© AFP/Scanpix

Europos Sąjungos atstovas penktadienį kviečiamas draugiško pokalbio, sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis. Europos Komisija sausio 13-ąją turi svarstyti naujus Lenkijos įstatymus dėl Konstitucinio tribunolo ir visuomeninės žiniasklaidos reformų.

Šįkart Bethoveno „Odė džiaugsmui“ – protestas. Lenkijos visuomeninis radijas ją groja kas valandą protestuodamas prieš visuomeninio transliuotojo reformą, kurios įstatymo prezidentas dar nepasirašė.

„Mes atspindėjome nuomonių įvairovę – kairiųjų, dešiniųjų partijų, liberaliųjų, neoliberaliųjų, viduriniosios klasės, konservatorių, dabar liks viena tiesa. Tai bus ne žurnalistika, o propaganda“, – teigia Lenkijos radijo pirmosios programos vadovas Kamilas Dąbrowas.

Tūkstančiai žmonių įvairiuose šalies miestuose išėjo į gatves protestuoti ir prieš visuomeninio transliuotojo, ir prieš konstitucinio tribunolo reformą, bet Lenkijos diplomatijos vadovas piktinasi, kad naujos vyriausybės politiką kritikuojantys Europos aukštieji pareigūnai vadovaujasi ne dokumentais, o žiniasklaidos pranešimais, todėl kviečia Europos Sąjungos atstovą Varšuvoje draugiškai pasikalbėti.

„Norime paklausti, nes nelabai suprantame tų pareiškimų Lenkijos vyriausybės atžvilgiu. Gal Europos Sąjungos pasiuntinys žino apie naujas procedūras Europos Sąjungoje, kai vadovaujamasi megafono diplomatija“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis

Europos Komisija sausio 13-ąją svarstys, ar Lenkijoje laikomasi įstatymo viršenybės ir Europos vertybių. Netrukus po to Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda turi vykti vizito į Briuselį, kur susitiks su Europos vadovų tarybos pirmininku Donaldu Tusku, buvusiu Lenkijos premjeru ir prezidento partijos varžovės Piliečių platformos lyderiu, taip pat NATO generaliniu sekretoriumi.

www.lrt.lt