aA
JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) pirmą kartą ketina atskleisti, kokia plati ir aktyvi buvo jos veikla Čilėje, kur ji bendradarbiavo su pučą rengusiais sąmokslininkais, melagingos propagandos skleidėjais ir samdomais žudikais.
Trečiadienį ši agentūra savo tinklalapyje turėjo paskelbti pranešimą, kurio reikalavo JAV Kongresas. Jame pripažįstama, kad 1970 metų spalį CŽV rėmė bandymą pagrobti Čilės kariuomenės vadą. Tai buvo dalis sąmokslo, kuriuo siekta neleisti Čilės kongresui patvirtinti marksistinių pažiūrų vadovo Salvadoro Allende (Salvadoro Aljendės) prezidentu.

Pagrobimas žlugo, bet generolas Rene Schneideris (Renė Šneideris) buvo sužeistas ir po dviejų dienų mirė. Tą pačią dieną S. Allende buvo patvirtintas prezidentu.

CŽV sako iš anksto žinojusi apie 1973 metų sąmokslą, kai S. Allende buvo nuverstas, tačiau tiesiogiai jame nedalyvavusi. Pranešime teigiama, kad agentūra negalėjo žinoti, jog S. Allende atsisakys galimybės saugiai išvykti, kai jo būstinė buvo atakuojama, ir žus.

Pasak pranešimo, nėra įrodymų, jog CŽV būtų norėjusi R. Schneiderio mirties už atsisakymą dalyvauti 1970 metų sąmoksle, kurio tikslas buvo neleisti S. Allende tapti prezidentu. Tiesa, jame pripažįstama, kad CŽV pritarė sumanymui pagrobti R. Schneiderį ir vėliau sumokėjo 35 tūkst. dolerių (140 tūkst. litų) grupuotei, sužlugdžiusiai pagrobimą, kuris baigėsi generolo mirtimi.

CŽV atstovė spaudai Anya Guilsher (Anja Gilšer) pareiškė, kad CŽV pranešime kalbama apie svarbiausius klausimus, susijusius su CŽV veikla Čilėje tiek per 1970 metų, tiek per 1973 metų pučą. "Mes žinojome apie 1973 metais rengtą pučą, bet jo nekurstėme", sakė atstovė.

Ateinančiomis savaitėmis bus paskelbta daugiau CŽV bylų ir kitų dokumentų apie Čilę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.