„Kadangi šitas klausimas aktualus ir svarbus Vyriausybei, galėčiau pakomentuoti paprasčiausiai, kad „Vilniaus energija“ metus pabaigia taip pat kaip ir pradėjo - keistomis manipuliacijomis perkant kurą. Vertinu tai, kaip nekorektišką elgesį. Metų pradžioje „Vilniaus energija“ delsė sudaryti sutartį dėl pigesnių dujų pirkimo, daugiau nei mėnesį buvo perkamos dujos brangesne kaina. Vėliau paaiškėjo, kad biokuras, kuris buvo perkamas iš susijusios įmonės „Bionovus“ už išpūstą kainą, už biokurą mokėta beveik pusantro karto daugiau nei biržoje“, - antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras.

Algirdas Butkevičius

Pasak premjero, nuo kitų metų įsigaliojus naujai suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymui, tokių manipuliacijų turėtų nebelikti.

„Manau, kad tos manipuliacijos šiais metais jau baigėsi, nes Vyriausybės pateiktam įstatumui dėl SGD terminalo Seime buvo pritarta ir jau nuo ateinančių metų visos manipuliacijos yra uždraustos ir tas nesikartos“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Premjero teigimu, didindama šilumos kainą gruodžio mėnesiui „Vilniaus energija“ manipuliuoja iš SGD terminalo įsigytu dujų kiekiu.

„Aiškiai reikia pabrėžti, kad gruodžio mėnesį ta kaina, kuri yra padidėjusi, ji yra lyginama su lapkričio mėnesį buvusia šilumos kaina. Aišku, lapkričio mėnesį ir spalio mėnesį kaina buvo sumažinę dėl to, kad dujų suvartojimas iš SGD terminalo spalio mėnesį buvo sumažintas,(...) o gruodžio mėnesį jie tą kiekį padidino“, - aiškino A.Butkevičius.

Ministro pirmininko teigimu, šių metų gruodį, palyginti su praėjusių metų gruodžiu, šilumos kaina vilniečiams yra sumažėjusi 2,3 procento.

„Mes negalim leisti daryti tokių netolygių planavimų, įvairiausių kainų disproporcijų atsiradimo atskirais mėnesiais ir visa tai vėliau turi apmokėti mūsų vartotojai“, - pridūrė premjeras.

„Vilniaus energija“ praėjusį ketvirtadienį pranešė, kad gruodį šilumos kaina išaugs 26 proc iki 6,33 cento, nes įmonė spalį pirko 3 kartus daugiau dujų iš SGD terminalo. Bendrovė tai aiškino tuo, jog metų pradžioje ji suplanavo per mažai dujų šiemet nupirkti iš „Lietuvos dujų tiekimo“, o jų pritrūkusi, mėnesį laukė Viešųjų pirkimų tarnybos leidimo pirkti papildomai dujų. Be to, bendrovė spalį planiniam remontui išjungė biokuro katilinę, dėl ko dujų vartojimas dar išaugo.

Energetikos ministras Rokas Masiulis tokius veiksmus pavadino manipuliacija ir bandymu kompromituoti SGD terminalą. Tyrimą atliekančios Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė teigė įtarianti, kad bendrovė dalį elektros gamybos sąnaudų galėjo perkelti šilumos vartotojams.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė „Vilniaus energijos“ kainų branginimą taip pat vertino kaip dar vieną manipuliaciją. Anot šalies vadovės, Kainų komisija ir Vilniaus savivaldybė turi atidžiai įvertinti bendrovės veiklą.

Pati „Vilniaus energija“ atmeta kaltinimus ir teigia, kad sąnaudos nebuvo perkeltos neteisėtai, o tai, kad spalį įsigyta daugiau SGD, metinės šilumos kainos nedidina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)