Kaip DELFI paaiškino advokatas Vilius Martišius, pagal galiojantį NT mokesčio įstatymą, fiziniai asmenys šį mokestį privalo mokėti už nuosavybės teise jiems priklausančius ir jų įsigyjamus gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinius ar patalpas, žuvininkystės statinius ir inžinerinius statinius, kurių bendra vertė viršija 220 tūkst. eurų.

Tai reiškia, kad jeigu žmogus turi tokios paskirties nekilnojamojo turto, kurio vertė yra, pavyzdžiui, 250 tūkst. eurų, jis privalo deklaruoti ir sumokėti nekilnojamojo turto mokestį nuo 30 tūkst. eurų.

„Tačiau asmenims, kurie laikomi šeimos nariais, nuosavybės teise priklausantis ar jų įsigyjamas NT apmokestinamas kartu su kitų šeimos narių turtu, skaičiuojant bendrą viso turto vertę. Pavyzdžiui, jeigu fizinis asmuo turi nekilnojamojo turto, kurio vertė yra 200 tūkst. eurų, o likę jo šeimos nariai turi turto, kurio vertė – 100 tūkst. eurų, visi kartu jie vis tiek privalo deklaruoti ir sumokėti NT mokestį nuo 80 tūkst. eurų“, – komentare DELFI dėstė V. Martišius.

Tačiau KT šių metų rugsėjo 22 dieną konstatavo, kad NT mokesčio įstatymo nuostata, pagal kurią šeimos narių NT apmokestinamas visas bendrai, taikant tokią pačią turto neapmokestinamąją vertę, kaip ir vieno fizinio asmens turtui, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam asmenų lygiateisiškumo principui ir nuostatoms, kuriomis šeimai, motinystei, tėvystei ir vaikystei užtikrinama valstybės apsauga ir globa.

Taigi, remiantis KT nutarimu, tos pačios šeimos nariai už kiekvieno jų atskirai valdomą turtą dabar turi mokėti savarankiškai.

„Taip išeina, kad už 2015 metus jie nebeturi mokėti, jei kiekvieno iš jų turtas neviršija 220 tūkst. eurų. Tas mokestis jiems nebetaikomas, tačiau pats įstatymas kol kas dar nepakeistas“, – sakė advokatas.

Jis taip pat pažymėjo, kad jeigu Seimas nespėtų NT mokesčio įstatymo pakeisti iki gruodžio 15 dienos, o taip greičiausiai ir bus, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) negalės iš gyventojų reikalauti sumokėti daugiau, nei nustatė KT.

Susimokėti reikia

DELFI Finansų ministerijos pasiteiravus, kada planuojama Seimui pateikti atitinkamų įstatymų pakeitimus, Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Šniukas informavo, kad NT mokesčio įstatymo nuostata, pagal kurią apmokestinant fizinių asmenų ne komercinės paskirties nekilnojamąjį turtą atsižvelgiama į bendrą visų šeimos narių valdomo turto vertę, po KT nutarimo galioti nustojo automatiškai.

Tai nurodo Konstitucijos 107 straipsnis, kuriame numatyta kad Lietuvos Respublikos įstatymas (ar jo dalis) arba kitas Seimo aktas (ar jo dalis), Respublikos Prezidento aktas, Vyriausybės aktas (ar jo dalis) negali būti taikomi nuo tos dienos, kai oficialiai paskelbiamas KT sprendimas, kad atitinkamas aktas (ar jo dalis) prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

KT sprendimai klausimais, kuriuos Konstitucija priskiria jo kompetencijai, yra galutiniai ir neskundžiami.

„Gyventojai nekilnojamojo turto mokestį už 2015 metus turės sumokėti iki šių metų gruodžio 15 dienos – dėl KT nutarimo nesikeičia nei pareiga sumokėti šį mokestį, nei galutinė jo sumokėjimo data“, – rašoma Finansų ministerijos atsiųstame atsakyme.

Savo ruožtu VMI komunikacijos vadovas. Darius Buta DELFI atsiųstame atsakyme nurodė, kad jie neturi vykdyti sprendimų, pagrįstų teisės aktais, kurie pripažinti prieštaraujančiais Konstitucijai ar įstatymams, jeigu tokie sprendimai nebuvo įvykdyti iki atitinkamo KT nutarimo įsigaliojimo.

Kitaip tariant, NT mokesčio įstatymo dalis dėl šeimos narių valdomo turto apmokestinimo bendrai nebegalioja nuo 2015 metų rugsėjo 22 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)