aA
Egipto į Rusiją skridęs keleivinis lėktuvas sudužo ties Sinajumi, praneša BBC.
Rusijos lėktuvo katastrofos vieta
Rusijos lėktuvo katastrofos vieta
© Scanpix

Kaip praneša Reuters, iš Šarm el Šeicho į Sankt Peterburgą skridusiame lėktuve, kuris dingo iš radarų, buvo 217 keleivių ir 7 įgulos nariai, iš kurių didžioji dalis - Rusijos turistai. Naujausiais duomenimis, tarp keleivių buvo 138 moterys, 62 vyrai ir 17 vaikų nuo 10 mėnesių iki 17 metų amžiaus.

BBC praneša, kad lėktuve buvo trys Ukrainos piliečiai, visi kiti - Rusijos piliečiai.

Skelbiamas žuvusiųjų sąrašas.

Išgyvenusiųjų nėra

Egipto valdžios atstovai pranešė, kad per Rusijos lėktuvo katastrofą Sinaujaus pusiasalyje išgyvenusių nėra, praneša „RIA Novosti“.

Taip pat paaiškėjo, kad lėktuvo pilotas informavo apie techninius nesklandumus oro uosto dispečerius ir prašė leidimo leistis avariniu būdu Šiaurės Sinajaus oro uoste El Ariše.

Prieš tai buvo skelbiama, kad ekstremalių situacijų tarnybos darbuotojas papasakojo „Reuters“, kad dar yra vilties, jog yra išgyvenusiųjų: į lėktuvo katastrofos vietą atvykę gelbėtojai iš po nuolaužų girdėjo žmonių balsus.

Sky News Arabia“ skelbia, kad numanoma lėktuvo katastrofos priežastis – lėktuvo variklio gedimas ir valdymo kontrolės praradimas. Lėktuvas perlūžo į dvi dalis.

Tragiški vaizdai

Vėliau „Reuters“ išpublikavo detalesnį telefoninio pokalbio su gelbėtoju, paprašiusiu nenurodyti jo vardo ir pavardės, tekstą.

„Dabar matau tragišką vaizdą. Labai daug žuvusiųjų ant žemės, daugelis iš jų vis dar prisegti prie sėdynių. Lėktuvas skilo į dvi dalis, mažesnė užpakalinė dalis sudegė, didesnioji įsirėžė į uolą. Išėmėme apie 100 kūnų, likę dar viduje“.

Airbus A-321
Airbus A-321
© Scanpix

Iš pradžių - prieštaringos žinios

Reuters skelbė, kad pradėta lėktuvo paieškos operacija, o agentūros šaltiniai teisėsaugos organuose patvirtino, kad lėktuvas dingo. Tačiau netrukus Egipto nelaimių oro erdvėje tarnybos vadovas pranešė, kad į Rusiją skrendantis dingęs keleivinis lėktuvas saugiai paliko Egipto oro erdvę ir užmezgė kontaktą su Turkijos judėjimo oro erdvėje kontrolės tarnyba.

„Rusų oro linijos mums pranešė, kad šis Rusijos lėktuvas, su kuriuo prarastas kontaktas, yra saugus, jis susisiekė su Turkijos judėjimo oro erdvėje kontrolės tarnyba ir šiuo metu skrenda virš Turkijos teritorijos“, - informavo Egipto nelaimių oro erdvėje tarnybos vadovas Aymanas al Muqaddamas.

Tuo tarpu „Ria Novosti“ skelbė, kad Egipto karinė aviacija aptvėrė lėktuvo katastrofos vietą ir tikėtina, kad rastos lėktuvo nuolaužos yra Rusijos keleivinio lėktuvo.

Rusų keleivinio lėktuvo nuolaužos spalio 31 d. aptiktos Egipte, Sinajaus pusiasalyje, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“

Buvo pranešama, kad Egipto saugumo pajėgos apžiūrėjo lėktuvo katastrofos vietą, iš Sinajaus pusiasalio šiaurinėje dalyje esančio Arišo miesto išsiųsta 20 greitosios pagalbos automobilių katastrofos aukoms evakuoti.

Egipto premjeras žinią patvirtino

Egiptas patvirtino, kad rusų keleivinis lėktuvas sudužo centrinėje Sinajaus pusiasalio dalyje.

Oficialiame Egipto ministro pirmininko administracijos pranešime teigiama apie krizei dėl įvykusios katastrofos spręsti suformuotą komitetą.

Remiantis naujienų agentūros „Ria Novosti“ pateikiama informacija, nukritęs lėktuvas – Rusijos oro linijų „Kogalymavia“ orlaivis „Airbus A321“.

„Šiandien 6 val. 51 min. (Maskvos, 5 val. 51 min. Lietuvos laiku) iš Šarm aš Šeicho išskrido 9268-ojo reiso lėktuvas А-321 į Sankt Peterburgą. Pagal preliminarius duomenis, 7 val. 14 min. (6 val. 14 min.) ryšys su lėktuvu nutrūko, o orlaivio žyma dingo iš radiolokatorių ekranų. Nuo to laiko jis neatnaujino ryšio ir nepasirodė radaruose“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos civilinės aviacijos valdybos „Rosaviacija“ atstovas Sergejus Izvolskis.

Rusija aiškinasi dėl jos keleivinio lainerio dingimo

Rusijos ambasada Egipte tikrina informaciją apie oro bendrovės „Kogalymavia“ keleivinį lėktuvą, kuris, kaip įtariama, sudužo Sinajaus pusiasalyje pakeliui iš Raudonosios jūros kurorto Šarm el Šeicho į Sankt Peterburgą, skraidindamas 224 žmones, šeštadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Rusijos ambasados Egipte darbuotojai aiškinasi padėtį dėl Rusijos oro bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo. Kai tik bus gauta patikslinta informacija, ji bus perduota žiniasklaidai“, – M.Zacharova parašė savo „Facebook“ paskyroje.

Radijas „Govorit Moskva“, cituodamas vieną Rusijos ambasados Egipte šaltinį, pranešė, kad tame laineryje buvo tik Rusijos piliečiai.

Tuo tarpu portalas „Flightradar24“, skelbiantis informaciją apie skrydžius visame pasaulyje, nurodė, kad „Kogalymavia“ 9268-ojo reiso lėktuvas „Airbus А-321“, pakilęs iš Šarm el Šeicho, pradėjo staigiai žemėti, nusileido į 1,5 km aukštį ir galiausiai dingo iš radarų ekranų.

Tinklalapis pabrėžė kol kas negavęs patvirtinimo, kad lėktuvas sudužo.

Aptiko lėktuvo nuolaužas

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, gelbėtojai Egipte į Pietus nuo didžiausio Šiaurės Sinajaus provincijos Arišo miesto aptiko sudužusio rusų lėktuvo nuolaužas.

Šaltiniai teigia, kad lėktuvas visiškai sudužęs, labiausiai tikėtina, kad išgyvenusiųjų per katastrofą nėra.

Katastrofos priežastis gali būti techninis gedimas

Egipto aviacijos pareigūnai viena Rusijos keleivinio lėktuvo sudužimo Sinajuje versijų mini techninį gedimą.

Bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo kapitonas netrukus po starto pranešė apie techninį gedimą ir prašė leisti pakeisti maršrutą, pranešė britų laikraštis „Mirror“, dar pridurdamas, kad nežinoma, ar maršrutas buvo pakeistas. Ore lėktuvas išbuvo 25 minutes.

Rusijos keleivinis lėktuvas nukrito Hasanos rajone, į pietus nuo Arišo Sinajaus pusiasalyje, pranešė šeštadienį Civilinės aviacijos ministerija.

Lėktuvas skrido 31 tūkst. pėdų (apie 9,5 km) aukštyje, kai išnyko iš radaro, sakoma ministerijos pranešime.

Pasak vieno pareigūno, atvykusio į nelaimės vietą, lėktuvas visiškai sudužęs; gyvųjų nėra. Dėl kalnuotos vietovės ir nepalankių oro sąlygų, paieškos grupėms nelengva veikti.

Anot Egipto saugumo tarnybos, nėra duomenų, kad lėktuvas būtų buvęs numuštas.

V. Putinas pareiškė užuojautą per lėktuvo katastrofą žuvusiųjų artimiesiems

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė nuoširdžią užuojautą per „Kogalymavia“ lėktuvo katastrofą Egipte žuvusiųjų artimiesiems, pranešė šeštadienį Kremliaus spaudos tarnyba.

V. Putinas pavedė Nepaprastųjų situacijų ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerijai nedelsiant organizuoti pagalbą žuvusiųjų artimiesiems.

Prezidentas taip pat nurodė vyriausybės vadovui Dmitrijui Medvedevui sudaryti valstybinę komisiją, kuri tirtų šią katastrofą.

Rusija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl oro bendrovės „Kogalymavia“ lainerio katastrofos

Rusijos tyrimų biuras pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl oro bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo „Airbus A-321“, skridusio iš Egipto į Sankt Peterburgą, katastrofos Sinajaus pusiasalyje, šeštadienį pranešė biuro atstovas Vladimiras Markinas.

„Pagal preliminarius duomenis, lėktuvas pakilo iš Šarm aš Šeicho oro uosto šiandien 6 val. 51 min. (vietos ir Lietuvos laiku) skristi į Sankt Peterburgą, o maždaug po 23 minučių ryšys su juo nutrūko. Lėktuve buvo 217 keleivių ir septyni įgulos nariai“, – V.Markinas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Šios aviakatastrofos tyrimui sudaryta operatyvinė tyrėjų grupė“, – nurodė V. Markinas, pridūręs, kad specialiu Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) organizuotu reisu į Egiptą išsiųsta patyrusių ekspertų komanda.

„Jie veiks koordinuodami darbą su kompetentingomis institucijomis ir kartu su Egipto Respublikos atstovais, pagal nacionalinės ir tarptautinės teisės normas“, – aiškino atstovas.

Nepaprastųjų situacijų ministro pavaduotojas Vladimiras Stepanovas sakė, kad tyrėjai išskris į Egiptą penkiais ministerijos lėktuvais 16 val. Maskvos (15 val. Lietuvos) laiku.

„Planuojama išskristi 16 val. iš Ramenskojės oro uosto. Paruošti išskristi trys Il-17, An-148 ir Be-200“, – V.Stepanovas sakė per posėdį Nepaprastųjų situacijų ministerijoje.

Viceministras nurodė įkurti psichologų grupę, kuri oro uoste teiks pagalbą sudužusiu lėktuvu skridusių žmonių artimiesiems.

Lietuvos vadovai pareiškė užuojautą V. Putinui dėl lėktuvo katastrofos

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškė užuojautą dėl keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje.

„Jūsų Ekscelencija, savo ir visos Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą dėl daugybės žmonių gyvybių pareikalavusios Jūsų šalies lėktuvo katastrofos. Linkiu stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems“, - rašoma D. Gybauskaitės užuojautoje, pranešė Prezidentūra.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius taip pat pareiškė užuojautą dėl daugybės žmonių gyvybes nusinešusios Rusijos lėktuvo katastrofos Egipte.

„Savo ir Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems ir visiems Rusijos žmonėms. Šią sunkią akimirką išgyvename kartu su jumis. Linkime stiprybės žuvusiųjų šeimoms“, – sako L. Linkevičius.

Skelbia gedulą

Rusijos prezidentas V.Putinas paskelbė vienos dienos nacionalinį gedulą dėl oro bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo, kuriuo skrido 227 žmonės, katastrofos Egipte, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Per aviacijos katastrofą, įvykusią 2015 metų spalio 31 dieną Egipto Arabų Respublikoje žuvo daug žmonių, – sakoma prezidento įsake. – Reikšdamas sielvartą dėl žuvusiųjų ir užjausdamas jų šeimas bei artimus žmones, nutariu ... paskelbti 2015 metų lapkričio 1-ąją gedulo diena Rusijos Federacijoje.“

Sekmadienį Rusijoje vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo, kultūros įstaigoms ir transliuotojams rekomenduota atšaukti pramoginio pobūdžio laidas ir renginius.

V. Putinas taip pat įpareigojo Vyriausybę imtis priemonių, kad būtų suteikta būtina pagalba žuvusiųjų šeimoms.

Pažadėta išmokėti po 1 milijoną rublių kompensacijas žuvusiųjų šeimoms.

Egipto gelbėjimo komanda rado sudužusio lėktuvo juodąją dėžę

Egipto pareigūnai aptiko sudužusio Rusijos lėktuvo juodąsias dėžes, saugančias visą skrydžio informaciją, šeštadienio popietę pranešė saugumo šaltiniai, skelbia „Reuters“.

Pranešama, kad Egipto paieškos ir gelbėjimo tarnybos vietoje, kurioje sudužo Rusijos lėktuvas, rado daugiau kaip 150 žmonių kūnų.

Su „Islamo valstybe“ susijusi grupuotė Egipte tvirtina numušusi Rusijos lainerį

BNS praneša, kad Egipte veikianti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ susijusi grupuotė pareiškė numušusi Rusijos lėktuvą, šeštadienį sudužusį Sinajaus pusiasalyje, kur džihadistai dažnai puldinėja vyriausybės pajėgas.

„Kalifato kariams pavyko numušti Rusijos lėktuvą Sinajuje“, – sakoma pranešime, išplatintame socialiniuose tinkluose.

Tačiau Rusijos valdžios atstovai paneigė šią versiją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.