aA
Naujasis JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas, anksčiau vadintas Respublikonų partijos „jaunuoju ginklu“, yra konservatyvių pažiūrų veikėjas, įgijęs „moksliuko“ reputaciją ir akivaizdžiai turintis didelių politinių ambicijų.
Paulas Ryanas
Paulas Ryanas
© AP/Scanpix

Devynias kadencijas Viskonsinui atstovavęs 45 metų politikas, kuris žadėjo užimti svarbiausią postą Kongrese tik tuo atveju, jeigu jam pavyks suvienyti susiskaldžiusius respublikonus, gavo 236 balsus 435 vietų rūmuose ir tapo trečiuoju pagal rangą JAV pareigūnu po prezidento ir viceprezidento. Jis yra jauniausias Atstovų Rūmų pirmininkas nuo 1869 metų.

Charizmatiškas, jaunatviškos išvaizdos trijų vaikų tėvas tuojau po balsavimo paragino Atstovų Rūmus grįžti prie „įprastos tvarkos“, o tai yra gera žinia ne vien demokratų mažumai, bet ir eiliniams konservatoriams, kurie jautėsi marginalizuojami P.Ryano pirmtako.

„Būkime atviri: (Atstovų) Rūmai yra suskeldėję. Mes ne sprendžiame problemas, o jas didiname. Ir aš nesu suinteresuotas kaltųjų paieška, – P.Ryanas sakė įstatymų leidėjams, kai laimėjo rinkimus. – Mes nesuvedinėsime sąskaitų. Mes švariai nuvalysime lentą.“

P.Ryanui iškovojus pergalę, šis konservatyvių pažiūrų veikėjas stoja prie Atstovų Rūmų vairo itin svarbiu laikotarpiu – po kelerius metus trukusių respublikonų vidinių rietenų ir abiejų pagrindinių partijų nesutarimų išprovokuotų valstybės gyvenimo trikdžių, dėl kurių Kongresą šiuo metu palankiai vertina tik apie 9 proc. amerikiečių.

„Ant mūsų pečių – didelė našta“, – perspėjo jis.

Dirbdamas Kongrese P.Ryanas buvo labiausiai susitelkęs į du uždavinius: sumažinti federalines išlaidas ir eliminuoti biudžeto deficitą.

„Kova, kurioje dalyvaujame – ir dėl to nesuklyskite – yra individualizmo kova prieš kolektyvizmą“, – žurnalas „The New Yorker“ citavo P.Ryano 2005 metais pasakyta kalbą laisvosios rinkos kapitalizmo filosofijos tribūnės Ayn Rand sekėjams.

Radikalūs P.Ryano pasiūlymai kai kada sukeldavo nerimą netgi jo partijos nariams – ypač raginimas privatizuoti socialinio draudimo pensijų sistemą ir senjorų sveikatos priežiūros programą „Medicare“, kurios abi amerikiečiams pusę šimtmečio atrodė šventos ir neliečiamos.

Vis dėlto per ilgiau negu dešimtmetį darbo Kongrese P.Ryanas ilgainiui pelnė pravardę „Ponas Biudžetas“ tarp respublikonų ir „Ponas Griežtas Taupymas“ – tarp demokratų.

Jo politinis potencialas atrodė pakankamas, kad respublikonas Mittas Romney (Mitas Romnis) pasirinktų jį savo kampanijos partneriu per 2012 metų prezidento rinkimus, pabrėždamas, jog „dėl savo energijos ir vizijos Paulas Ryanas tapo Respublikonų partijos intelektiniu lyderiu“.

Šeimos žmogus

Paulas Davisas Ryanas gimė 1970 metų sausio 29 dieną Džeinsvilio miestelyje Viskonsino valstijoje, kur gyveno penkios iš airių emigrantų kilusios jo katalikiškos šeimos kartos.

Jis tebegyvena tame pačiame rajone, kuriame užaugo, ir kiekvieną savaitgalį grįžta iš Vašingtono pas savo žmoną Janną ir tris vaikus.

Vidurinėje mokykloje jis tapo klasės seniūnu, laimėjęs savo pirmuosius rinkimus.

1988 metais jis išvyko studijuoti į Majamio universitetą Ohajuje, kur toliau gilinosi į ekonomikos teoriją ir politologiją. Būdamas studentas, jis pasisiūlė savanoriu pagalbininku per Kongreso rinkimų kampaniją. Įdomu, kad Ohajo politikas Johnas Boehneris, kuriam anuomet padėjo P.Ryanas, vėliau tapo Atstovų Rūmų pirmininku, o dabar perleido savo postą jaunajam veikėjui.

1992-1997 metais P.Ryanas dirbo Vašingtone vieno respublikono senatoriaus padėjėju, taip pat rašė kalbas organizacijai „Empower America“, įkurtai įtakingo konservatyviosios stovyklos politiko Jacko Kempo, tapusio jaunojo P.Ryano mentoriumi.

Vėliau P.Ryanas grįžo į Viskonsiną, kur 1998 metais buvo lengvai išrinktas į Atstovų Rūmus, būdamas 28 metų.

Dabar jau devintą kadenciją Kongrese dirbantis P.Ryanas greitai pelnė pagarbą konservatyviuosiuose sluoksniuose.

Jis tapo nacionalinės politikos žvaigžde, kai tapo M.Romney kampanijos partneriu 2012 metais. P.Ryanas tuo metu buvo Atstovų Rūmų biudžeto komiteto pirmininkas ir perskaitė oficialų atsakymą į B.Obamos metinį pranešimą 2011 metų pradžioje – tuojau po to, kai respublikonai perėmė kontrolę žemesniuose Kongreso rūmuose.

Sveikos gyvensenos apologetas

P.Ryanas yra sveiko gyvenimo būdo entuziastas, pagarsėjęs tuo, kad uoliai laikosi mankštos režimo P90X, reikalaujančio didelės ištvermės. Jo puiki fizinė forma buvo liaupsinama žiniasklaidos, ypač per rinkimų kampaniją su M.Romney.

Naujasis Atstovų Rūmų pirmininkas yra prisipažinęs, kad vertina kai kuriuos gyvenimo malonumus. Šeima jam svarbiausia, bet jis taip pat yra prisiekęs medžiotojas ir žvejys, mėgstantis medžioti lanku ir strėlėmis.

P.Ryanas padėjo atrasti sportą savo dukrai, o per 2011 metų Kalėdas, kai ji buvo dešimtmetė, padovanojo jai pirmąjį šautuvą „Remington“.

Diskutuodamas apie daugelį opių politinių klausimų P.Ryanas laikosi griežtai konservatyvios pozicijos ir yra nusistatęs prieš abortus bei gėjų santuokas.

Dabar jo laukiantis pagrindinis iššūkis – suvaldyti chaotišką respublikonų stovyklą prieš 2016 metų prezidento rinkimus ir vėliau. Ideologui P.Ryanui teks tapti veiksmo žmogumi, mėginant sutaikyti abu Respublikonų partijos sparnus – pagrindinio srauto nuosaikiuosius ir griežtosios linijos „Arbatėlės“ frakcijos radikalus.

P.Ryanas dvejojo, ar jam verta imtis Atstovų Rūmų pirmininko pareigų, suvokdamas, kad su tuo darbui susiję keblumai gali aptemdyti jo nepriekaištingą politinę reputaciją.

Tačiau jis taip pat apsvarstė, kokie būtų sprendimo „nežengti į priekį“ padariniai. Duodamas vieną interviu praeitą savaitę jis pripažino būgštaujantis, kad „kurią nors dieną mano vaikai paklaus: „Kai tiek daug buvo pastatyta ant kortos, kodėl nepadarei visko, ką galėjai? Kodėl neatsistojai ir nekovojai dėl mano ateities, kai turėjai galimybę?“

„Nei vienas iš mūsų nenorėtų išgirsti tokio klausimo“, – pabrėžė P.Ryanas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.