aA
Sirijos konflikto šalių pagrindiniai rėmėjai, įskaitant Iraną, ketvirtadienį vakare susirinko į derybas Austrijos sostinėje, kurios vadinamos paskutine galimybe išgelbėti tą Artimųjų Rytų šalį nuo sunaikinimo.
Sergejus Lavrovas, Johnas Kerry
Sergejus Lavrovas, Johnas Kerry
© AFP/Scanpix

JAV pareigūnai neprognozavo, kad Vienoje pavyks greitai susitarti dėl pereinamojo laikotarpio vyriausybės suformavimo, kuris atvertų kelią Sirijos prezidento Basharo al Assado pasitraukimui iš valdžios.

Vis dėlto netgi tuo atveju, jeigu JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry pavyktų įtikinti Saudo Arabijos ir Irano diplomatijos vadovus atsisėsti prie vieno stalo per pagrindinę derybų sesiją penktadienį, jis bus pasiekęs pažangą.

Prieš derybas J.Kerry susitiko su dviejų ištikimiausių B.al Assado sąjungininkių pasiuntiniais – Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu ir Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu, aplankęs juos viešbučiuose, kuriuose jie yra apsistoję.

„Dabar yra tinkamas laikas atvesti Iraną prie stalo“, – pabrėžė valstybės sekretorius, nesureikšmindamas kritikos, kad Teheranas užsitikrino vietą šiose derybose palaikydamas B.al Assado žiaurią karo taktiką.

Vėliau J.Kerry ir S.Lavrovas susitiko su Turkijos užsienio reikalų ministru Feridunu Sinirlioglu ir jo kolega Saudo arabijoje Adeliu al Jubeiru, kad aptartų penktadienio susitikimo darbotvarkę.

Prie šios pagrindinės grupės penktadienį prisidės Iranas ir apie tuzinas kitų grupių, suinteresuotų užbaigti jau ilgiau negu ketverius metus vykstantį karą, nusinešusį ketvirtį milijono žmonių gyvybių.

Vis dėlto priešakyje tikriausiai laukia dideli nesutarimai. Duodamas interviu Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC, A.al Jubeiras leido suprasti, kad Rijadas tvirtai laikosi požiūrio, jog B.al Assadas privalo greitai palikti savo postą.

„Jis išeis vykstant politiniam procesui arba bus pašalintas jėga“, – perspėjo A.al Jubeiras. Saudo Arabija aprūpina ginklais sukilėlių grupes, kovojančias su B.al Assado režimu.

Tuo tarpu Rusija ir Iranas leido suprasti, kad B.al Assadas turi teisę atlikti vaidmenį procese, kuris leistų suformuoti pereinamąją vienybės vyriausybę, o vėliau surenti rinkimus.

„Akivaizdu, kad mėginusieji išspręsti Sirijos krizę padarė išvadą, jog nedalyvaujant Iranui nebus įmanoma pasiekti racionalų sprendinį“, – M.J.Zarifo žodžius citavo Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Pasak Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“, S.Lavrovas sveikino M.J.Zarifo įtraukimą, sakydamas, kad dalyvaujant Iranui buvo sukurta „grupė, kuri iš tikrųjų yra reprezentatyvi“.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Saudo Arabija bei Turkija seniai nesutaria su B.al Assadą palaikančia Rusija ir Iranu, sprendžiant klausimą, ar Sirijos autoritarinis lyderis turi atsistatydinti, o jeigu taip – tai kada?

Tačiau pabėgėlių krizė ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ iškilimas privertė pasaulį iš naujo pažvelgti į konfliktą, kuris vis dar neatrodo rimstantis.

JAV pareigūnai reiškė atsargias viltis, kad derybų dalyviai susitars dėl pereinamojo proceso metmenų ir kad bus suplanuota, jog B.al Assadas turi pasitraukti, užleisdamas vietą laikinajam vienybės režimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.