aA
Kinijos karinio jūrų laivyno vadas perspėjo JAV dėl tolesnių provokacijų ginče dėl Spratlio salyno Pietų Kinijos jūroje.
Kinija perspėja JAV dėl karo
© Reuters/Scanpix

Priešingu atveju egzistuoja pavojus, kad net „mažas incidentas gali sukelti karą“, penktadienį vaizdo konferencijoje su kolega iš JAV admirolu Johnu Richardsonu pareiškė kinų admirolas Wu Shengli, informuoja agentūra „Reuters“.

JAV šią savaitę į dvylikos mylių zoną aplink Kinijos supiltas dirbtines salyno salas nusiuntė savo karo laivą. JAV ir kitos regiono valstybės šių salų nepripažįsta. Kinijos užsienio reikalų ministerija apkaltino JAV nelegaliu įsiveržimu į Kinijos vandenis. Wu Shengli pareiškė tikįs, kad tokie incidentai daugiau nepasikartos.

Salų grupė, į kurias pretenzijas reiškia ir Vietnamas bei Filipinai, yra prie vieno svarbiausių pasaulio laivybos maršrutų. Be to, spėjama, kad čia yra naftos ir gamtinių dujų išteklių.

Pekinas antradienį pasmerkė Jungtines Valstijas, kurių vienas karo laivas praplaukė netoli Kinijos dirbtinių salų strategiškai svarbioje Pietų Kinijos jūroje, sakydamas, kad tas žingsnis yra „grėsmė Kinijos suverenumui“.

Eskadrinis minininkas „USS Lassen“ „neteisėtai įplaukė“ į vandenis netoli tų salų, „negavęs Kinijos vyriausybės leidimo“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovo Lu Kango pranešime.

Kaip pranešama, „USS Lassen“ praplaukė už 12 jūrmylių (22 km) nuo bent vieno sausumos darinio, kurį Pekinas laiko savo teritorija ginčijamame Spratlio salyne.

Pagal tarptautinius įstatymus valstybės teritoriniai vandenys tęsiasi 12 jūrmylių nuo kranto linijos. Tačiau JAV ir kitos šalys argumentuoja, kad ši taisyklė negali būti taikoma dirbtinėms saloms.

Pastarasis žingsnis žymi reikšmingą paaštrėjimą ginče dėl teritorijų strategiškai svarbioje Pietų Kinijos jūroje. Pekinas reiškia teises į beveik visą jos akvatoriją – netgi į vandenis, esančius prie kitų valstybių krantų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.