aA
Grupės parlamentarų siūlymas nuo kitų metų biudžete rasti apie 18 mln. eurų ir 5 proc. padidinti pedagogų darbo užmokestį, tikriausiai bus neišgirstas - finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad tiek pakelti kitąmet mokytojų algas neįmanoma.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius
© DELFI / Tomas Vinickas

Rimanto Šadžiaus teigimu, esamas mokytojų atlyginimų dydis neleidžia pedagogų įtraukti į tą biudžetininkų sąrašą, kuriem reikia labiausiai kelti atlyginimus.

„5 proc., matyt, nėra realu“, - trečiadienį konservatorių frakcijos nariams teigė R.Šadžius.

„Prioritetas vis dėlto turėtų būti mažiausiai uždirbantys biudžetiniame sektoriuje - socialiniai, visuomenės sveikatos, ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kultūros darbuotojai“, - pridūrė ministras.

Pasak jo, gali pavykti 2-3 proc. padidinti mokytojų uždarbių augimą: „Matyt eitų šneka apie mėginimą surasti papildomus asignavimus prie mokinio krepšelio užtiktinti 2-3 proc. mokytojų atlyginimų augimą“.

Tačiau ministras pabrėžė, kad mokytojais reikia rūpintis ne tik biudžete jiems numatant daugiau lėšų algoms - tam reikia, kad ir patys pedagogai rastų, kaip pritaikyti savo jėgas privačiame sektoriuje pritraukiant Europos Sąjungos fondų lėšas

„Optimizuojant mokinių ir pedagogų santykį, suradus būdą paskatinti tuos žmones, kurie dabar dirba viešajame švietimo sektoriuje rasti pritaikymą savo jėgų pirmiausia privačiame sektoriuje, tam naudojant Europos Sąjungos lėšas, Europos socialinio fondo paramą, galima būtų sunormalizuoti mokytojų atlyginimus - bent trečdaliu padidinti, bet iš esamų resursų. Tai aišku užims laiko“, - teigė R.Šadžius.

Ministras informavo, kad kitais metais ikimokyklinio ugdymo pedagogams papildomai numatyta 4,4 mln. eurų.

„Dėl visų kitų mokytojų biudžeto projekte padidinimas nėra įdėtas“, - patvirtino jis.

2016 metų valstybės biudžeto projekte švietimui numatyta 1,7 mlrd. eurų, arba 5 mln. eurų mažiau negu šiais metais.

Į kongresą Vilniuje trečiadienį susirinkę pedagogai iš visos Lietuvos reikalavo kelti atlyginimus. Tuo metu švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pabrėžė, kad padėtis iš esmės nesikeis nesumažinus mokytojų skaičiaus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.